2 °C Budapest

Nehéz idők elé néznek a taxisok!

Pénzcentrum
2009. február 2. 08:45

A munkanélküliek számának fokozatos emelkedése miatt várhatóan egyre többen próbálnak szerencsét taxisként, ami bizony megnehezíti a már jelenleg is ebben a szolgáltatási ágazatban tevékenykedők helyzetét - írja a Népszabadság.

A Szegeden tartott kétnapos közlekedési konferencia kapcsán Horváth György, a Magyar Taxis Szövetség elnöke elmondta: ahhoz, hogy ne alakuljon ki tarthatatlan helyzet, az engedélyek kiadási módjának szigorítására, illetve a gyenge érdekképviselet megerősítésére lenne szükség.

Az elmőlt öt évben taxisok létszáma az országban nem változott, ötezer fő körül alakult. A dolgozók kilencven százaléka vállalkozóként van jelen és csak tíz százalék alkalmazott. A munkanélküliség emelkedésével azonban - csakúgy, mint a kilencvenes évek elejére - egyre többen vélik úgy, hogy a taxizás lesz a megoldás. A sofőrök száma tehát lassan nő, a kereslet viszont egyre csökken.

Horváth György szerint az érdekképviselet megerősítésén túl újra kellene gondolni a szabályokat, ami alapján egy jármű taxivá válhat, továbbá vizsgához kellene a kötni a szakmába lépést, csakúgy mint számos más orzságban.

Szemléletváltást szorgalmazott Horváth abból a szempontból is, hogy a taxit közforgalmú közlekedési eszközzé minősítsék, mellyel bizonyos szállítási feladatokat hatékonyabban, és olcsóbban lehet megoldani, mint a jelentős állami támogatásokkal működő más szolgáltatókkal. Például egy gyengébb forgalmú busz- illetve vonat vonalat időnként ki lehetne adni taxis alvállalkozóknak, egy közszolgáltatási szerződés keretében. Vannak országok ugyanis, ahol erre már megvan a lehetőség.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm