20 °C Budapest

Kik járnak az élen a kicsik támogatásában?

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 09:00

Az Európai Bizottság által készített elemzés szerint a kis- és középvállalkozások feltőkésítésében élen jár Németország és Írország, mindkét országban az uniós forrásokra támaszkodtak. A negatív példát Görögország képviseli, a szakértők pedig azt ajánlják az új tagállamoknak, dolgozzanak ki egyedi támogatási rendszereket - írja a Magyar Hírlap.

A felmérés két évtizedet vizsgált, górcső alá pedig Írországot, Spanyolországot, Görögországot, Portugáliát, Németországot és Olaszországot vették. A jelentés szerint a kkv-k feltőkésítésének egyik módja az uniós támogatások lehívása, melyek sikere már az induláskor eldőlhet, így a kulcstényező az, hogy helyesen kell felmérni az igényeket.

Az uniós szakértők meglátása szerint Írországban a strukturális alapok felhasználásának stratégiája és kerete az elmúlt két évtized során kiemelten kezelte ezen szektor versenyképességi rendszerének javítását. Ennek keretében külön figyelmet kaptak az ágazati megfontolások, így elsősorban a feldolgozóipari, azon belül is az élelmiszer-feldolgozó kkv-kat, valamint a nemzetközi szolgáltatás-kereskedelemben érdekelt cégeket célozták a támogatások.

Persze a közösségi pénzhez jutást segítették és segítik a rendkívül fejlett pénzügyi közvetítő szervezetek. Jó példa a Small Business Expansion Loan Scheme, amely az uniós forrásokra támaszkodva hosszú távú rögzített kamatú, illetve kedvezményes hiteleket nyújt a feldolgozóipari, idegenforgalmi és szolgáltatási kkv-knak.

Az Európai Bizottság illetékese szerint a németek azért tudták hatékonyan fejleszteni a kkv-k szektorát, mivel egyedi konstrukciókat dolgoztak ki a tartományi igényekre. A szóban forgó programok finanszírozásában a két országos szintű fejlesztési bank, a Deutsche Ausgleichsbank és a Kreditenstalt für Wiederaufbau volt a felelős. Mindeközben néhány tartomány saját hitelprogrammal egészítette ki a szövetségi szintűt, emellett jelentős szerephez jutott a kockázati tőke is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Bizottság szakértői azt javasolják az új tagállamoknak, hogy azok dolgozzanak ki egyedi támogatási rendszereket is, működtessenek állami és helyi rugalmas közvetítő hálózatokat, ügynökségeket a strukturális alapok forrásainak lehívásához.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?