8 °C Budapest

Hiányos szakértelem a projektmenedzsmentben

Pénzcentrum
2008. október 7. 11:50

Napjainkban a gazdasági társaságoknak egyre nagyobb és komplexebb kihívásokkal kell megküzdeniük projektjeik kezelése során. Míg a sikerek és az eredményesség kiemelkedően fontosak a célkitűzések elérése szempontjából, a "sikertörténetnek" tekinthető projektek aránya gyakran alacsony marad.

Annak érdekében, hogy átfogó képet kapjunk a projektmenedzsment hazai helyzetéről, a projektek irányítása során használt módszertanokról, a sikeres projektek arányáról és az egyes iparágak közötti különbségekről, az Ernst & Young a Project Management Institute (PMI Budapest) Magyar Tagozatával és a Magyar Projektmenedzsment Szövetséggel (PMSZ) együttműködve idén is elkészítette Projekt Menedzsment című tanulmányát.

A megkérdezett vállalatok körében a képzett projektmenedzserek száma csupán 32% annak ellenére, hogy többségüknél növekedett a projektek száma az elmúlt évhez képest. "Bár a tendencia javul, a hazai vállalatok többsége még mindig beleesik abba a hibába, hogy szakmai előképzettség nélkül nevez ki projektmenedzsert azzal a meggyőződéssel, hogy ezt a munkát bárki el tudja végezni. Ez a fő gond magában hordozza a többi hibát, amelyek mind sikertelen projektekhez vezetnek" - mondja Nagy István, az Ernst & Young Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások igazgatója.

A projektvezetők hiányos tapasztalata és szakmai tudása miatt a projektmunka tervezésében és szervezésében is jelentkeznek hibák. Amikor valakire a saját, mindennapi munkáján felül bíznak rá extra felelősséggel járó tevékenységeket, gyakran elfeledkeznek annak járulékos költségeiről. Így a projektfeladatok elvégzése mindenki számára csak a szükséges rosszat jelenti és nem egy élvezetes, kihívásokkal teli új munkát. Egy ilyen környezetben nagyon nehéz minőségi munkát végezni és sikeres projektet vezetni.

A projekteket három fő szempont szerint értékelik: egy projekt akkor sikeres, ha az időtervet betartva az előzetes költségkereten belül az elvárásoknak megfelelően készülnek el a végtermékek, lesznek láthatóak az eredmények. A projektek előzetes felmérésnél, azok indítása előtt fontos lenne szem előtt tartani, hogy a projektek változást idéznek elő a vállalat életében. Ennek megfelelően nem szabad egy, a szervezettől független egységként kezelni, hanem át kell gondolni a projekt rövid és hosszú távú hatásait is. Így a projektek során fontos a változásmenedzsment, mind pénzügyi, mind emberi erőforrásokat rá kellene szánni a változás menedzselésére a siker érdekében. A képzett vezető hiányában általában a változás menedzselésének elmaradása vezet legtöbbször költség (23%) és időtúllépéshez (35%). A felmérés szerint csupán a projektek 45 százaléka mondható sikeresnek, vagyis mind pénzügyileg, mind időben megfelelt az előzetes elvárásoknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A felelősség, a fontos döntések és határidők nyomása mellett a projektmenedzser feladata gyakran igen hálátlan, hiszen igen nagy részben rendszeresen a projektben érdekelt emberek noszogatásával és kontrolljával kell foglalkoznia. Ezért a vállalatok külső segítség igénybevételekor legtöbbször erre a feladatra kérnek fel tanácsadót" - mondja Nagy István. "E mellett sok munkánk származik projektadminisztrációs feladatokból és projektellenőrzésből is. Az utóbbinál a megrendelő független megfigyelőként hívja segítségül a tanácsadót, amely objektív rálátással rendelkezik mind a projekt tartalmi, mind adminisztratív folyamataira, így nyújtva hatékony segítséget a vállalat számára."

Üzletviteli téren fejlettebb országok ezen a területen is előbbre járnak. A vállalatok legtöbbje saját protokollal és kézikönyvvel rendelkezik, amelyben minden részletre kitérően tárgyalják a projektet a cég elvárásaira és saját igényeire szabva. Ezt külső tanácsadóként is mindenkor szem előtt kell tartani. "Ez a gyakorlat nagy segítséget jelent mind a belső szervezet, a projektmenedzser és csapata, valamint egy esetleges harmadik fél számára. A tiszta elvárások és ügymenet mindenkor segíti az átláthatóságot és tervezhetőséget" - mutat rá a fejlődési útra Nagy István.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?