20 °C Budapest

Illegális idősotthonok: van, ahol nem csak az engedély hiányzik

Pénzcentrum
2009. június 18. 09:17

Az illegálisan, engedély nélkül működő idősotthonok egy része valóban embertelen, méltatlan körülményeket biztosít a magatehetetlen, idős embereknek, másik felük viszont családias légkört, és rendes ellátást biztosítanak, mégsem jutnak papírokhoz.

Utóbbira példa egy kaposvári családi vállalkozás, ahol 60 idős ember ellátásról gondoskodnak, a hatóságok szerint illegálisan. Hét éve egyszer már nyomozás indult, mert felmerült annak gyanúja, hogy - nyugdíjuk fejében - nem megfelelően látják el az idős embereket, de ekkor az önkormányzat kiadta az engedélyt "szociális ellátás elhelyezéssel" tevékenységi körre.

Tavaly év végén a szociális és gyámhivatal ingatlanonként 200 ezer forintra büntette a működtetőket, mondván, az otthonnak továbbra sincs működési engedélye. A család vállalkozói engedélyét is visszavonták, holott az öregek és rokonaik elégedettek a magán-szociálisotthonnal.

A vállalkozás vezetője elmondta: sok, gyakran minden életszerűséget nélkülöző követelménynek kellene megfelelnünk, hogy megkapjuk az engedélyt. Hol a gyúlékonynak titulált falépcsőt, hol a belváros közelségét, hol valami mást találnak szabálytalannak a hatóságok. Hollósi Gabriella ellátottjogi képviselő úgy véli: nem lenne olyan jó biznisz öregek otthonát működtetni, ha a vállalkozók teljesítenék az összes követelményt.

Supala Olga, a Déldunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője kérdésünkre közölte: Somogy megyében hét működési engedéllyel nem rendelkező intézmény ügyében folytatnak eljárást. Ha ennek az eredménye indokolja, bírságot szabnak ki

Debrecenben az elmúlt években több esetben is eljártak a hatóságok, bírságokat szabtak ki - ennek ellenére újra és újra nyílnak illegális otthonok a város különböző pontjain.

Az egyik illegális idősotthonban feketén dolgozó nő elmondta, egy háromszobás, bérelt lakásban kilenc idős ember lakott, mindannyian hetven és nyolcvan év közöttiek. A havi ellátásért átlagosan százezer forintot fizettek. Kevés és rossz minőségű ételt kaptak, az ebéd igénytelen menzai maradékra hasonlított. A szükséges gyógyszereket az otthon fenntartója abból az intézményből szerezte be, ahol hivatalosan dolgozott.

Ez a felállás dupla hasznot is hoz a fenntartónak, hiszen kapcsolatba kerül olyanokkal, akik a hozzátartozójukat otthonba szeretnék utalni, másrészt a legális intézményből ki lehet lopni a szükséges orvosságokat.

A regionális államigazgatási hivatal szociális és gyámügyi hivatalának vezetője azt mondta: lakossági bejelentésre szoktak ellenőrzést tartani egy-egy gyanús lakásban. Többnyire a szomszédok tesznek bejelentést arról, hogy váratlanul szokatlanul sok idős ember költözött melléjük, de előfordult az is, hogy az emberek a közös szeméttárolóban elhelyezett, nagy mennyiségű pelenka miatt fordultak a hatóságokhoz.

Az illegális otthonokkal szembeni eljárás menete az, hogy a fenntartót kötelezik a tevékenység abbahagyására, feljelentést tesznek az ÁNTSZ-nél, és bírságot szabnak ki - legfeljebb 200 ezer forintot -, továbbá az illetékes jegyző segítségét kérik az idősek elhelyezésében.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07