Az IKEA lehet a válság nagy nyertese

2009. április 6. 11:00

A svéd bútor-és lakberendezési áruház sikeresen vészelheti át a világgazdasági recessziót- valószínűsíti az egyik legnagyobb brit gazdasági újság. A Times online szerint az IKEA kultusza csak erősödött az elmúlt hónapokban, ez pedig az eladásokon is látszik.

A Nagy-Britanniában 21 éve jelenlévő svéd bútoráruház olcsósága, takarékosságra buzdító marketingeszközei és jellegzetes szimbólumai miatt korábban sokszor jelentette viccek, kabarétréfák tárgyát, mára azonban minden társadalmi réteg elgondolkozik azon, hogy náluk vásároljon.

Egyes vélemények szerint az áruházlánc kék-sárga "katedrálisai" már az ország kultúrájának részét képezik, és semmi ciki nincs abban, ha valaki a különös nevű bútorokkal rendezi be otthonát.

Martin Hansson, az áruházlánc nagy-britanniai vezetője szerint üzletpolitikájuk példamutató lehet a válságos időkben: legfőbb értékük az őszinteség, az egyszerűség, és a szerénység. Az ingatlanpiac lassulásával, a különböző szórakozási formák drágulásával az emberek egyre több időt töltenek otthonukban. Ez pedig -a vezérigazgató szerint- azt jelenti, hogy fontosabbá válik számukra a kényelem, az esztétikum, az, hogy jól érezzék magukat saját lakásukban. Az IKEA pedig a kezdetektől ennek megteremtésére törekedett.

Korábban Gerőcs Vendel, az áruházlánc regionális PR menedzsere a Pénzcentrumknak elmondta: az árakat úgy próbálják továbbra is alacsonyan tartani, hogy nagy volumenű megrendelésekkel dolgoznak - erről egy óriási méretű hálózat (54 országban közel 1400 beszállító) gondoskodik. Ugyanakkor az IKEA spórolós taktikája most valóban nagy segítség lehet, például a speciális, lapra szerelt csomagolás miatti alacsony szállítási költségek szempontjából.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16