12 °C Budapest

Halálos foglalkozások - Durva toplista, meglepő nyertessel!

Pénzcentrum
2008. szeptember 2. 14:00

A Forbes magazin összegyűjtötte azokat a foglalkozásokat, melyek az USA munkaügyi statisztikái szerint a legtöbb halálos áldozatot követelik. Igaz a lista az Egyesült Államok számain alapul, de valószínűleg nem sokban térne el egy itthoni összehasonlítás sem, hiszen a sorrendet nem a halálesetek abszolút, hanem az egy lakosra jutó értéke adja. Lássuk, kik a legveszélyeztetettebb munkások!

Igaz a rendőrök sem mindig az utcán dolgoznak, sok a papírmunka, és adminisztrációs feladat ebben a szakmában is, mégis fel tudtak kerülni a legveszélyesebb munkákat összegyűjtő tízes lista végére. Az ő szakmájukban ugyanis 100 ezer alkalmazottból 21,4 hal meg munka közben, például valamilyen bűnözővel való konfrontáció során.

Talán sokakat meglep, hogy a rendőr-létnél veszélyesebb üzemnek számít a szemétszedés, itt ugyanis 100 ezerből 22,8 ember hal meg munkája miatt, ugyanis sokszor extrém időjárási körülmények között, rendkívül nehéz tárgyakat kell emelgetniük, és még veszélyes anyagokkal is érintkezésbe léphetnek munkájuk során. Becsüljük hát meg a szemétszedőket!

Ha az abszolút számot tekintjük, tehát nem a 100 ezer főre jutó halálesetek számát, akkor a kamionsofőrök vezetik a veszélyes foglalkozások listáját. Ők ugyanis azok, akik napokon keresztül az utakat róják, hogy az üzletek polcain áru legyen, méghozzá időben, ezért aztán sokan a fáradságtól elalszanak a volán mögött, és letérnek az útról.

A hetedik legveszélyesebb foglalkozást a villanyvezeték szerelők űzik, ők azok, akik a magasan futó vezetékeket helyreállítják, hogy az otthonainkban ismét legyen áram. A legtöbb halálos balesetet a magasból történő lezuhanás, és a nagyfeszültségű áramütés jelenti.

A tetőfedők szintén napi szintű kockázatot vállalnak, mikor a magasban igyekeznek befedni házainkat. Sokan a létráról, vagy a tetőről lezuhanva lelik halálukat, mások a hőséggel összefüggő betegségekben halnak meg.

A dobogó harmadik fokán a repülőgép pilóták, és tesztpilóták állnak. Nem kell azonban megijedni, ez nem azt jelenti, hogy ilyen sok gép zuhan le. A legtöbb haláleset ugyanis inkább tesztpilóták körében történik, akik a berendezéseket próbálják ki éles járat előtt, illetve helikopter vezetők esetén.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második legveszélyesebb ipart a favágók űzik, akik ugye láncfűrésszel dolgoznak, és nem ritka, hogy munka közben rájuk borul a fa, vagy épp a fűrész lánca akad meg valamilyen keményebb anyagban, ami balesetet okoz.

A prímet azonban a halászhajókon dolgozók viszik, ők valóban veszélyes munkát végeznek, már ami a halálesetek relatív számát illeti, hiszen 100 ezer emberből 111,8 hal meg munkája következtében. Több száz kilométerre a partoktól nem sok külső segítségre számíthat ugyanis az a hajó, amelyik viharba kerül, de a felszerelések meghibásodása, vagy egyéb balesetek következtében is sokan megsebesülnek, akár halálosan is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?