21 °C Budapest

Vonatozás vagy kocsikázás? - kiszámoltuk a különbséget

Pénzcentrum
2009. július 2. 06:05

A fiatal pároknak jól jönnek az útitársak az autóban "Vásároljak egy autót és azzal járjak, vagy jó még nekem a vonatozás?" - teszik fel sokan maguknak a kérdést. A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy kinek éri meg autóra váltani és ki az, aki jobban jár, ha vonattal közlekedik.

Fiatal párok: jól jönnek az útitársak az autóban

Feltételezzük, hogy adott egy fiatal pár, amelynek a hölgytagja nappali tagozatos egy fővárosi felsőoktatási intézményben, a párja pedig már dolgozik, de még nem töltötte be a 26. életévét. A pár vidékre utazik a szülőkhöz, akik 200 kilométeres távolságban laknak.

A pár hölgytagja a nappali tagozatos hallgatókat megillető 50 %-os utazási kedvezményre jogosult, melyet érvényes diákigazolvány esetén bármely viszonylatban, korlátlan számba vehet igénybe. A fiatalember - mivel még 26 év alatti - 33 %-os kedvezményre jogosult, amit bármely viszonylatban pénteken 10 órától vasárnap 24 óráig vehet igénybe.

Feltételezzük, hogy a pár a rövidebb menetidő és a kényelmesebb utazás érdekében Intercityvel utazik. A tanuló menetjegye a 200 kilométerre oda-vissza IC pótjeggyel és helyjeggyel együtt 3820 forintba, míg a 26 éven aluli utasnak 4760 forintba kerül, ami összesen 8580 forint (IC nélkül 6500 forintba kerül az utazás).

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Amennyiben vásárolnak egy 1 millió forintos autót, ami várhatóan 100 ezer kilométert fut még (amortizáció 10 Ft/km) és 7 litert fogyaszt, akkor számításunk szerint egy 4 napos autópálya matricával 13986 forintból jön ki egy hazaút, bár a tényleges kiadás (az amortizáció levonásával) csak 9986 forintot tesz ki. Ez ugyan 1406 forinttal drágább, mint a vonatjegy, de az utazók nincsenek a vasúti menetrendhez kötve.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Ha találnak maguk mellé két útitársat, akkor a fogyasztást száz kilométerenként egy literrel megemelve 15194 forint az utazás költsége (amortizáció nélkül 11194 forint). Amennyiben az utasok fejenként csak kétezer forinttal szállnak be a költségekbe, akkor is 7194 forintra csökkennek a kiadások, ami már kedvezőbb, mint a vonatozás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Teljes árú menetjeggyel utazók

Egy mindenféle kedvezmény nélkül utazó felnőtt házaspár IC pótjeggyel együtt 13200 forintból tudja kihozni a vidéki látogatást és a visszautat. Ha ehhez hozzászámoljuk a városi tömegközlekedés és az esetleges helyi járatok költségét, akkor a kiadások könnyen meghaladhatják az autós utazás költségeit.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

A kedvezményre nem jogosult utasok által elérhető a Start Klub kártya, mely 50% kedvezményt nyújt a teljes árú másodosztályú, és közel 50% kedvezményt az első osztályú belföldi jegyek árából. A kártya nemzetközi forgalomban a 25 %-os RailPlus kedvezmény igénybevételére is feljogosítja tulajdonosát.

A Start Klub kártya fél évre 19900 forint (26 éven aluliaknak 14900 forint), egy évre pedig 34900 forint (26 éven aluliaknak 24900 forint). A hosszabbítási akció keretében a második éves díjból 5 ezer forintot elengednek.

Nagycsaládosokat, nyugdíjasokat megillető kedvezmények

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem