27 °C Budapest

Tovább küzdenek az egészségpénztári hozamok közzétételéért

2009. július 15. 08:32

Az egészségpénztári számlákról a tagok általában gyorsan elköltik pénzüket, de a szektor egészében a felügyeleti adatok szerint az idei első negyedév végén így is 45,3 milliárd forintos vagyon halmozódott fel. A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége (MÖESZ) ezért elkészített egy módosító indítványt, ami - amennyiben az Országgyűlés elfogadja - lehetővé tenné, hogy a tagok az egészségpénztári hozamokat is megismerhessék.

Bízunk abban - hangsúlyozta a MÖESZ elnöke, a szövetség legnagyobb tagjának, a Patikapénztárnak a vezetője, Lukács Marianna --, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) új elnöke nyitottabb lesz elődjénél ezzel a javaslattal kapcsolatban. (A szövetség korábban már megkereste a PSZÁF-ot, de a felvetéssel akkor érdemben nem foglalkoztak.)

Jelenleg ugyanis a későbbi esetleges betegségükre takarékoskodók számára (a nyugdíjpénztárakkal ellentétben) a szabályok nem teszik lehetővé, hogy megismerjék, a különböző kasszáknál pénzük mennyire gyarapszik. Arra a kérdésünkre, hogy a válság, az egészségpénztári munkáltatói befizetések megadóztatása idején, mennyire lehet aktuális egy ilyen változtatás, Lukács elmondta: éppen a mostani körülmények teszik különösen fontossá a módosítást.

Forrás: MÖESZ

A számok ugyanis azt mutatják, hogy a munkáltatók számára még az adóteher mellett is sokkal jobban megéri a pénztári befizetés, mint ha ugyanazt a juttatást dolgozóiknak bérként fizetnék ki. Az egészségpénztárak ráadásul a kieső hideg étkezési utalványok helyett (ezeknél az igénybevételt 97 százalékos adó sújtja majd), kedvező alternatívát jelentenek a cafeteria rendszerben. A tagok pedig úgy tehetnek félre egy esetleges későbbi betegségre (saját, de akár bármelyik családtagjuk érdekében), hogy a felhasználásra nincs kötelezően előírt várakozási idő. Az egészségügy jelenlegi helyzetében az ilyen magatartás igen csak indokolt óvatosságnak tűnik - tette hozzá Lukács Marianna.

A szakember felhívta a figyelmet: valószínűleg nem véletlen, hogy a javaslatot leginkább a banki és biztosítói hátterű pénztárak ellenzik. A független kasszák ugyanis mindenféle keresztfinanszírozási kényszer nélkül gazdálkodhatnak. Erre jó bizonyíték, hogy a Patikapénztár -- a szektorban egyedüliként -- eddig minden évben akciót hirdetve tulajdonképpen visszaosztotta tagjainak az elért nyereséget, és ahogy nőtt, úgy csökkentette folyamatosan a költségszintet.

Erre a jelenlegi körülmények között az idén valószínűleg nem lesz lehetőség, de (néhány pénzügyi hátterű pénztár már bejelentett terveivel ellentétben) nem jöhet szóba a költségemelés sem. A pénztár szintén független szakembereket alkalmazva, a felszámított díjakra különösen érzékenyen figyelve, kezeli vagyonát is. A hozam jelentőségét mutathatja, hogy a Patika egészségpénztári csoportnál (Patika, Új Pillér) a befektetések eredményeképpen az idén az első félévben közel százmillió forinttal emelkedett a tagok elkölthető pénze.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A stratégia sikerességét bizonyíthatja, hogy az idén a PSZÁF adatai alapján a Patikapénztár piacrészesedése a bevételek és a tagok számát tekintve is tíz százalék fölé emelkedett.

A függetlenség a társadalmi felelősségvállalásnak is nagyobb teret ad. Ennek jegyében indította el a Patika-csoport az ország egészségi állapotának javítását célzó nemzeti összefogást (amelynek része a tagoknak ingyenes gyógyszertári szűrőprogram), de ide tartozik a hálapénzzel kapcsolatos reprezentatív felmérés is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 30. 13:46
A Momentum elnöke és EP-listavezetője úgy látja, bár a mai, csütörtöki köztévés választási vita szab...
Bankmonitor  |  2024. május 30. 08:23
A bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Az egy...
Holdblog  |  2024. május 30. 08:00
Attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem