22 °C Budapest

Újabb lufi pukkan ki jövőre?

Pénzcentrum
2008. december 29. 12:30

Dotcom-buborékról, ingatlan-lufiról már mindenki hallott, ezek kipukkanása ugyanis meglehetősen nagyot szólt. Jövőre azonban újabb durranással riogatnak a Deloitte elemzői, akik szerint a Facebook-hoz, vagy iwiw-hez hasonló közösségi oldalak igen nehéz év elé néznek, sokuknak a csőddel is szembe kell nézni.

Az üzleti internetes alkalmazások megjelenésével sokan azt remélték, hogy gyorsan és kevés befektetéssel mesés vagyonra tehetnek szert. Páraknak sikerült is, mint például a Facebook megalkotójának, Mark Zuckerbergnek, vagy a magyar változat feltalálóinak.

Jövőre azonban a válság ezeket a közösségi oldalakat is kellemetlenül érinti majd, akik a túlélésért akár a regisztrált felhasználók adatainak eladására, vagy a regisztráció fizetőssé tételére is kényszerülhetnek.

Piaci felmérések szerint ugyanis az online hirdetési forgalom jövőre mindössze 7,2 százalékkal fog növekedni, ami kevesebb mint fele az idei növekedésnek. Mivel ezen oldalak bevételei javarészt a hirdetési felületek értékesítéséből származik, várhatóan egy részük kénytelen le lehúzni a rolót.

A Deloitte elemzése szerint a nagyobb oldalak számára az adatok tárolása évente akár 100 millió dollárba is kerülhet, miután a felhasználók többsége már jelentős mennyiségű fotót, illetve videót igyekszik megosztani azokon, mindez a csökkenő bevételekkel párosulva komoly anyagi problémát jelenthet az üzemeltetők számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Becslések szerint több mint 1000 közösségi oldal működik a világhálón, melyek közül a legismertebbek a MySpace, a LinkedIn, a Facebook feltehetően még könnyebben átvészelik a nehéz időszakot, bár Zuckerberg nemrég bejelentette, hogy számára most nem is annyira a profittermelés, mint inkább a növekedés áll a középpontban még néhány évig.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem