2 °C Budapest

Újabb lufi pukkan ki jövőre?

Pénzcentrum
2008. december 29. 12:30

Dotcom-buborékról, ingatlan-lufiról már mindenki hallott, ezek kipukkanása ugyanis meglehetősen nagyot szólt. Jövőre azonban újabb durranással riogatnak a Deloitte elemzői, akik szerint a Facebook-hoz, vagy iwiw-hez hasonló közösségi oldalak igen nehéz év elé néznek, sokuknak a csőddel is szembe kell nézni.

Az üzleti internetes alkalmazások megjelenésével sokan azt remélték, hogy gyorsan és kevés befektetéssel mesés vagyonra tehetnek szert. Páraknak sikerült is, mint például a Facebook megalkotójának, Mark Zuckerbergnek, vagy a magyar változat feltalálóinak.

Jövőre azonban a válság ezeket a közösségi oldalakat is kellemetlenül érinti majd, akik a túlélésért akár a regisztrált felhasználók adatainak eladására, vagy a regisztráció fizetőssé tételére is kényszerülhetnek.

Piaci felmérések szerint ugyanis az online hirdetési forgalom jövőre mindössze 7,2 százalékkal fog növekedni, ami kevesebb mint fele az idei növekedésnek. Mivel ezen oldalak bevételei javarészt a hirdetési felületek értékesítéséből származik, várhatóan egy részük kénytelen le lehúzni a rolót.

A Deloitte elemzése szerint a nagyobb oldalak számára az adatok tárolása évente akár 100 millió dollárba is kerülhet, miután a felhasználók többsége már jelentős mennyiségű fotót, illetve videót igyekszik megosztani azokon, mindez a csökkenő bevételekkel párosulva komoly anyagi problémát jelenthet az üzemeltetők számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Becslések szerint több mint 1000 közösségi oldal működik a világhálón, melyek közül a legismertebbek a MySpace, a LinkedIn, a Facebook feltehetően még könnyebben átvészelik a nehéz időszakot, bár Zuckerberg nemrég bejelentette, hogy számára most nem is annyira a profittermelés, mint inkább a növekedés áll a középpontban még néhány évig.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem