22 °C Budapest

Az IKEA lehet a válság nagy nyertese

2009. április 6. 11:00

A svéd bútor-és lakberendezési áruház sikeresen vészelheti át a világgazdasági recessziót- valószínűsíti az egyik legnagyobb brit gazdasági újság. A Times online szerint az IKEA kultusza csak erősödött az elmúlt hónapokban, ez pedig az eladásokon is látszik.

A Nagy-Britanniában 21 éve jelenlévő svéd bútoráruház olcsósága, takarékosságra buzdító marketingeszközei és jellegzetes szimbólumai miatt korábban sokszor jelentette viccek, kabarétréfák tárgyát, mára azonban minden társadalmi réteg elgondolkozik azon, hogy náluk vásároljon.

Egyes vélemények szerint az áruházlánc kék-sárga "katedrálisai" már az ország kultúrájának részét képezik, és semmi ciki nincs abban, ha valaki a különös nevű bútorokkal rendezi be otthonát.

Martin Hansson, az áruházlánc nagy-britanniai vezetője szerint üzletpolitikájuk példamutató lehet a válságos időkben: legfőbb értékük az őszinteség, az egyszerűség, és a szerénység. Az ingatlanpiac lassulásával, a különböző szórakozási formák drágulásával az emberek egyre több időt töltenek otthonukban. Ez pedig -a vezérigazgató szerint- azt jelenti, hogy fontosabbá válik számukra a kényelem, az esztétikum, az, hogy jól érezzék magukat saját lakásukban. Az IKEA pedig a kezdetektől ennek megteremtésére törekedett.

Korábban Gerőcs Vendel, az áruházlánc regionális PR menedzsere a Pénzcentrumknak elmondta: az árakat úgy próbálják továbbra is alacsonyan tartani, hogy nagy volumenű megrendelésekkel dolgoznak - erről egy óriási méretű hálózat (54 országban közel 1400 beszállító) gondoskodik. Ugyanakkor az IKEA spórolós taktikája most valóban nagy segítség lehet, például a speciális, lapra szerelt csomagolás miatti alacsony szállítási költségek szempontjából.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05