Illegális idősotthonok: van, ahol nem csak az engedély hiányzik

Pénzcentrum
2009. június 18. 09:17

Az illegálisan, engedély nélkül működő idősotthonok egy része valóban embertelen, méltatlan körülményeket biztosít a magatehetetlen, idős embereknek, másik felük viszont családias légkört, és rendes ellátást biztosítanak, mégsem jutnak papírokhoz.

Utóbbira példa egy kaposvári családi vállalkozás, ahol 60 idős ember ellátásról gondoskodnak, a hatóságok szerint illegálisan. Hét éve egyszer már nyomozás indult, mert felmerült annak gyanúja, hogy - nyugdíjuk fejében - nem megfelelően látják el az idős embereket, de ekkor az önkormányzat kiadta az engedélyt "szociális ellátás elhelyezéssel" tevékenységi körre.

Tavaly év végén a szociális és gyámhivatal ingatlanonként 200 ezer forintra büntette a működtetőket, mondván, az otthonnak továbbra sincs működési engedélye. A család vállalkozói engedélyét is visszavonták, holott az öregek és rokonaik elégedettek a magán-szociálisotthonnal.

A vállalkozás vezetője elmondta: sok, gyakran minden életszerűséget nélkülöző követelménynek kellene megfelelnünk, hogy megkapjuk az engedélyt. Hol a gyúlékonynak titulált falépcsőt, hol a belváros közelségét, hol valami mást találnak szabálytalannak a hatóságok. Hollósi Gabriella ellátottjogi képviselő úgy véli: nem lenne olyan jó biznisz öregek otthonát működtetni, ha a vállalkozók teljesítenék az összes követelményt.

Supala Olga, a Déldunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője kérdésünkre közölte: Somogy megyében hét működési engedéllyel nem rendelkező intézmény ügyében folytatnak eljárást. Ha ennek az eredménye indokolja, bírságot szabnak ki

Debrecenben az elmúlt években több esetben is eljártak a hatóságok, bírságokat szabtak ki - ennek ellenére újra és újra nyílnak illegális otthonok a város különböző pontjain.

Az egyik illegális idősotthonban feketén dolgozó nő elmondta, egy háromszobás, bérelt lakásban kilenc idős ember lakott, mindannyian hetven és nyolcvan év közöttiek. A havi ellátásért átlagosan százezer forintot fizettek. Kevés és rossz minőségű ételt kaptak, az ebéd igénytelen menzai maradékra hasonlított. A szükséges gyógyszereket az otthon fenntartója abból az intézményből szerezte be, ahol hivatalosan dolgozott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez a felállás dupla hasznot is hoz a fenntartónak, hiszen kapcsolatba kerül olyanokkal, akik a hozzátartozójukat otthonba szeretnék utalni, másrészt a legális intézményből ki lehet lopni a szükséges orvosságokat.

A regionális államigazgatási hivatal szociális és gyámügyi hivatalának vezetője azt mondta: lakossági bejelentésre szoktak ellenőrzést tartani egy-egy gyanús lakásban. Többnyire a szomszédok tesznek bejelentést arról, hogy váratlanul szokatlanul sok idős ember költözött melléjük, de előfordult az is, hogy az emberek a közös szeméttárolóban elhelyezett, nagy mennyiségű pelenka miatt fordultak a hatóságokhoz.

Az illegális otthonokkal szembeni eljárás menete az, hogy a fenntartót kötelezik a tevékenység abbahagyására, feljelentést tesznek az ÁNTSZ-nél, és bírságot szabnak ki - legfeljebb 200 ezer forintot -, továbbá az illetékes jegyző segítségét kérik az idősek elhelyezésében.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm