Nem is svájci a svájci óra?

Pénzcentrum
2008. október 27. 09:00

Túl sok a svájci órákban az olcsó külföldi alkatrész, ezért a nagy gyártók az eddigieknél sokkal keményebb feltételekhez kötnék a Swiss-made védjegy használatát. A törekvés élharcosa a piacvezető Swatch, amely a megélhetésüket féltő kis manufaktúrák szerint a saját pecsenyéjét sütögeti - írja a Népszabadság.

A követelmények szigorítását a Swatch-csoport, a Rolex, valamint a Piaget márkát birtokló Richemo támogatja. A jelenleg érvényes előírások szerint ehhez most annyi is elegendő, ha az óra mechanikáját alkotó elemek összértékének legalább felét a hazai gyártású alkatrészek adják. A mechanika viszont az óra értékének csupán 15-25 százalékát adja.

A Swatch például azt szeretné elérni, hogy az óra teljes értékének legalább 60 százalékához kell kötni az eredetviselés jogát, míg a mechanikus óráknál 80 százalék lenne a határ. Az iparági lobbiszervezetben viszont nem mindenki örül a törekvésnek, mivel a kisebb gyártók attól félnek, hogy ezzel kiszorítják őket a piacról.

A nagyok szerint viszont drágulás helyett éppen árcsökkentést is hozna a változtatás, mivel a helyi beszállítók az eddiginél is nagyobb volumenű megrendelésekhez jutnának. A beszállítók egyik képviselője szerint viszont a szigorítás ellehetetleníti a kvarc-komponenseket előállító Ronda nevű cég működését, s független cégek egész sorát teheti tönkre.

Független elemzők szerint a reform egyértelmű haszonélvezője a Swatch, melynek évi 650 millió svájci frankot kitevő pluszbevételt jelentene a törvénymódosítás, mivel jelenleg ő szállítja a legtöbb alkatrészt a helyi manufaktúrákba, s eztán bővülne a megrendelői kör.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem