3 °C Budapest

Leszakadóban a vidéki Magyarország

2009. július 9. 09:32

Leszakadóban vannak Magyarország vidéki területei, egyre nagyobbak a különbségek a fővároshoz képest, ha a megyei rangsort tekintjük. Ahová nem vezet autópálya, ott nagyobb a lemaradás.

Az előző évvel összehasonlítva ugyan csak kis változások történtek, főként a megyei GDP-rangsorban, de ha a rendszerváltás óta eltelt időszakot tekintjük, már jelentős az átrendeződés.

Az egy főre jutó bruttó hazai termék értéke 2007-ben országosan 2 millió 534 ezer Ft volt, 7,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az ország hét régióját tekintve a területi különbségek kissé mérséklődtek az előző évhez képest, a régiók rangsora nem változott.

Továbbra is első helyen áll a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország: a teljes országos GDP közel felét, 47,1 százalékát itt termelik meg. A három vezető régió sorrendje a 14 éves múlttal rendelkező területi GDP-számítások szerint nem változott (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl).

Egyedül Nógrádban csökkent az egy főre jutó GDP a vizsgált év során. Ezzel tovább betonozta utolsó helyét a megyei rangsorban, amelyet korábban évtizedekig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tartott.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?