Vajon mennyi cég szűnt meg, s mennyien veszítették el az állásukat?

Pénzcentrum
2008. november 17. 05:55

Mindig érdekes kérdés, hogy egy adott év alatt vajon mennyi új vállalat jön létre, s mennyi az amely megszűnik. Ez a fluktuáció már önmagában is felveti a kérdést, hogy vajon ez hogyan hat az egyes országok foglalkoztatottságára. Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) legfrissebb kiadványa.

Az üzleti demográfia vizsgálata már nem tekinthető új keletűnek. A kifejezés alatt azt értjük, hogy a vállalkozások összességének létrejövetele, megszűnése, illetve fejlődése milyen hatást gyakorol a gazdasági növekedésre, a munkahelyteremtésre, s a termelékenység növekedésére.

A kiadvány egyrészt arra a felmerült igényre kíván választ adni, amely szerint üzleti demográfia vizsgálatakor szükség volna olyan adatokra, amelyek megkülönböztetik az összes vállalatot azoktól, melyek munkáltató-vállalatok, másrészt pedig ezen új adatok révén összehasonlíthatóvá válik az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió üzleti demográfiája is.

Munkáltató vállalatok alatt azokat a cégeket kell érteni, amelyek legalább egy fizetett alkalmazottal rendelkeznek, vagyis a nem munkáltató cégek tipikusan az önfoglalkoztatók, illetve azok a vállalkozások melyeknek nincsenek fizetett alkalmazottaik (például családtagok a munkavállalók).

Ennek kapcsán nem árt kiemelni, hogy az, hogy az új vállalkozások létrejötte ebben a statisztikában nem csak a teljesen új alapítást jelenti, hanem azt is, ha egy nem munkáltató vállalkozás alkalmazottat vesz fel. Ugyanez igaz fordítva is, vagyis a megszűnéseknél, ha valamelyik vállalkozás már nem tartozik a munkáltató cégek közé, akkor az jelenthet tényleges megszűnést, vagy csupán azt, hogy a cégvezető önfoglalkoztatóvá vált.


Alakulás és megszűnés

A munkáltató vállalkozások alakulásának aránya az összes cégen belül 11,3 százalékos volt abban a 14 tagállamban, ahonnan vannak adatok 2005-re vonatkozóan, ezzel szemben az összes vállalatot vizsgálva ez az arány 9,4 százalékos. Ez a minta a legtöbb államban ugyanígy alakul, kivételt csupán Románia, Dánia, Lettország és Bulgária jelent. A tagállamok többségében a munkavállaló vállalkozások alakulási aránya általában magasabb volt, mint az Egyesült Államokban, kivéve Olaszországot és Ausztriát.

A megszűnésekre vonatkozóan csupán 2004-re vonatkozóan áll rendelkezésre adat, de ez kevésbé mutat egyértelmű mintát az uniós tagállamokban. A megszűnési ráta a vizsgált 12 tagállamban 9,1 százalékos volt áltagosan, amely csupán 0,1 százalékponttal alacsonyabb, mint az egyesült államokbeli adat.

Az alakulások és megszűnések közötti arányokat vizsgálva a nettó eltérés általában pozitív egyenleget hozott ki (azaz az alakulási arány magasabb, mint a megszűnések aránya).


A 2004-ben csatlakozott tagállamok többségében ez a helyzet, nálunk azonban pont az ellentéte, vagyis magasabb a megszűnési arány az alakulási aránynál, hasonlóan Finnországhoz, Olaszországhoz és Hollandiához. Az Egyesült Államokban a két ráta közötti különbség 0,5 százalékpontos csupán.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hol a legaktívabbak a vállalkozások?

A 12 tagállamban (melyekre vonatkozóan rendelkezésre állt a 2005-ös adat) a legnagyobb alakulási ráta az építőiparban (13,8%) volt megfigyelhető, ezt követték a különböző szolgáltatások, ahol a pénzügyi közvetítés kivételével mindegyik esetben 2-4 százalékponttal magasabb volt az alakulási arány a megszűnési rátánál.

Milyen hatással volt mindez a foglalkoztatottságra?

Az e tekintetben vizsgált 11 tagállamban 2005-ben az újonnan alapított vállalkozásokban alkalmazottak száma a munkáltató cégeknél foglalkoztatottakhoz képest 3,5 százalékot tett ki, míg a megszűnéseknél ez az arány 2004-ben 3 százalékos volt.

Sajnos ezen a területen Magyarország abba a csoportba tartozik, amely országokban több ember veszítette el az állását a cégek megszűnése miatt, mint amennyi talált munkára új cégekben, Csehországgal és Hollandiával együtt.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57