18 °C Budapest

Fennmarad-e az egészségügyi öngondoskodás rendszere?

Pénzcentrum
2009. június 23. 08:47

Miközben a közel 50 milliárdos vagyont kezelő önkéntes egészségpénztárak jelentik az egyre kevesebb szolgáltatást finanszírozó társadalombiztosítás egyetlen valódi alternatíváját, fennmaradásuk, illetve az egészségügyi öngondoskodás további fejlődése most azon múlhat, hogy a cafeteria egyéb elemei mellett ezt az előtakarékossági formát is közteherrel fogják sújtani a törvényalkotók. Bár ma már közel 2 és fél millió pénztártag és közeli családtag veszi igénybe kisebb-nagyobb rendszerességgel az önkéntes egészségpénztárak szolgáltatásait, viszonylag kevesen tudják, kik a jelentősebb szereplői, melyek a fő jellemzői ennek a szektornak.


Miért jó az önkéntes egészségpénztár?

Az önkéntes egészségpénztárakra elsősorban azért van szükség, mert az egészségügyi ellátások költségei folyamatosan növekednek: egyrészt egyre több az idős ember, másrészt egyre drágábbak az eszközök. Az állami rendszer azonban az ismert gazdasági helyzet miatt a jövőben sem lesz képes az egyre magasabb szintű igények kielégítésére.

Jelenleg a pénztártagok egyéni számlájára a munkáltatók 21 ezer forintot, míg maguk a tagok 27 ezer forintot fizethetnek be havonta adómentesen. A gyakorlatban a számlára érkező befizetések 80-90 százalékát ma a munkáltatók fizetik - a törvénytervezetben éppen ezt a juttatást kívánják jelentős mértékben megadóztatni.

Az egészségpénztárak kétféle módon is képesek az állami egészségügyi terhek jelentős csökkentésére. Egyrészt az OEP által nem finanszírozott egészségügyi szolgáltatások igénybe vételével kevesebb gyógyítási feladat hárul az államra (az egészségpénztári megtakarítások mintegy háromnegyedét ilyen célokra költik), másrészt a prevenciós szolgáltatások megelőzik a betegségek kialakulását, szintén leszorítva a társadalombiztosítás költségeit.

"Szinte biztos, hogy a jövőben az OEP szolgáltatásai közül egyre több lesz térítésköteles, ezért egyre nagyobb szerep hárul az öngondoskodásra - jelentette ki dr. Lukács Marianna, a Patikapénztár ügyvezető igazgatója. - Ennek azonban a hosszú távú kiszámíthatóság a feltétele. Hirtelen kedvezőtlenné váló környezetben a pénztártagok racionálisan a megtakarításaik gyors elköltése mellett fognak dönteni, a bizalmukat pedig csaknem lehetetlen lesz visszaszerezni."

Eddig töretlen a fejlődés
Az elmúlt években az önkéntes egészségpénztári szektor látványos fejlődést ért el: öt év alatt csaknem megnégyszereződött a pénztártagok száma, illetve a kezelt vagyon nagysága is. 2008 végére már több mint 47 milliárd forintnyi vagyon gyűlt össze a közel 850 ezer tag számláján.

Kisebb megtorpanást a 2007-es megszorítások hoztak: ekkor csökkent az ötödére a munkáltatóként adható kedvezmények mértéke. Mivel ennek hatására számos egészségpénztárnak jelentősen csökkentek a bevételei, sokan közülük - feladva függetlenségüket - beolvadtak valamelyik banki, biztosítói háttérrel rendelkező addigi versenytársukba.

Kik a piac mostani szereplői?
Jelenleg 27 önkéntes egészségpénztár működik Magyarországon, ezek közül 7 pénzintézeti háttérrel rendelkező kassza kezeli az összes pénztári vagyon 53 százalékát, a hazai pénztártagok 58 százalékát tömörítve (közülük a legnagyobbakat az alábbi táblázatban szürke háttérszín jelzi.)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Banki háttér versus függetlenség
A banki, biztosítói háttérrel rendelkező pénztárak előnye, hogy már induláskor egy meglévő pénzügyi infrastruktúrára tudnak épülni, és a banki, biztosítói ügyfelek közvetlen elérése miatt általában magasabb taglétszámmal is rendelkeznek. A független önkéntes egészségpénztárak működésére ugyanakkor inkább jellemző a non-profit jelleg, amely lehetővé teszi, hogy a működési többletet a tagok kapják vissza, a létszám növekedésével párhuzamosan pedig folyamatosan csökkenjen a befizetések költséghányada is. Függetlenségükből adódóan lehetőségük nyílik a piac legjobb szolgáltatóit, akár külön számlavezető, letét-, illetve vagyonkezelő társaságokat bízva meg az ügyfelek pénzének kezelésével.

További fontos jellemzők

Ma még a pénztártagok számlájára történő befizetések túlnyomó részét a munkáltatók teljesítik. Ezért fontos szempont egy pénztár számára az is, hogy hány munkáltatói partnerrel rendelkezik. Bár erről nem áll rendelkezésre piaci kimutatás, a legnagyobbak ma már egyenként több ezer ilyen partnerrel rendelkeznek. A Patikapénztár a legnagyobb és legdiverzifikáltabb munkáltatói kört kiszolgáltató önkéntes egészségpénztár: a 3 és fél ezer munkáltató között államigazgatási intézmények, magyar kis-, és középvállalkozások, nagyvállalatok és multinacionális cégek egyaránt megtalálhatók.

Önkéntes egészségpénztár választásánál fontos szempont az elérhető szolgáltatások minősége és elérhetősége. A számlához járó patikakártya bevezetésével egyszerűvé tett fizetési lehetőséget ma már a legtöbb pénztár biztosítja ügyfeleinek. A legtöbb kártya-elfogadóhellyel jelenleg két független pénztár, a Tempó (7500) és a Patika (6500) rendelkezik.

A tapasztalatok szerint a fentieken kívül a munkáltatók az adott pénztárak elmúlt években mutatott teljesítménye mellett odafigyelnek a szolgáltatás minőségére is: van-e állandó ügyfélszolgálat, milyen gyorsan írják jóvá az egyéni számlákon az átutalt hozzájárulást, milyen mértékben biztosítják a közeli hozzátartozók hozzáférését a pénztári szolgáltatásokhoz (pl, társkártya), illetve, hogy kell-e egyéb, a közleményekben nem szereplő rejtett költségekkel is számolni az adott pénztár esetében.

"Az elmúlt években tapasztalható dinamikus fejlődés hatására az önkéntes egészségpénztárak mára jelentősen hozzájárulnak a lakosság egészségi állapotának javításához. - mondta Dr. Lukács Marianna. - Segítségükkel hosszú évek alatt csökkenthető lehet Nyugat-Európával szemben tapasztalható 5-6 éves lemaradásunk a lakosság várható élettartama tekintetében. Mindennek feltétele azonban, hogy működőképességüket megőrizzék. Ehhez pedig felelős kormányzati hozzáállásra, állandó, biztos szabályozókra és az eddigi kedvezmények fenntartására van szükség - akár az egészségpénztáraknak a cafeteria-rendszerből való kivétele árán is."

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?