5 °C Budapest

Vonatozás vagy kocsikázás? - kiszámoltuk a különbséget

Pénzcentrum
2009. július 2. 06:05

A fiatal pároknak jól jönnek az útitársak az autóban "Vásároljak egy autót és azzal járjak, vagy jó még nekem a vonatozás?" - teszik fel sokan maguknak a kérdést. A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy kinek éri meg autóra váltani és ki az, aki jobban jár, ha vonattal közlekedik.

Fiatal párok: jól jönnek az útitársak az autóban

Feltételezzük, hogy adott egy fiatal pár, amelynek a hölgytagja nappali tagozatos egy fővárosi felsőoktatási intézményben, a párja pedig már dolgozik, de még nem töltötte be a 26. életévét. A pár vidékre utazik a szülőkhöz, akik 200 kilométeres távolságban laknak.

A pár hölgytagja a nappali tagozatos hallgatókat megillető 50 %-os utazási kedvezményre jogosult, melyet érvényes diákigazolvány esetén bármely viszonylatban, korlátlan számba vehet igénybe. A fiatalember - mivel még 26 év alatti - 33 %-os kedvezményre jogosult, amit bármely viszonylatban pénteken 10 órától vasárnap 24 óráig vehet igénybe.

Feltételezzük, hogy a pár a rövidebb menetidő és a kényelmesebb utazás érdekében Intercityvel utazik. A tanuló menetjegye a 200 kilométerre oda-vissza IC pótjeggyel és helyjeggyel együtt 3820 forintba, míg a 26 éven aluli utasnak 4760 forintba kerül, ami összesen 8580 forint (IC nélkül 6500 forintba kerül az utazás).

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Amennyiben vásárolnak egy 1 millió forintos autót, ami várhatóan 100 ezer kilométert fut még (amortizáció 10 Ft/km) és 7 litert fogyaszt, akkor számításunk szerint egy 4 napos autópálya matricával 13986 forintból jön ki egy hazaút, bár a tényleges kiadás (az amortizáció levonásával) csak 9986 forintot tesz ki. Ez ugyan 1406 forinttal drágább, mint a vonatjegy, de az utazók nincsenek a vasúti menetrendhez kötve.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Ha találnak maguk mellé két útitársat, akkor a fogyasztást száz kilométerenként egy literrel megemelve 15194 forint az utazás költsége (amortizáció nélkül 11194 forint). Amennyiben az utasok fejenként csak kétezer forinttal szállnak be a költségekbe, akkor is 7194 forintra csökkennek a kiadások, ami már kedvezőbb, mint a vonatozás.

Teljes árú menetjeggyel utazók

Egy mindenféle kedvezmény nélkül utazó felnőtt házaspár IC pótjeggyel együtt 13200 forintból tudja kihozni a vidéki látogatást és a visszautat. Ha ehhez hozzászámoljuk a városi tömegközlekedés és az esetleges helyi járatok költségét, akkor a kiadások könnyen meghaladhatják az autós utazás költségeit.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

A kedvezményre nem jogosult utasok által elérhető a Start Klub kártya, mely 50% kedvezményt nyújt a teljes árú másodosztályú, és közel 50% kedvezményt az első osztályú belföldi jegyek árából. A kártya nemzetközi forgalomban a 25 %-os RailPlus kedvezmény igénybevételére is feljogosítja tulajdonosát.

A Start Klub kártya fél évre 19900 forint (26 éven aluliaknak 14900 forint), egy évre pedig 34900 forint (26 éven aluliaknak 24900 forint). A hosszabbítási akció keretében a második éves díjból 5 ezer forintot elengednek.

Nagycsaládosokat, nyugdíjasokat megillető kedvezmények

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?