Kik járnak az élen a kicsik támogatásában?

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 09:00

Az Európai Bizottság által készített elemzés szerint a kis- és középvállalkozások feltőkésítésében élen jár Németország és Írország, mindkét országban az uniós forrásokra támaszkodtak. A negatív példát Görögország képviseli, a szakértők pedig azt ajánlják az új tagállamoknak, dolgozzanak ki egyedi támogatási rendszereket - írja a Magyar Hírlap.

A felmérés két évtizedet vizsgált, górcső alá pedig Írországot, Spanyolországot, Görögországot, Portugáliát, Németországot és Olaszországot vették. A jelentés szerint a kkv-k feltőkésítésének egyik módja az uniós támogatások lehívása, melyek sikere már az induláskor eldőlhet, így a kulcstényező az, hogy helyesen kell felmérni az igényeket.

Az uniós szakértők meglátása szerint Írországban a strukturális alapok felhasználásának stratégiája és kerete az elmúlt két évtized során kiemelten kezelte ezen szektor versenyképességi rendszerének javítását. Ennek keretében külön figyelmet kaptak az ágazati megfontolások, így elsősorban a feldolgozóipari, azon belül is az élelmiszer-feldolgozó kkv-kat, valamint a nemzetközi szolgáltatás-kereskedelemben érdekelt cégeket célozták a támogatások.

Persze a közösségi pénzhez jutást segítették és segítik a rendkívül fejlett pénzügyi közvetítő szervezetek. Jó példa a Small Business Expansion Loan Scheme, amely az uniós forrásokra támaszkodva hosszú távú rögzített kamatú, illetve kedvezményes hiteleket nyújt a feldolgozóipari, idegenforgalmi és szolgáltatási kkv-knak.

Az Európai Bizottság illetékese szerint a németek azért tudták hatékonyan fejleszteni a kkv-k szektorát, mivel egyedi konstrukciókat dolgoztak ki a tartományi igényekre. A szóban forgó programok finanszírozásában a két országos szintű fejlesztési bank, a Deutsche Ausgleichsbank és a Kreditenstalt für Wiederaufbau volt a felelős. Mindeközben néhány tartomány saját hitelprogrammal egészítette ki a szövetségi szintűt, emellett jelentős szerephez jutott a kockázati tőke is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Bizottság szakértői azt javasolják az új tagállamoknak, hogy azok dolgozzanak ki egyedi támogatási rendszereket is, működtessenek állami és helyi rugalmas közvetítő hálózatokat, ügynökségeket a strukturális alapok forrásainak lehívásához.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm