2 °C Budapest

Kik járnak az élen a kicsik támogatásában?

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 09:00

Az Európai Bizottság által készített elemzés szerint a kis- és középvállalkozások feltőkésítésében élen jár Németország és Írország, mindkét országban az uniós forrásokra támaszkodtak. A negatív példát Görögország képviseli, a szakértők pedig azt ajánlják az új tagállamoknak, dolgozzanak ki egyedi támogatási rendszereket - írja a Magyar Hírlap.

A felmérés két évtizedet vizsgált, górcső alá pedig Írországot, Spanyolországot, Görögországot, Portugáliát, Németországot és Olaszországot vették. A jelentés szerint a kkv-k feltőkésítésének egyik módja az uniós támogatások lehívása, melyek sikere már az induláskor eldőlhet, így a kulcstényező az, hogy helyesen kell felmérni az igényeket.

Az uniós szakértők meglátása szerint Írországban a strukturális alapok felhasználásának stratégiája és kerete az elmúlt két évtized során kiemelten kezelte ezen szektor versenyképességi rendszerének javítását. Ennek keretében külön figyelmet kaptak az ágazati megfontolások, így elsősorban a feldolgozóipari, azon belül is az élelmiszer-feldolgozó kkv-kat, valamint a nemzetközi szolgáltatás-kereskedelemben érdekelt cégeket célozták a támogatások.

Persze a közösségi pénzhez jutást segítették és segítik a rendkívül fejlett pénzügyi közvetítő szervezetek. Jó példa a Small Business Expansion Loan Scheme, amely az uniós forrásokra támaszkodva hosszú távú rögzített kamatú, illetve kedvezményes hiteleket nyújt a feldolgozóipari, idegenforgalmi és szolgáltatási kkv-knak.

Az Európai Bizottság illetékese szerint a németek azért tudták hatékonyan fejleszteni a kkv-k szektorát, mivel egyedi konstrukciókat dolgoztak ki a tartományi igényekre. A szóban forgó programok finanszírozásában a két országos szintű fejlesztési bank, a Deutsche Ausgleichsbank és a Kreditenstalt für Wiederaufbau volt a felelős. Mindeközben néhány tartomány saját hitelprogrammal egészítette ki a szövetségi szintűt, emellett jelentős szerephez jutott a kockázati tőke is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Bizottság szakértői azt javasolják az új tagállamoknak, hogy azok dolgozzanak ki egyedi támogatási rendszereket is, működtessenek állami és helyi rugalmas közvetítő hálózatokat, ügynökségeket a strukturális alapok forrásainak lehívásához.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem