Rajzfilmek a bíróságon: tényleg segítenek?

Pénzcentrum
2008. szeptember 4. 18:00

Animációs film segíthet a bírósági perekben bizonyítani, vagy illusztrálni a tanúk, vádlottak, vagy vádlók elmondása alapján, hogy pontosan mi is történt. Legalábbis az Egyesült Államokban ez a legújabb "trend", a jacksonville-i Legal Art Works nevű cégnek pontosan ez a feladata.

Az animáció, mint illusztrációs eszköz az amerikai bíróságokon, nem újkeletű dolog, csak eddig éppenséggel túlságosan drága volt az előállítása, így csak a legerősebb profillal rendelkező cégek tudták ezt az igénylők rendelkezésére bocsátani. Mára azonban, köszönhetően a számítógépek fejlődésének, már jóval olcsóbb és gyorsabb ez a technológia, s egyre többen is igénylik ezt a szemléltető eszközt.

Az American Bar Association adatai szerint 2007 során az 50-99 ügyvéddel rendelkező cégek 25 százaléka használta ezt a technológiát, miközben 2006-ban csupán 4 százalék volt ez az arány. Jelenleg több mint 20 kisvállalkozás kínál rekonstrukciós, illusztrációs, animációs szolgáltatásokat.

A Legal Art Works viszont nem vállal el akármilyen eseteket, például a koccanásos balesetek illusztrációja nem igazán tartozik a profiljukba, annál inkább az, ha valaki kiesik egy millió dolláros toronyház erkélyéről.

Válogatás a Legal Art Works illusztrációiból


A szakmai kihívás mellett igen komoly üzlet a bíróságra készülő animációk elkészítése. Elég, egy apró hiba, és kidobják a tárgyalóteremből a szóban forgó animációt, rosszabb esetben pedig a kliens perét is elveszíthetik emiatt.

Annak érdekében, hogy a legnagyobb profizmust mutathassák, a cégnél a legkülönbözőbb területen tevékenykedő szakértőket alkalmaznak, így vannak közöttük fizikusok, építészek, de például matematikusok is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy másik, de ugyanezen területen tevékenykedő cég, a Demonstratives néhány apró trükköt is elárul, mivel lehet nagyobb hatást gyakorolni. Ha például a felperes valamilyen töréses sérülésének keletkezését animálják éppen, akkor pontosan kidolgozott ábrára, s a törés helyének piros színnel való kiemelésére van szükség, így demonstrálják, hogy az eset fájdalmas volt.

Ha azonban egy hasonló esetben műhibaper zajlik, és éppen az orvos védelmére készítik az animációt, úgy visszafogottabb színeket kell használniuk. A mozgóképes illusztrációk pedig sokkal nagyobb hatást gyakorolnak, s személyesebbé teszik a hatást, ha hangfelvételt is készítenek hozzájuk.

Persze mindez felvet néhány etikai kérdést, a szakmában tevékenykedők óva int attól, hogy túlzott mértékű manipulációra legyenek alkalmasak ezek az animációk. A bizonyítási szabályok szerint azok a szemléltető eszközök, melyek valamilyen érzelmi reakciót váltanak ki, azt a veszélyt hordozzák magukban, hogy igazságtalan döntés születik, éppen ezért bizonyos esetekben a bíróság eltekinthet ezek alkalmazásától.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?