19 °C Budapest

Halálos foglalkozások - Durva toplista, meglepő nyertessel!

Pénzcentrum
2008. szeptember 2. 14:00

A Forbes magazin összegyűjtötte azokat a foglalkozásokat, melyek az USA munkaügyi statisztikái szerint a legtöbb halálos áldozatot követelik. Igaz a lista az Egyesült Államok számain alapul, de valószínűleg nem sokban térne el egy itthoni összehasonlítás sem, hiszen a sorrendet nem a halálesetek abszolút, hanem az egy lakosra jutó értéke adja. Lássuk, kik a legveszélyeztetettebb munkások!

Igaz a rendőrök sem mindig az utcán dolgoznak, sok a papírmunka, és adminisztrációs feladat ebben a szakmában is, mégis fel tudtak kerülni a legveszélyesebb munkákat összegyűjtő tízes lista végére. Az ő szakmájukban ugyanis 100 ezer alkalmazottból 21,4 hal meg munka közben, például valamilyen bűnözővel való konfrontáció során.

Talán sokakat meglep, hogy a rendőr-létnél veszélyesebb üzemnek számít a szemétszedés, itt ugyanis 100 ezerből 22,8 ember hal meg munkája miatt, ugyanis sokszor extrém időjárási körülmények között, rendkívül nehéz tárgyakat kell emelgetniük, és még veszélyes anyagokkal is érintkezésbe léphetnek munkájuk során. Becsüljük hát meg a szemétszedőket!

Ha az abszolút számot tekintjük, tehát nem a 100 ezer főre jutó halálesetek számát, akkor a kamionsofőrök vezetik a veszélyes foglalkozások listáját. Ők ugyanis azok, akik napokon keresztül az utakat róják, hogy az üzletek polcain áru legyen, méghozzá időben, ezért aztán sokan a fáradságtól elalszanak a volán mögött, és letérnek az útról.

A hetedik legveszélyesebb foglalkozást a villanyvezeték szerelők űzik, ők azok, akik a magasan futó vezetékeket helyreállítják, hogy az otthonainkban ismét legyen áram. A legtöbb halálos balesetet a magasból történő lezuhanás, és a nagyfeszültségű áramütés jelenti.

A tetőfedők szintén napi szintű kockázatot vállalnak, mikor a magasban igyekeznek befedni házainkat. Sokan a létráról, vagy a tetőről lezuhanva lelik halálukat, mások a hőséggel összefüggő betegségekben halnak meg.

A dobogó harmadik fokán a repülőgép pilóták, és tesztpilóták állnak. Nem kell azonban megijedni, ez nem azt jelenti, hogy ilyen sok gép zuhan le. A legtöbb haláleset ugyanis inkább tesztpilóták körében történik, akik a berendezéseket próbálják ki éles járat előtt, illetve helikopter vezetők esetén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A második legveszélyesebb ipart a favágók űzik, akik ugye láncfűrésszel dolgoznak, és nem ritka, hogy munka közben rájuk borul a fa, vagy épp a fűrész lánca akad meg valamilyen keményebb anyagban, ami balesetet okoz.

A prímet azonban a halászhajókon dolgozók viszik, ők valóban veszélyes munkát végeznek, már ami a halálesetek relatív számát illeti, hiszen 100 ezer emberből 111,8 hal meg munkája következtében. Több száz kilométerre a partoktól nem sok külső segítségre számíthat ugyanis az a hajó, amelyik viharba kerül, de a felszerelések meghibásodása, vagy egyéb balesetek következtében is sokan megsebesülnek, akár halálosan is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?