0 °C Budapest

Rajzfilmek a bíróságon: tényleg segítenek?

Pénzcentrum
2008. szeptember 4. 18:00

Animációs film segíthet a bírósági perekben bizonyítani, vagy illusztrálni a tanúk, vádlottak, vagy vádlók elmondása alapján, hogy pontosan mi is történt. Legalábbis az Egyesült Államokban ez a legújabb "trend", a jacksonville-i Legal Art Works nevű cégnek pontosan ez a feladata.

Az animáció, mint illusztrációs eszköz az amerikai bíróságokon, nem újkeletű dolog, csak eddig éppenséggel túlságosan drága volt az előállítása, így csak a legerősebb profillal rendelkező cégek tudták ezt az igénylők rendelkezésére bocsátani. Mára azonban, köszönhetően a számítógépek fejlődésének, már jóval olcsóbb és gyorsabb ez a technológia, s egyre többen is igénylik ezt a szemléltető eszközt.

Az American Bar Association adatai szerint 2007 során az 50-99 ügyvéddel rendelkező cégek 25 százaléka használta ezt a technológiát, miközben 2006-ban csupán 4 százalék volt ez az arány. Jelenleg több mint 20 kisvállalkozás kínál rekonstrukciós, illusztrációs, animációs szolgáltatásokat.

A Legal Art Works viszont nem vállal el akármilyen eseteket, például a koccanásos balesetek illusztrációja nem igazán tartozik a profiljukba, annál inkább az, ha valaki kiesik egy millió dolláros toronyház erkélyéről.

Válogatás a Legal Art Works illusztrációiból


A szakmai kihívás mellett igen komoly üzlet a bíróságra készülő animációk elkészítése. Elég, egy apró hiba, és kidobják a tárgyalóteremből a szóban forgó animációt, rosszabb esetben pedig a kliens perét is elveszíthetik emiatt.

Annak érdekében, hogy a legnagyobb profizmust mutathassák, a cégnél a legkülönbözőbb területen tevékenykedő szakértőket alkalmaznak, így vannak közöttük fizikusok, építészek, de például matematikusok is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy másik, de ugyanezen területen tevékenykedő cég, a Demonstratives néhány apró trükköt is elárul, mivel lehet nagyobb hatást gyakorolni. Ha például a felperes valamilyen töréses sérülésének keletkezését animálják éppen, akkor pontosan kidolgozott ábrára, s a törés helyének piros színnel való kiemelésére van szükség, így demonstrálják, hogy az eset fájdalmas volt.

Ha azonban egy hasonló esetben műhibaper zajlik, és éppen az orvos védelmére készítik az animációt, úgy visszafogottabb színeket kell használniuk. A mozgóképes illusztrációk pedig sokkal nagyobb hatást gyakorolnak, s személyesebbé teszik a hatást, ha hangfelvételt is készítenek hozzájuk.

Persze mindez felvet néhány etikai kérdést, a szakmában tevékenykedők óva int attól, hogy túlzott mértékű manipulációra legyenek alkalmasak ezek az animációk. A bizonyítási szabályok szerint azok a szemléltető eszközök, melyek valamilyen érzelmi reakciót váltanak ki, azt a veszélyt hordozzák magukban, hogy igazságtalan döntés születik, éppen ezért bizonyos esetekben a bíróság eltekinthet ezek alkalmazásától.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem