14 °C Budapest

Vajon mennyi cég szűnt meg, s mennyien veszítették el az állásukat?

Pénzcentrum
2008. november 17. 05:55

Mindig érdekes kérdés, hogy egy adott év alatt vajon mennyi új vállalat jön létre, s mennyi az amely megszűnik. Ez a fluktuáció már önmagában is felveti a kérdést, hogy vajon ez hogyan hat az egyes országok foglalkoztatottságára. Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) legfrissebb kiadványa.

Az üzleti demográfia vizsgálata már nem tekinthető új keletűnek. A kifejezés alatt azt értjük, hogy a vállalkozások összességének létrejövetele, megszűnése, illetve fejlődése milyen hatást gyakorol a gazdasági növekedésre, a munkahelyteremtésre, s a termelékenység növekedésére.

A kiadvány egyrészt arra a felmerült igényre kíván választ adni, amely szerint üzleti demográfia vizsgálatakor szükség volna olyan adatokra, amelyek megkülönböztetik az összes vállalatot azoktól, melyek munkáltató-vállalatok, másrészt pedig ezen új adatok révén összehasonlíthatóvá válik az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió üzleti demográfiája is.

Munkáltató vállalatok alatt azokat a cégeket kell érteni, amelyek legalább egy fizetett alkalmazottal rendelkeznek, vagyis a nem munkáltató cégek tipikusan az önfoglalkoztatók, illetve azok a vállalkozások melyeknek nincsenek fizetett alkalmazottaik (például családtagok a munkavállalók).

Ennek kapcsán nem árt kiemelni, hogy az, hogy az új vállalkozások létrejötte ebben a statisztikában nem csak a teljesen új alapítást jelenti, hanem azt is, ha egy nem munkáltató vállalkozás alkalmazottat vesz fel. Ugyanez igaz fordítva is, vagyis a megszűnéseknél, ha valamelyik vállalkozás már nem tartozik a munkáltató cégek közé, akkor az jelenthet tényleges megszűnést, vagy csupán azt, hogy a cégvezető önfoglalkoztatóvá vált.


Alakulás és megszűnés

A munkáltató vállalkozások alakulásának aránya az összes cégen belül 11,3 százalékos volt abban a 14 tagállamban, ahonnan vannak adatok 2005-re vonatkozóan, ezzel szemben az összes vállalatot vizsgálva ez az arány 9,4 százalékos. Ez a minta a legtöbb államban ugyanígy alakul, kivételt csupán Románia, Dánia, Lettország és Bulgária jelent. A tagállamok többségében a munkavállaló vállalkozások alakulási aránya általában magasabb volt, mint az Egyesült Államokban, kivéve Olaszországot és Ausztriát.

A megszűnésekre vonatkozóan csupán 2004-re vonatkozóan áll rendelkezésre adat, de ez kevésbé mutat egyértelmű mintát az uniós tagállamokban. A megszűnési ráta a vizsgált 12 tagállamban 9,1 százalékos volt áltagosan, amely csupán 0,1 százalékponttal alacsonyabb, mint az egyesült államokbeli adat.

Az alakulások és megszűnések közötti arányokat vizsgálva a nettó eltérés általában pozitív egyenleget hozott ki (azaz az alakulási arány magasabb, mint a megszűnések aránya).


A 2004-ben csatlakozott tagállamok többségében ez a helyzet, nálunk azonban pont az ellentéte, vagyis magasabb a megszűnési arány az alakulási aránynál, hasonlóan Finnországhoz, Olaszországhoz és Hollandiához. Az Egyesült Államokban a két ráta közötti különbség 0,5 százalékpontos csupán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hol a legaktívabbak a vállalkozások?

A 12 tagállamban (melyekre vonatkozóan rendelkezésre állt a 2005-ös adat) a legnagyobb alakulási ráta az építőiparban (13,8%) volt megfigyelhető, ezt követték a különböző szolgáltatások, ahol a pénzügyi közvetítés kivételével mindegyik esetben 2-4 százalékponttal magasabb volt az alakulási arány a megszűnési rátánál.

Milyen hatással volt mindez a foglalkoztatottságra?

Az e tekintetben vizsgált 11 tagállamban 2005-ben az újonnan alapított vállalkozásokban alkalmazottak száma a munkáltató cégeknél foglalkoztatottakhoz képest 3,5 százalékot tett ki, míg a megszűnéseknél ez az arány 2004-ben 3 százalékos volt.

Sajnos ezen a területen Magyarország abba a csoportba tartozik, amely országokban több ember veszítette el az állását a cégek megszűnése miatt, mint amennyi talált munkára új cégekben, Csehországgal és Hollandiával együtt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm