Tovább küzdenek az egészségpénztári hozamok közzétételéért

2009. július 15. 08:32

Az egészségpénztári számlákról a tagok általában gyorsan elköltik pénzüket, de a szektor egészében a felügyeleti adatok szerint az idei első negyedév végén így is 45,3 milliárd forintos vagyon halmozódott fel. A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége (MÖESZ) ezért elkészített egy módosító indítványt, ami - amennyiben az Országgyűlés elfogadja - lehetővé tenné, hogy a tagok az egészségpénztári hozamokat is megismerhessék.

Bízunk abban - hangsúlyozta a MÖESZ elnöke, a szövetség legnagyobb tagjának, a Patikapénztárnak a vezetője, Lukács Marianna --, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) új elnöke nyitottabb lesz elődjénél ezzel a javaslattal kapcsolatban. (A szövetség korábban már megkereste a PSZÁF-ot, de a felvetéssel akkor érdemben nem foglalkoztak.)

Jelenleg ugyanis a későbbi esetleges betegségükre takarékoskodók számára (a nyugdíjpénztárakkal ellentétben) a szabályok nem teszik lehetővé, hogy megismerjék, a különböző kasszáknál pénzük mennyire gyarapszik. Arra a kérdésünkre, hogy a válság, az egészségpénztári munkáltatói befizetések megadóztatása idején, mennyire lehet aktuális egy ilyen változtatás, Lukács elmondta: éppen a mostani körülmények teszik különösen fontossá a módosítást.

Forrás: MÖESZ

A számok ugyanis azt mutatják, hogy a munkáltatók számára még az adóteher mellett is sokkal jobban megéri a pénztári befizetés, mint ha ugyanazt a juttatást dolgozóiknak bérként fizetnék ki. Az egészségpénztárak ráadásul a kieső hideg étkezési utalványok helyett (ezeknél az igénybevételt 97 százalékos adó sújtja majd), kedvező alternatívát jelentenek a cafeteria rendszerben. A tagok pedig úgy tehetnek félre egy esetleges későbbi betegségre (saját, de akár bármelyik családtagjuk érdekében), hogy a felhasználásra nincs kötelezően előírt várakozási idő. Az egészségügy jelenlegi helyzetében az ilyen magatartás igen csak indokolt óvatosságnak tűnik - tette hozzá Lukács Marianna.

A szakember felhívta a figyelmet: valószínűleg nem véletlen, hogy a javaslatot leginkább a banki és biztosítói hátterű pénztárak ellenzik. A független kasszák ugyanis mindenféle keresztfinanszírozási kényszer nélkül gazdálkodhatnak. Erre jó bizonyíték, hogy a Patikapénztár -- a szektorban egyedüliként -- eddig minden évben akciót hirdetve tulajdonképpen visszaosztotta tagjainak az elért nyereséget, és ahogy nőtt, úgy csökkentette folyamatosan a költségszintet.

Erre a jelenlegi körülmények között az idén valószínűleg nem lesz lehetőség, de (néhány pénzügyi hátterű pénztár már bejelentett terveivel ellentétben) nem jöhet szóba a költségemelés sem. A pénztár szintén független szakembereket alkalmazva, a felszámított díjakra különösen érzékenyen figyelve, kezeli vagyonát is. A hozam jelentőségét mutathatja, hogy a Patika egészségpénztári csoportnál (Patika, Új Pillér) a befektetések eredményeképpen az idén az első félévben közel százmillió forinttal emelkedett a tagok elkölthető pénze.

A stratégia sikerességét bizonyíthatja, hogy az idén a PSZÁF adatai alapján a Patikapénztár piacrészesedése a bevételek és a tagok számát tekintve is tíz százalék fölé emelkedett.

A függetlenség a társadalmi felelősségvállalásnak is nagyobb teret ad. Ennek jegyében indította el a Patika-csoport az ország egészségi állapotának javítását célzó nemzeti összefogást (amelynek része a tagoknak ingyenes gyógyszertári szűrőprogram), de ide tartozik a hálapénzzel kapcsolatos reprezentatív felmérés is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29