14 °C Budapest

Fennmarad-e az egészségügyi öngondoskodás rendszere?

Pénzcentrum
2009. június 23. 08:47

Miközben a közel 50 milliárdos vagyont kezelő önkéntes egészségpénztárak jelentik az egyre kevesebb szolgáltatást finanszírozó társadalombiztosítás egyetlen valódi alternatíváját, fennmaradásuk, illetve az egészségügyi öngondoskodás további fejlődése most azon múlhat, hogy a cafeteria egyéb elemei mellett ezt az előtakarékossági formát is közteherrel fogják sújtani a törvényalkotók. Bár ma már közel 2 és fél millió pénztártag és közeli családtag veszi igénybe kisebb-nagyobb rendszerességgel az önkéntes egészségpénztárak szolgáltatásait, viszonylag kevesen tudják, kik a jelentősebb szereplői, melyek a fő jellemzői ennek a szektornak.


Miért jó az önkéntes egészségpénztár?

Az önkéntes egészségpénztárakra elsősorban azért van szükség, mert az egészségügyi ellátások költségei folyamatosan növekednek: egyrészt egyre több az idős ember, másrészt egyre drágábbak az eszközök. Az állami rendszer azonban az ismert gazdasági helyzet miatt a jövőben sem lesz képes az egyre magasabb szintű igények kielégítésére.

Jelenleg a pénztártagok egyéni számlájára a munkáltatók 21 ezer forintot, míg maguk a tagok 27 ezer forintot fizethetnek be havonta adómentesen. A gyakorlatban a számlára érkező befizetések 80-90 százalékát ma a munkáltatók fizetik - a törvénytervezetben éppen ezt a juttatást kívánják jelentős mértékben megadóztatni.

Az egészségpénztárak kétféle módon is képesek az állami egészségügyi terhek jelentős csökkentésére. Egyrészt az OEP által nem finanszírozott egészségügyi szolgáltatások igénybe vételével kevesebb gyógyítási feladat hárul az államra (az egészségpénztári megtakarítások mintegy háromnegyedét ilyen célokra költik), másrészt a prevenciós szolgáltatások megelőzik a betegségek kialakulását, szintén leszorítva a társadalombiztosítás költségeit.

"Szinte biztos, hogy a jövőben az OEP szolgáltatásai közül egyre több lesz térítésköteles, ezért egyre nagyobb szerep hárul az öngondoskodásra - jelentette ki dr. Lukács Marianna, a Patikapénztár ügyvezető igazgatója. - Ennek azonban a hosszú távú kiszámíthatóság a feltétele. Hirtelen kedvezőtlenné váló környezetben a pénztártagok racionálisan a megtakarításaik gyors elköltése mellett fognak dönteni, a bizalmukat pedig csaknem lehetetlen lesz visszaszerezni."

Eddig töretlen a fejlődés
Az elmúlt években az önkéntes egészségpénztári szektor látványos fejlődést ért el: öt év alatt csaknem megnégyszereződött a pénztártagok száma, illetve a kezelt vagyon nagysága is. 2008 végére már több mint 47 milliárd forintnyi vagyon gyűlt össze a közel 850 ezer tag számláján.

Kisebb megtorpanást a 2007-es megszorítások hoztak: ekkor csökkent az ötödére a munkáltatóként adható kedvezmények mértéke. Mivel ennek hatására számos egészségpénztárnak jelentősen csökkentek a bevételei, sokan közülük - feladva függetlenségüket - beolvadtak valamelyik banki, biztosítói háttérrel rendelkező addigi versenytársukba.

Kik a piac mostani szereplői?
Jelenleg 27 önkéntes egészségpénztár működik Magyarországon, ezek közül 7 pénzintézeti háttérrel rendelkező kassza kezeli az összes pénztári vagyon 53 százalékát, a hazai pénztártagok 58 százalékát tömörítve (közülük a legnagyobbakat az alábbi táblázatban szürke háttérszín jelzi.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Banki háttér versus függetlenség
A banki, biztosítói háttérrel rendelkező pénztárak előnye, hogy már induláskor egy meglévő pénzügyi infrastruktúrára tudnak épülni, és a banki, biztosítói ügyfelek közvetlen elérése miatt általában magasabb taglétszámmal is rendelkeznek. A független önkéntes egészségpénztárak működésére ugyanakkor inkább jellemző a non-profit jelleg, amely lehetővé teszi, hogy a működési többletet a tagok kapják vissza, a létszám növekedésével párhuzamosan pedig folyamatosan csökkenjen a befizetések költséghányada is. Függetlenségükből adódóan lehetőségük nyílik a piac legjobb szolgáltatóit, akár külön számlavezető, letét-, illetve vagyonkezelő társaságokat bízva meg az ügyfelek pénzének kezelésével.

További fontos jellemzők

Ma még a pénztártagok számlájára történő befizetések túlnyomó részét a munkáltatók teljesítik. Ezért fontos szempont egy pénztár számára az is, hogy hány munkáltatói partnerrel rendelkezik. Bár erről nem áll rendelkezésre piaci kimutatás, a legnagyobbak ma már egyenként több ezer ilyen partnerrel rendelkeznek. A Patikapénztár a legnagyobb és legdiverzifikáltabb munkáltatói kört kiszolgáltató önkéntes egészségpénztár: a 3 és fél ezer munkáltató között államigazgatási intézmények, magyar kis-, és középvállalkozások, nagyvállalatok és multinacionális cégek egyaránt megtalálhatók.

Önkéntes egészségpénztár választásánál fontos szempont az elérhető szolgáltatások minősége és elérhetősége. A számlához járó patikakártya bevezetésével egyszerűvé tett fizetési lehetőséget ma már a legtöbb pénztár biztosítja ügyfeleinek. A legtöbb kártya-elfogadóhellyel jelenleg két független pénztár, a Tempó (7500) és a Patika (6500) rendelkezik.

A tapasztalatok szerint a fentieken kívül a munkáltatók az adott pénztárak elmúlt években mutatott teljesítménye mellett odafigyelnek a szolgáltatás minőségére is: van-e állandó ügyfélszolgálat, milyen gyorsan írják jóvá az egyéni számlákon az átutalt hozzájárulást, milyen mértékben biztosítják a közeli hozzátartozók hozzáférését a pénztári szolgáltatásokhoz (pl, társkártya), illetve, hogy kell-e egyéb, a közleményekben nem szereplő rejtett költségekkel is számolni az adott pénztár esetében.

"Az elmúlt években tapasztalható dinamikus fejlődés hatására az önkéntes egészségpénztárak mára jelentősen hozzájárulnak a lakosság egészségi állapotának javításához. - mondta Dr. Lukács Marianna. - Segítségükkel hosszú évek alatt csökkenthető lehet Nyugat-Európával szemben tapasztalható 5-6 éves lemaradásunk a lakosság várható élettartama tekintetében. Mindennek feltétele azonban, hogy működőképességüket megőrizzék. Ehhez pedig felelős kormányzati hozzáállásra, állandó, biztos szabályozókra és az eddigi kedvezmények fenntartására van szükség - akár az egészségpénztáraknak a cafeteria-rendszerből való kivétele árán is."

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17