0 °C Budapest

Fennmarad-e az egészségügyi öngondoskodás rendszere?

Pénzcentrum
2009. június 23. 08:47

Miközben a közel 50 milliárdos vagyont kezelő önkéntes egészségpénztárak jelentik az egyre kevesebb szolgáltatást finanszírozó társadalombiztosítás egyetlen valódi alternatíváját, fennmaradásuk, illetve az egészségügyi öngondoskodás további fejlődése most azon múlhat, hogy a cafeteria egyéb elemei mellett ezt az előtakarékossági formát is közteherrel fogják sújtani a törvényalkotók. Bár ma már közel 2 és fél millió pénztártag és közeli családtag veszi igénybe kisebb-nagyobb rendszerességgel az önkéntes egészségpénztárak szolgáltatásait, viszonylag kevesen tudják, kik a jelentősebb szereplői, melyek a fő jellemzői ennek a szektornak.


Miért jó az önkéntes egészségpénztár?

Az önkéntes egészségpénztárakra elsősorban azért van szükség, mert az egészségügyi ellátások költségei folyamatosan növekednek: egyrészt egyre több az idős ember, másrészt egyre drágábbak az eszközök. Az állami rendszer azonban az ismert gazdasági helyzet miatt a jövőben sem lesz képes az egyre magasabb szintű igények kielégítésére.

Jelenleg a pénztártagok egyéni számlájára a munkáltatók 21 ezer forintot, míg maguk a tagok 27 ezer forintot fizethetnek be havonta adómentesen. A gyakorlatban a számlára érkező befizetések 80-90 százalékát ma a munkáltatók fizetik - a törvénytervezetben éppen ezt a juttatást kívánják jelentős mértékben megadóztatni.

Az egészségpénztárak kétféle módon is képesek az állami egészségügyi terhek jelentős csökkentésére. Egyrészt az OEP által nem finanszírozott egészségügyi szolgáltatások igénybe vételével kevesebb gyógyítási feladat hárul az államra (az egészségpénztári megtakarítások mintegy háromnegyedét ilyen célokra költik), másrészt a prevenciós szolgáltatások megelőzik a betegségek kialakulását, szintén leszorítva a társadalombiztosítás költségeit.

"Szinte biztos, hogy a jövőben az OEP szolgáltatásai közül egyre több lesz térítésköteles, ezért egyre nagyobb szerep hárul az öngondoskodásra - jelentette ki dr. Lukács Marianna, a Patikapénztár ügyvezető igazgatója. - Ennek azonban a hosszú távú kiszámíthatóság a feltétele. Hirtelen kedvezőtlenné váló környezetben a pénztártagok racionálisan a megtakarításaik gyors elköltése mellett fognak dönteni, a bizalmukat pedig csaknem lehetetlen lesz visszaszerezni."

Eddig töretlen a fejlődés
Az elmúlt években az önkéntes egészségpénztári szektor látványos fejlődést ért el: öt év alatt csaknem megnégyszereződött a pénztártagok száma, illetve a kezelt vagyon nagysága is. 2008 végére már több mint 47 milliárd forintnyi vagyon gyűlt össze a közel 850 ezer tag számláján.

Kisebb megtorpanást a 2007-es megszorítások hoztak: ekkor csökkent az ötödére a munkáltatóként adható kedvezmények mértéke. Mivel ennek hatására számos egészségpénztárnak jelentősen csökkentek a bevételei, sokan közülük - feladva függetlenségüket - beolvadtak valamelyik banki, biztosítói háttérrel rendelkező addigi versenytársukba.

Kik a piac mostani szereplői?
Jelenleg 27 önkéntes egészségpénztár működik Magyarországon, ezek közül 7 pénzintézeti háttérrel rendelkező kassza kezeli az összes pénztári vagyon 53 százalékát, a hazai pénztártagok 58 százalékát tömörítve (közülük a legnagyobbakat az alábbi táblázatban szürke háttérszín jelzi.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Banki háttér versus függetlenség
A banki, biztosítói háttérrel rendelkező pénztárak előnye, hogy már induláskor egy meglévő pénzügyi infrastruktúrára tudnak épülni, és a banki, biztosítói ügyfelek közvetlen elérése miatt általában magasabb taglétszámmal is rendelkeznek. A független önkéntes egészségpénztárak működésére ugyanakkor inkább jellemző a non-profit jelleg, amely lehetővé teszi, hogy a működési többletet a tagok kapják vissza, a létszám növekedésével párhuzamosan pedig folyamatosan csökkenjen a befizetések költséghányada is. Függetlenségükből adódóan lehetőségük nyílik a piac legjobb szolgáltatóit, akár külön számlavezető, letét-, illetve vagyonkezelő társaságokat bízva meg az ügyfelek pénzének kezelésével.

További fontos jellemzők

Ma még a pénztártagok számlájára történő befizetések túlnyomó részét a munkáltatók teljesítik. Ezért fontos szempont egy pénztár számára az is, hogy hány munkáltatói partnerrel rendelkezik. Bár erről nem áll rendelkezésre piaci kimutatás, a legnagyobbak ma már egyenként több ezer ilyen partnerrel rendelkeznek. A Patikapénztár a legnagyobb és legdiverzifikáltabb munkáltatói kört kiszolgáltató önkéntes egészségpénztár: a 3 és fél ezer munkáltató között államigazgatási intézmények, magyar kis-, és középvállalkozások, nagyvállalatok és multinacionális cégek egyaránt megtalálhatók.

Önkéntes egészségpénztár választásánál fontos szempont az elérhető szolgáltatások minősége és elérhetősége. A számlához járó patikakártya bevezetésével egyszerűvé tett fizetési lehetőséget ma már a legtöbb pénztár biztosítja ügyfeleinek. A legtöbb kártya-elfogadóhellyel jelenleg két független pénztár, a Tempó (7500) és a Patika (6500) rendelkezik.

A tapasztalatok szerint a fentieken kívül a munkáltatók az adott pénztárak elmúlt években mutatott teljesítménye mellett odafigyelnek a szolgáltatás minőségére is: van-e állandó ügyfélszolgálat, milyen gyorsan írják jóvá az egyéni számlákon az átutalt hozzájárulást, milyen mértékben biztosítják a közeli hozzátartozók hozzáférését a pénztári szolgáltatásokhoz (pl, társkártya), illetve, hogy kell-e egyéb, a közleményekben nem szereplő rejtett költségekkel is számolni az adott pénztár esetében.

"Az elmúlt években tapasztalható dinamikus fejlődés hatására az önkéntes egészségpénztárak mára jelentősen hozzájárulnak a lakosság egészségi állapotának javításához. - mondta Dr. Lukács Marianna. - Segítségükkel hosszú évek alatt csökkenthető lehet Nyugat-Európával szemben tapasztalható 5-6 éves lemaradásunk a lakosság várható élettartama tekintetében. Mindennek feltétele azonban, hogy működőképességüket megőrizzék. Ehhez pedig felelős kormányzati hozzáállásra, állandó, biztos szabályozókra és az eddigi kedvezmények fenntartására van szükség - akár az egészségpénztáraknak a cafeteria-rendszerből való kivétele árán is."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem