Az IKEA lehet a válság nagy nyertese

2009. április 6. 11:00

A svéd bútor-és lakberendezési áruház sikeresen vészelheti át a világgazdasági recessziót- valószínűsíti az egyik legnagyobb brit gazdasági újság. A Times online szerint az IKEA kultusza csak erősödött az elmúlt hónapokban, ez pedig az eladásokon is látszik.

A Nagy-Britanniában 21 éve jelenlévő svéd bútoráruház olcsósága, takarékosságra buzdító marketingeszközei és jellegzetes szimbólumai miatt korábban sokszor jelentette viccek, kabarétréfák tárgyát, mára azonban minden társadalmi réteg elgondolkozik azon, hogy náluk vásároljon.

Egyes vélemények szerint az áruházlánc kék-sárga "katedrálisai" már az ország kultúrájának részét képezik, és semmi ciki nincs abban, ha valaki a különös nevű bútorokkal rendezi be otthonát.

Martin Hansson, az áruházlánc nagy-britanniai vezetője szerint üzletpolitikájuk példamutató lehet a válságos időkben: legfőbb értékük az őszinteség, az egyszerűség, és a szerénység. Az ingatlanpiac lassulásával, a különböző szórakozási formák drágulásával az emberek egyre több időt töltenek otthonukban. Ez pedig -a vezérigazgató szerint- azt jelenti, hogy fontosabbá válik számukra a kényelem, az esztétikum, az, hogy jól érezzék magukat saját lakásukban. Az IKEA pedig a kezdetektől ennek megteremtésére törekedett.

Korábban Gerőcs Vendel, az áruházlánc regionális PR menedzsere a Pénzcentrumknak elmondta: az árakat úgy próbálják továbbra is alacsonyan tartani, hogy nagy volumenű megrendelésekkel dolgoznak - erről egy óriási méretű hálózat (54 országban közel 1400 beszállító) gondoskodik. Ugyanakkor az IKEA spórolós taktikája most valóban nagy segítség lehet, például a speciális, lapra szerelt csomagolás miatti alacsony szállítási költségek szempontjából.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm