Vonatozás vagy kocsikázás? - kiszámoltuk a különbséget

Pénzcentrum
2009. július 2. 06:05

A fiatal pároknak jól jönnek az útitársak az autóban "Vásároljak egy autót és azzal járjak, vagy jó még nekem a vonatozás?" - teszik fel sokan maguknak a kérdést. A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy kinek éri meg autóra váltani és ki az, aki jobban jár, ha vonattal közlekedik.

Fiatal párok: jól jönnek az útitársak az autóban

Feltételezzük, hogy adott egy fiatal pár, amelynek a hölgytagja nappali tagozatos egy fővárosi felsőoktatási intézményben, a párja pedig már dolgozik, de még nem töltötte be a 26. életévét. A pár vidékre utazik a szülőkhöz, akik 200 kilométeres távolságban laknak.

A pár hölgytagja a nappali tagozatos hallgatókat megillető 50 %-os utazási kedvezményre jogosult, melyet érvényes diákigazolvány esetén bármely viszonylatban, korlátlan számba vehet igénybe. A fiatalember - mivel még 26 év alatti - 33 %-os kedvezményre jogosult, amit bármely viszonylatban pénteken 10 órától vasárnap 24 óráig vehet igénybe.

Feltételezzük, hogy a pár a rövidebb menetidő és a kényelmesebb utazás érdekében Intercityvel utazik. A tanuló menetjegye a 200 kilométerre oda-vissza IC pótjeggyel és helyjeggyel együtt 3820 forintba, míg a 26 éven aluli utasnak 4760 forintba kerül, ami összesen 8580 forint (IC nélkül 6500 forintba kerül az utazás).

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Amennyiben vásárolnak egy 1 millió forintos autót, ami várhatóan 100 ezer kilométert fut még (amortizáció 10 Ft/km) és 7 litert fogyaszt, akkor számításunk szerint egy 4 napos autópálya matricával 13986 forintból jön ki egy hazaút, bár a tényleges kiadás (az amortizáció levonásával) csak 9986 forintot tesz ki. Ez ugyan 1406 forinttal drágább, mint a vonatjegy, de az utazók nincsenek a vasúti menetrendhez kötve.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Ha találnak maguk mellé két útitársat, akkor a fogyasztást száz kilométerenként egy literrel megemelve 15194 forint az utazás költsége (amortizáció nélkül 11194 forint). Amennyiben az utasok fejenként csak kétezer forinttal szállnak be a költségekbe, akkor is 7194 forintra csökkennek a kiadások, ami már kedvezőbb, mint a vonatozás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Teljes árú menetjeggyel utazók

Egy mindenféle kedvezmény nélkül utazó felnőtt házaspár IC pótjeggyel együtt 13200 forintból tudja kihozni a vidéki látogatást és a visszautat. Ha ehhez hozzászámoljuk a városi tömegközlekedés és az esetleges helyi járatok költségét, akkor a kiadások könnyen meghaladhatják az autós utazás költségeit.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

A kedvezményre nem jogosult utasok által elérhető a Start Klub kártya, mely 50% kedvezményt nyújt a teljes árú másodosztályú, és közel 50% kedvezményt az első osztályú belföldi jegyek árából. A kártya nemzetközi forgalomban a 25 %-os RailPlus kedvezmény igénybevételére is feljogosítja tulajdonosát.

A Start Klub kártya fél évre 19900 forint (26 éven aluliaknak 14900 forint), egy évre pedig 34900 forint (26 éven aluliaknak 24900 forint). A hosszabbítási akció keretében a második éves díjból 5 ezer forintot elengednek.

Nagycsaládosokat, nyugdíjasokat megillető kedvezmények

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm