Nem is svájci a svájci óra?

Pénzcentrum
2008. október 27. 09:00

Túl sok a svájci órákban az olcsó külföldi alkatrész, ezért a nagy gyártók az eddigieknél sokkal keményebb feltételekhez kötnék a Swiss-made védjegy használatát. A törekvés élharcosa a piacvezető Swatch, amely a megélhetésüket féltő kis manufaktúrák szerint a saját pecsenyéjét sütögeti - írja a Népszabadság.

A követelmények szigorítását a Swatch-csoport, a Rolex, valamint a Piaget márkát birtokló Richemo támogatja. A jelenleg érvényes előírások szerint ehhez most annyi is elegendő, ha az óra mechanikáját alkotó elemek összértékének legalább felét a hazai gyártású alkatrészek adják. A mechanika viszont az óra értékének csupán 15-25 százalékát adja.

A Swatch például azt szeretné elérni, hogy az óra teljes értékének legalább 60 százalékához kell kötni az eredetviselés jogát, míg a mechanikus óráknál 80 százalék lenne a határ. Az iparági lobbiszervezetben viszont nem mindenki örül a törekvésnek, mivel a kisebb gyártók attól félnek, hogy ezzel kiszorítják őket a piacról.

A nagyok szerint viszont drágulás helyett éppen árcsökkentést is hozna a változtatás, mivel a helyi beszállítók az eddiginél is nagyobb volumenű megrendelésekhez jutnának. A beszállítók egyik képviselője szerint viszont a szigorítás ellehetetleníti a kvarc-komponenseket előállító Ronda nevű cég működését, s független cégek egész sorát teheti tönkre.

Független elemzők szerint a reform egyértelmű haszonélvezője a Swatch, melynek évi 650 millió svájci frankot kitevő pluszbevételt jelentene a törvénymódosítás, mivel jelenleg ő szállítja a legtöbb alkatrészt a helyi manufaktúrákba, s eztán bővülne a megrendelői kör.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?