22 °C Budapest

Újabb lufi pukkan ki jövőre?

Pénzcentrum
2008. december 29. 12:30

Dotcom-buborékról, ingatlan-lufiról már mindenki hallott, ezek kipukkanása ugyanis meglehetősen nagyot szólt. Jövőre azonban újabb durranással riogatnak a Deloitte elemzői, akik szerint a Facebook-hoz, vagy iwiw-hez hasonló közösségi oldalak igen nehéz év elé néznek, sokuknak a csőddel is szembe kell nézni.

Az üzleti internetes alkalmazások megjelenésével sokan azt remélték, hogy gyorsan és kevés befektetéssel mesés vagyonra tehetnek szert. Páraknak sikerült is, mint például a Facebook megalkotójának, Mark Zuckerbergnek, vagy a magyar változat feltalálóinak.

Jövőre azonban a válság ezeket a közösségi oldalakat is kellemetlenül érinti majd, akik a túlélésért akár a regisztrált felhasználók adatainak eladására, vagy a regisztráció fizetőssé tételére is kényszerülhetnek.

Piaci felmérések szerint ugyanis az online hirdetési forgalom jövőre mindössze 7,2 százalékkal fog növekedni, ami kevesebb mint fele az idei növekedésnek. Mivel ezen oldalak bevételei javarészt a hirdetési felületek értékesítéséből származik, várhatóan egy részük kénytelen le lehúzni a rolót.

A Deloitte elemzése szerint a nagyobb oldalak számára az adatok tárolása évente akár 100 millió dollárba is kerülhet, miután a felhasználók többsége már jelentős mennyiségű fotót, illetve videót igyekszik megosztani azokon, mindez a csökkenő bevételekkel párosulva komoly anyagi problémát jelenthet az üzemeltetők számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Becslések szerint több mint 1000 közösségi oldal működik a világhálón, melyek közül a legismertebbek a MySpace, a LinkedIn, a Facebook feltehetően még könnyebben átvészelik a nehéz időszakot, bár Zuckerberg nemrég bejelentette, hogy számára most nem is annyira a profittermelés, mint inkább a növekedés áll a középpontban még néhány évig.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?