14 °C Budapest

Hiányos szakértelem a projektmenedzsmentben

Pénzcentrum
2008. október 7. 11:50

Napjainkban a gazdasági társaságoknak egyre nagyobb és komplexebb kihívásokkal kell megküzdeniük projektjeik kezelése során. Míg a sikerek és az eredményesség kiemelkedően fontosak a célkitűzések elérése szempontjából, a "sikertörténetnek" tekinthető projektek aránya gyakran alacsony marad.

Annak érdekében, hogy átfogó képet kapjunk a projektmenedzsment hazai helyzetéről, a projektek irányítása során használt módszertanokról, a sikeres projektek arányáról és az egyes iparágak közötti különbségekről, az Ernst & Young a Project Management Institute (PMI Budapest) Magyar Tagozatával és a Magyar Projektmenedzsment Szövetséggel (PMSZ) együttműködve idén is elkészítette Projekt Menedzsment című tanulmányát.

A megkérdezett vállalatok körében a képzett projektmenedzserek száma csupán 32% annak ellenére, hogy többségüknél növekedett a projektek száma az elmúlt évhez képest. "Bár a tendencia javul, a hazai vállalatok többsége még mindig beleesik abba a hibába, hogy szakmai előképzettség nélkül nevez ki projektmenedzsert azzal a meggyőződéssel, hogy ezt a munkát bárki el tudja végezni. Ez a fő gond magában hordozza a többi hibát, amelyek mind sikertelen projektekhez vezetnek" - mondja Nagy István, az Ernst & Young Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások igazgatója.

A projektvezetők hiányos tapasztalata és szakmai tudása miatt a projektmunka tervezésében és szervezésében is jelentkeznek hibák. Amikor valakire a saját, mindennapi munkáján felül bíznak rá extra felelősséggel járó tevékenységeket, gyakran elfeledkeznek annak járulékos költségeiről. Így a projektfeladatok elvégzése mindenki számára csak a szükséges rosszat jelenti és nem egy élvezetes, kihívásokkal teli új munkát. Egy ilyen környezetben nagyon nehéz minőségi munkát végezni és sikeres projektet vezetni.

A projekteket három fő szempont szerint értékelik: egy projekt akkor sikeres, ha az időtervet betartva az előzetes költségkereten belül az elvárásoknak megfelelően készülnek el a végtermékek, lesznek láthatóak az eredmények. A projektek előzetes felmérésnél, azok indítása előtt fontos lenne szem előtt tartani, hogy a projektek változást idéznek elő a vállalat életében. Ennek megfelelően nem szabad egy, a szervezettől független egységként kezelni, hanem át kell gondolni a projekt rövid és hosszú távú hatásait is. Így a projektek során fontos a változásmenedzsment, mind pénzügyi, mind emberi erőforrásokat rá kellene szánni a változás menedzselésére a siker érdekében. A képzett vezető hiányában általában a változás menedzselésének elmaradása vezet legtöbbször költség (23%) és időtúllépéshez (35%). A felmérés szerint csupán a projektek 45 százaléka mondható sikeresnek, vagyis mind pénzügyileg, mind időben megfelelt az előzetes elvárásoknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A felelősség, a fontos döntések és határidők nyomása mellett a projektmenedzser feladata gyakran igen hálátlan, hiszen igen nagy részben rendszeresen a projektben érdekelt emberek noszogatásával és kontrolljával kell foglalkoznia. Ezért a vállalatok külső segítség igénybevételekor legtöbbször erre a feladatra kérnek fel tanácsadót" - mondja Nagy István. "E mellett sok munkánk származik projektadminisztrációs feladatokból és projektellenőrzésből is. Az utóbbinál a megrendelő független megfigyelőként hívja segítségül a tanácsadót, amely objektív rálátással rendelkezik mind a projekt tartalmi, mind adminisztratív folyamataira, így nyújtva hatékony segítséget a vállalat számára."

Üzletviteli téren fejlettebb országok ezen a területen is előbbre járnak. A vállalatok legtöbbje saját protokollal és kézikönyvvel rendelkezik, amelyben minden részletre kitérően tárgyalják a projektet a cég elvárásaira és saját igényeire szabva. Ezt külső tanácsadóként is mindenkor szem előtt kell tartani. "Ez a gyakorlat nagy segítséget jelent mind a belső szervezet, a projektmenedzser és csapata, valamint egy esetleges harmadik fél számára. A tiszta elvárások és ügymenet mindenkor segíti az átláthatóságot és tervezhetőséget" - mutat rá a fejlődési útra Nagy István.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem