14 °C Budapest

Struccpolitika a vállalati kockázatkezelésben!

Pénzcentrum
2008. október 6. 12:25

A Coface Hungary megbízásából a Marketx Group felmérés keretében vizsgálta meg a hazai vállalkozások kockázatkezelési gyakorlatát. A hazai cégek több mint kétharmada személyes kapcsolatok vagy korábbi tapasztalatai alapján minősíti partnereit - áll a Coface Hungary legfrissebb elemzésében. A felmérés résztvevőinek többsége fontosnak tartja ugyan partnerei minősítését, ugyanakkor a megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka minősíti partnereit legalább félévenként.

Ha a vállalkozó új ügyfélre talál a - lassuló gazdaság szűkülő piacain zajló - erősebb versenyben, az üzlet reményében eldobja kockázatérzékenységét - állítja Dercze Zoltán a Coface Hungary országigazgatója. Hatékony kockázatkezelés nem létezik céltudatos, előrelátó gondolkodás nélkül, amit a magyar vállalati szférában is el kellene sajátítani. Mégpedig nem is csak a nagy ügyfélkörrel rendelkező cégeknek, hanem azoknak a kis- és középvállalkozásoknak is, amelyeknek olyan a tevékenysége, hogy lehetséges lenne teljesebb képet kialakítani ügyfeleikről.

Egyre több cég ellen indul felszámolás, ezért ma minden vállalkozónak a korábbinál is nagyobb óvatossággal, alaposabb tájékozódás után kell kiválasztania üzleti partnerét. Dercze szerint egyre nagyobb kockázat áll szemben a spórolással: a partnercégekről szóló információ sokkal kevesebbe kerül annál, mint amekkora összeg annak fizetésképtelensége miatt elveszhet. Időről időre nyomon kell követni a változásokat - székhely, tulajdonosi hányad és szerkezet, címváltozás, pénzügyi adatok - hívja fel a figyelmet Dercze.

A hazai vállatok ennek ellenére kockázatkezelési téren nem gondolkodnak előre. Ennek a nemtörődöm gondolkodásnak egyre több cég lesz kárvallottja - amint azt újabban már a napi sajtó is bőségesen bemutatja.

A kis- és középvállalkozásoknak létérdekük folyamatosan tájékozódni az üzleti partner hitelképességéről, felmérni a kockázatokat: sokszor a lenni vagy nem lenni kérdésére adott válasz múlik az előrelátáson. A struccpolitika ugyanis életveszélyes: a kkv-k működőképességét akár egyetlen ügyfél késedelmes fizetése is veszélybe sodorhatja, egy-egy behajthatatlan követelés pedig a csőd szélére is taszíthatja a hitelezőt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Hazai cégek felhasznált információforrásai partnereik minősítésére (Forrás: Marketx Group, Coface)

A Coface évente több, mint 50 ezer hitelminősítést készít. Eddigi tapasztalataik azonban igen riasztóak, hiszen az ügyfeleik megbízásából bevizsgált cégek három százaléka már akkor felszámolás alatt állt, amikor vevőként jelentkezett valamelyik ügyfelüknél. 2007-ben a minősített cégek további négy százaléka nem volt hitelképes, azaz csak nulla forintos hitelkeretet kaphat tette hozzá Dercze. Fontos, hogy megértsék a cégvezetők, hogy tudatos kockázatkezeléssel több lehetőség ragadható meg és a cég teljesítménye is növelhető.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40