16 °C Budapest

Jackson és Jimmy: halott sztár lemeze jobban fogy

2009. június 26. 13:32

A Michael Jackson halálát övező médiaérdeklődés a sztár lemezeinek eladási mutatóira is hatással lesz. Szomorú, de tény: a halott sztárok lemezei jobban fogynak.

A budapesti Lemezkuckó hanglemezboltban a Pénzcentrum kérdésére elmondták: számítanak arra, hogy növekszik majd a Michael Jackson- lemezek iránti érdeklődés, ezért rendelnek is még néhány példányt a jelenlegi készlet kiegészítésére. Az biztos, hogy a nagyobb érdeklődés miatt nem emelik majd az előadó CD-inek árát.

Az egyik legnagyobb hazai online áruház, a Bookline rendszerében jelenleg 14 Michael Jackson-termék kapható: DVD-k, CD-lemezek, és róla szóló könyvek is. Sok exkluzív kiadvány is fellelhető itt, például díszdobozos albumok, koncertfelvételek.

A legfrissebb hírek szerint Michael Jackson 6 albuma is szerepel az iTunes internetes zeneáruház top 10-es letöltési listájában, az Amazon zenei eladási toplistáját pedig szinte kizárólag Michael Jackson lemezei foglalják el.

Kapcsolódó cikkünk: Őrületes vagyon és koldussors: meghalt Michael Jackson


Legutóbb Zámbó Jimmy 2001-es, rejtélyes halála után volt különösen nagy felhajtás, ami komolyan meglátszott a hazai lemezeladásokban. Akkoriban legalább fél évig tömegesen keresték a vevők Jimmy lemezeit. 2001 januárjának végén a "Király" -ahogy rajongói nevezték- 13 lemeze szerepelt a MAHASZ albumeladási listájának első 13 helyén.

Vélhetően néhány héten belül megjelennek majd a boltok polcain a Michael Jacksonról szóló könyvek, dokumentumfilmek is. Nem csak a nemzetközi, a hazai sztárvilágban is bevált formula, amikor egy közeli hozzátartozója, munkatársa írja meg emlékeit az elhunyt sztárról (a fenti példánál maradva: Tóth Krisztián: Zámbó Jimmy testőre voltam, Százszorszép kiadó, 2001). Várható, hogy reprint kiadásban újra kaphatóak lesznek korábbi albumai, és CD/DVD/Blu-Ray lemezen is megjelenik majd teljes életműve.

Kissé morbid, de vélhetően Michael Jackson is csatlakozik majd a legjobban kereső halott sztárok toplistájához. A listát jelenleg Elvis Presley vezeti: a Rock and Roll királya 2007-ben 49 millió, 2008-ban 52 millió dollár jövedelemre tett szert, annak ellenére, hogy immár 32 éve nincs közöttünk.  A világ legjobban kereső halott hírességei

John Lennon is szerepel a top 10-ben: 9 millió dollárra (1,9 milliárd forintra) tett szert különböző jogdíjakból. A 40 évesen 1980-ban meggyilkolt énekes két évvel ezelőtt még 24 millió dollárt (5 milliárd forintot) keresett, de az örökösök a zenész életművét folytatva a hagyaték nagy részét jótékonyságra és a háború-ellenes küzdelemre költik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?