28 °C Budapest

Növekvő adókockázat a kkv-knál

Pénzcentrum
2008. november 6. 11:51

A vállalkozások nyeresége részben adókerüléssel érhető el, így vállalják a kockázatot és sok esetben jelentős adókockázatot halmoznak fel.

Az adóhatóság megállapításai szerint a nettó adókülönbözetek döntő része - 2008. első három negyedévében több mint 80 százaléka - összesen 312,7 milliárd forint az általános forgalmi adóhoz kapcsolódott, akár adóminimalizálás, akár körbeszámlázás révén. "Nem is gondolnák a vállalkozások, hogy a tevékenységük ellenértékének leszámlázása mennyi buktatót rejt magában." - hangsúlyozza Gerendy Zoltán a BDO Forte a BDO Forte Könyvvizsgáló, Adó- és Pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető partnere és hozzáteszi: "Ha nincs összhang a szerződés, a számla és a teljesítési igazolás között, akkor máris megkérdőjeleződik, hogy valós volt-e az adott gazdasági esemény, holott az is lehet, hogy egyszerűen félreértelmezték az új áfa törvényt."

Az adószabályozás önmagában is többféle kockázatot rejt magában Magyarországon: nem kiszámítható az adóváltozások időbelisége, időnként nem biztosított az átláthatóság, és sokszor az egyes szabályok sem egyértelműek - értékeli a helyzetet Gerendy Zoltán: "Rendszeres, hogy évről évre olyan jogszabályi változásokat is bevezetnek, majd néhány hónap után korrigálnak, amelyeket más EU tagállamokban egy évvel korábbi kihirdetés és oktatás előz meg."

A nemzetközi gyakorlattal összehasonlítva nálunk az egyik legmagasabb a jogalkalmazókra háruló adóadminisztráció költsége, ami egyben jelentős elvonásokkal is párosul. "Mindezen tényezők miatt viszonylag magas az adókikerüléssel elérhető nyereség mértéke, ami sok esetben ahhoz vezet, hogy a vállalkozók jelentős adókockázatokat halmoznak fel." - figyelmeztet Gerendy Zoltán.

Kifejezetten a magyar magántulajdonban lévő cégekre jellemző - ahol a menedzsment és a tulajdonos rendszerint ugyanaz a személy - a tulajdonosoknak nyújtott kölcsönök összegének növekedése. Ez a pénzügyi megoldás bizonyos esetekben rejtett osztalék felvételt takar. Az adóhatóság viszont többször folyamodik a magánszemély tulajdonosok, vagy éppen kölcsönt adók vagyonvizsgálatához, ami többségében jelentős megállapítással jár. Az uniós országok közös ellenőrzései pedig még tovább növelik a szabálytalanságok, adóhiányok feltárásának valószínűségét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alultőkésítés és az aránytalanul magas tulajdonosi kölcsönök adózási következményekkel - társasági adóalap növeléssel is - járnak, amit időnként a társaságok nem akarnak figyelembe venni. A nyereség eltüntetésének egyik igen kockázatos módja, amikor az anya-leányvállalati kapcsolatban lévő cégek egyike olyan számlát nyújt be a másikhoz, ami nem felel meg a piaci viszonyoknak. Ha például a külföldön bejegyzett anyavállalat magasabb áron számlázza a szolgáltatatását a magyar leányvállalatnak, mint a tényleges teljesítés értéke, akkor a hazai leányvállalatnál ez az akció alkalmas a nyereség eltüntetésére. "Az adózási szabályok a szokásos piaci árat kérik számon ilyen esetben, s az ettől való eltérés utólag adóalap korrekciót von maga után, aminek az elmaradása jelentős adózási és egyes esetekben likviditási kockázatot is rejt magában." - hangsúlyozza Gerendy Zoltán, és hozzá teszi: "A kapcsolt vállalkozások közötti transzferár képzésről kötelező nyilvántartást vezetni, ezek elmaradása nyilvántartásonként 2 millió forint bírságot vonhat maga után."

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm