5 °C Budapest

Illegális idősotthonok: van, ahol nem csak az engedély hiányzik

Pénzcentrum
2009. június 18. 09:17

Az illegálisan, engedély nélkül működő idősotthonok egy része valóban embertelen, méltatlan körülményeket biztosít a magatehetetlen, idős embereknek, másik felük viszont családias légkört, és rendes ellátást biztosítanak, mégsem jutnak papírokhoz.

Utóbbira példa egy kaposvári családi vállalkozás, ahol 60 idős ember ellátásról gondoskodnak, a hatóságok szerint illegálisan. Hét éve egyszer már nyomozás indult, mert felmerült annak gyanúja, hogy - nyugdíjuk fejében - nem megfelelően látják el az idős embereket, de ekkor az önkormányzat kiadta az engedélyt "szociális ellátás elhelyezéssel" tevékenységi körre.

Tavaly év végén a szociális és gyámhivatal ingatlanonként 200 ezer forintra büntette a működtetőket, mondván, az otthonnak továbbra sincs működési engedélye. A család vállalkozói engedélyét is visszavonták, holott az öregek és rokonaik elégedettek a magán-szociálisotthonnal.

A vállalkozás vezetője elmondta: sok, gyakran minden életszerűséget nélkülöző követelménynek kellene megfelelnünk, hogy megkapjuk az engedélyt. Hol a gyúlékonynak titulált falépcsőt, hol a belváros közelségét, hol valami mást találnak szabálytalannak a hatóságok. Hollósi Gabriella ellátottjogi képviselő úgy véli: nem lenne olyan jó biznisz öregek otthonát működtetni, ha a vállalkozók teljesítenék az összes követelményt.

Supala Olga, a Déldunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője kérdésünkre közölte: Somogy megyében hét működési engedéllyel nem rendelkező intézmény ügyében folytatnak eljárást. Ha ennek az eredménye indokolja, bírságot szabnak ki

Debrecenben az elmúlt években több esetben is eljártak a hatóságok, bírságokat szabtak ki - ennek ellenére újra és újra nyílnak illegális otthonok a város különböző pontjain.

Az egyik illegális idősotthonban feketén dolgozó nő elmondta, egy háromszobás, bérelt lakásban kilenc idős ember lakott, mindannyian hetven és nyolcvan év közöttiek. A havi ellátásért átlagosan százezer forintot fizettek. Kevés és rossz minőségű ételt kaptak, az ebéd igénytelen menzai maradékra hasonlított. A szükséges gyógyszereket az otthon fenntartója abból az intézményből szerezte be, ahol hivatalosan dolgozott.

Ez a felállás dupla hasznot is hoz a fenntartónak, hiszen kapcsolatba kerül olyanokkal, akik a hozzátartozójukat otthonba szeretnék utalni, másrészt a legális intézményből ki lehet lopni a szükséges orvosságokat.

A regionális államigazgatási hivatal szociális és gyámügyi hivatalának vezetője azt mondta: lakossági bejelentésre szoktak ellenőrzést tartani egy-egy gyanús lakásban. Többnyire a szomszédok tesznek bejelentést arról, hogy váratlanul szokatlanul sok idős ember költözött melléjük, de előfordult az is, hogy az emberek a közös szeméttárolóban elhelyezett, nagy mennyiségű pelenka miatt fordultak a hatóságokhoz.

Az illegális otthonokkal szembeni eljárás menete az, hogy a fenntartót kötelezik a tevékenység abbahagyására, feljelentést tesznek az ÁNTSZ-nél, és bírságot szabnak ki - legfeljebb 200 ezer forintot -, továbbá az illetékes jegyző segítségét kérik az idősek elhelyezésében.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?