Növekvő adókockázat a kkv-knál

Pénzcentrum
2008. november 6. 11:51

A vállalkozások nyeresége részben adókerüléssel érhető el, így vállalják a kockázatot és sok esetben jelentős adókockázatot halmoznak fel.

Az adóhatóság megállapításai szerint a nettó adókülönbözetek döntő része - 2008. első három negyedévében több mint 80 százaléka - összesen 312,7 milliárd forint az általános forgalmi adóhoz kapcsolódott, akár adóminimalizálás, akár körbeszámlázás révén. "Nem is gondolnák a vállalkozások, hogy a tevékenységük ellenértékének leszámlázása mennyi buktatót rejt magában." - hangsúlyozza Gerendy Zoltán a BDO Forte a BDO Forte Könyvvizsgáló, Adó- és Pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető partnere és hozzáteszi: "Ha nincs összhang a szerződés, a számla és a teljesítési igazolás között, akkor máris megkérdőjeleződik, hogy valós volt-e az adott gazdasági esemény, holott az is lehet, hogy egyszerűen félreértelmezték az új áfa törvényt."

Az adószabályozás önmagában is többféle kockázatot rejt magában Magyarországon: nem kiszámítható az adóváltozások időbelisége, időnként nem biztosított az átláthatóság, és sokszor az egyes szabályok sem egyértelműek - értékeli a helyzetet Gerendy Zoltán: "Rendszeres, hogy évről évre olyan jogszabályi változásokat is bevezetnek, majd néhány hónap után korrigálnak, amelyeket más EU tagállamokban egy évvel korábbi kihirdetés és oktatás előz meg."

A nemzetközi gyakorlattal összehasonlítva nálunk az egyik legmagasabb a jogalkalmazókra háruló adóadminisztráció költsége, ami egyben jelentős elvonásokkal is párosul. "Mindezen tényezők miatt viszonylag magas az adókikerüléssel elérhető nyereség mértéke, ami sok esetben ahhoz vezet, hogy a vállalkozók jelentős adókockázatokat halmoznak fel." - figyelmeztet Gerendy Zoltán.

Kifejezetten a magyar magántulajdonban lévő cégekre jellemző - ahol a menedzsment és a tulajdonos rendszerint ugyanaz a személy - a tulajdonosoknak nyújtott kölcsönök összegének növekedése. Ez a pénzügyi megoldás bizonyos esetekben rejtett osztalék felvételt takar. Az adóhatóság viszont többször folyamodik a magánszemély tulajdonosok, vagy éppen kölcsönt adók vagyonvizsgálatához, ami többségében jelentős megállapítással jár. Az uniós országok közös ellenőrzései pedig még tovább növelik a szabálytalanságok, adóhiányok feltárásának valószínűségét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alultőkésítés és az aránytalanul magas tulajdonosi kölcsönök adózási következményekkel - társasági adóalap növeléssel is - járnak, amit időnként a társaságok nem akarnak figyelembe venni. A nyereség eltüntetésének egyik igen kockázatos módja, amikor az anya-leányvállalati kapcsolatban lévő cégek egyike olyan számlát nyújt be a másikhoz, ami nem felel meg a piaci viszonyoknak. Ha például a külföldön bejegyzett anyavállalat magasabb áron számlázza a szolgáltatatását a magyar leányvállalatnak, mint a tényleges teljesítés értéke, akkor a hazai leányvállalatnál ez az akció alkalmas a nyereség eltüntetésére. "Az adózási szabályok a szokásos piaci árat kérik számon ilyen esetben, s az ettől való eltérés utólag adóalap korrekciót von maga után, aminek az elmaradása jelentős adózási és egyes esetekben likviditási kockázatot is rejt magában." - hangsúlyozza Gerendy Zoltán, és hozzá teszi: "A kapcsolt vállalkozások közötti transzferár képzésről kötelező nyilvántartást vezetni, ezek elmaradása nyilvántartásonként 2 millió forint bírságot vonhat maga után."

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57