4 °C Budapest

Tovább küzdenek az egészségpénztári hozamok közzétételéért

2009. július 15. 08:32

Az egészségpénztári számlákról a tagok általában gyorsan elköltik pénzüket, de a szektor egészében a felügyeleti adatok szerint az idei első negyedév végén így is 45,3 milliárd forintos vagyon halmozódott fel. A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége (MÖESZ) ezért elkészített egy módosító indítványt, ami - amennyiben az Országgyűlés elfogadja - lehetővé tenné, hogy a tagok az egészségpénztári hozamokat is megismerhessék.

Bízunk abban - hangsúlyozta a MÖESZ elnöke, a szövetség legnagyobb tagjának, a Patikapénztárnak a vezetője, Lukács Marianna --, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) új elnöke nyitottabb lesz elődjénél ezzel a javaslattal kapcsolatban. (A szövetség korábban már megkereste a PSZÁF-ot, de a felvetéssel akkor érdemben nem foglalkoztak.)

Jelenleg ugyanis a későbbi esetleges betegségükre takarékoskodók számára (a nyugdíjpénztárakkal ellentétben) a szabályok nem teszik lehetővé, hogy megismerjék, a különböző kasszáknál pénzük mennyire gyarapszik. Arra a kérdésünkre, hogy a válság, az egészségpénztári munkáltatói befizetések megadóztatása idején, mennyire lehet aktuális egy ilyen változtatás, Lukács elmondta: éppen a mostani körülmények teszik különösen fontossá a módosítást.

Forrás: MÖESZ

A számok ugyanis azt mutatják, hogy a munkáltatók számára még az adóteher mellett is sokkal jobban megéri a pénztári befizetés, mint ha ugyanazt a juttatást dolgozóiknak bérként fizetnék ki. Az egészségpénztárak ráadásul a kieső hideg étkezési utalványok helyett (ezeknél az igénybevételt 97 százalékos adó sújtja majd), kedvező alternatívát jelentenek a cafeteria rendszerben. A tagok pedig úgy tehetnek félre egy esetleges későbbi betegségre (saját, de akár bármelyik családtagjuk érdekében), hogy a felhasználásra nincs kötelezően előírt várakozási idő. Az egészségügy jelenlegi helyzetében az ilyen magatartás igen csak indokolt óvatosságnak tűnik - tette hozzá Lukács Marianna.

A szakember felhívta a figyelmet: valószínűleg nem véletlen, hogy a javaslatot leginkább a banki és biztosítói hátterű pénztárak ellenzik. A független kasszák ugyanis mindenféle keresztfinanszírozási kényszer nélkül gazdálkodhatnak. Erre jó bizonyíték, hogy a Patikapénztár -- a szektorban egyedüliként -- eddig minden évben akciót hirdetve tulajdonképpen visszaosztotta tagjainak az elért nyereséget, és ahogy nőtt, úgy csökkentette folyamatosan a költségszintet.

Erre a jelenlegi körülmények között az idén valószínűleg nem lesz lehetőség, de (néhány pénzügyi hátterű pénztár már bejelentett terveivel ellentétben) nem jöhet szóba a költségemelés sem. A pénztár szintén független szakembereket alkalmazva, a felszámított díjakra különösen érzékenyen figyelve, kezeli vagyonát is. A hozam jelentőségét mutathatja, hogy a Patika egészségpénztári csoportnál (Patika, Új Pillér) a befektetések eredményeképpen az idén az első félévben közel százmillió forinttal emelkedett a tagok elkölthető pénze.

A stratégia sikerességét bizonyíthatja, hogy az idén a PSZÁF adatai alapján a Patikapénztár piacrészesedése a bevételek és a tagok számát tekintve is tíz százalék fölé emelkedett.

A függetlenség a társadalmi felelősségvállalásnak is nagyobb teret ad. Ennek jegyében indította el a Patika-csoport az ország egészségi állapotának javítását célzó nemzeti összefogást (amelynek része a tagoknak ingyenes gyógyszertári szűrőprogram), de ide tartozik a hálapénzzel kapcsolatos reprezentatív felmérés is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16