27 °C Budapest

Leszakadóban a vidéki Magyarország

2009. július 9. 09:32

Leszakadóban vannak Magyarország vidéki területei, egyre nagyobbak a különbségek a fővároshoz képest, ha a megyei rangsort tekintjük. Ahová nem vezet autópálya, ott nagyobb a lemaradás.

Az előző évvel összehasonlítva ugyan csak kis változások történtek, főként a megyei GDP-rangsorban, de ha a rendszerváltás óta eltelt időszakot tekintjük, már jelentős az átrendeződés.

Az egy főre jutó bruttó hazai termék értéke 2007-ben országosan 2 millió 534 ezer Ft volt, 7,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az ország hét régióját tekintve a területi különbségek kissé mérséklődtek az előző évhez képest, a régiók rangsora nem változott.

Továbbra is első helyen áll a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország: a teljes országos GDP közel felét, 47,1 százalékát itt termelik meg. A három vezető régió sorrendje a 14 éves múlttal rendelkező területi GDP-számítások szerint nem változott (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl).

Egyedül Nógrádban csökkent az egy főre jutó GDP a vizsgált év során. Ezzel tovább betonozta utolsó helyét a megyei rangsorban, amelyet korábban évtizedekig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tartott.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem