Mire elég az ingyenes diákbiztosítás?

Pénzcentrum
2008. szeptember 1. 08:48

Az állam a mai napon megkezdődő iskolaévben is - immár hatodik éve - ingyenes balesetbiztosításban részesíti a 3 és 18 év közötti gyermekeket. Minden szülőnek érdemes áttekintenie, mire és milyen összegre terjed ki ez a biztosítási védelem? Érdemes-e kiegészítő biztosításban is gondolkodniuk, és ha igen, milyen egyéb, kifejezetten a gyermekeket célzó biztosítások találhatók ma a piacon?

Az Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosításnak nevezett konstrukció alanyi jogon jár minden, felnőttkorba nem lépett tanuló számára. Általános tapasztalat, hogy erről a biztosításról a szülők viszonylag kevés hányada tud, ami a kárkifizetések alacsony összegében is tetten érhető. Lehet persze, hogy az alacsony összeg sem ösztönzi utánajárásra a szülőket: a biztosításhoz kapcsolódó szolgáltatásokat megvizsgálva hamar kiderül, hogy valóban csak egy alapbiztosításról van szó. Csonttörés esetén 3 ezer forint, míg baleseti halál esetén 200 ezer forint a kifizethető biztosítási összeg. Emellett balesetből eredő maradandó károsodás esetén - a károsodás mértékétől függően - 3 ezertől 300 ezer forintig terjed a kifizethető összeg. Sem egyéb, hosszabb távú következményekkel nem járó balesetre, sem a kapcsolódó kórházi költségekre nem nyújt fedezetet ez a biztosítás.

Ha egy szülő úgy érzi, hogy a legnagyobb körültekintés mellett is előforduló kisebb-nagyobb balesetekre, illetve a gyógyulás esetenkénti magasabb költségeire is biztosítást szeretne kötni, a piacon számos, az ingyenes alapbiztosítást kiegészítő lehetőség közül válogathat. Ezek egy része egyénileg köthető, másik részük olyan csoportos tanuló-balesetbiztosítás, amelyet az oktatási intézmény köt a biztosítóval (ilyenkor általában a szülő téríti az iskolának a gyermekére eső díjat, de akad példa az iskola általi finanszírozásra is). A választható módozatok skálája széles, az éves díjak összege - a kockázatviselés köre és a biztosítási összeg függvényében - ötszáztól egészen tízezer forintig terjedhet.

A kínálatban olyan szolgáltatásokat is fellelhetünk, amelyek kifejezetten a gyermekekre jellemző balesetekre igyekszik hangsúlyozottan védelmet nyújtani (ilyenek a kullancscsípés következményei, mérgezések, égési sérülések, illetve fizikai megtámadás, maradó fogak törése, stb). A kórházi ápoláshoz kapcsolódó költségek közül egyes módozatok a kísérő kórházban tartózkodásával járó költségekre is térítést biztosítanak. Általános az assistance szolgáltatás, és van olyan biztosító, amelyik telefonos gyermekorvosi tanácsadást is működtet.

Fontos tudni, hogy mind az alap, mind a kiegészítő biztosítások a teljes évre, tehát nem csupán a tanítási időszakra, hanem a szünidőre is kiterjednek, illetve nem csupán az iskolában, hanem másutt bekövetkező balesetekre is vonatkoznak.

Nem csak a választásban, az ügyintézésben is segít az alkusz

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyermekbiztosítások megkötésében is számíthatunk a független biztosítási alkuszok segítségére.

"Nem csupán az ajánlatok összegyűjtését és összehasonlítását végzik el az alkuszok, hanem baj esetén az ügyintézés során is eljárnak az ügyfél helyett." - mondta Turcziné Pálos Anna, a FBAMSZ főtitkára. "Ez - amellett, hogy nem kerül pótlólagos díjába az ügyfélnek - egyértelműen megnyugtató hátteret és nagy segítséget jelenthet egy olyan helyzetben, amikor az egész család kisebb vagy nagyobb traumát kénytelen átélni a bekövetkező baleset miatt."

Októberben újra biztosítási konferencia a Portfolio és a Pénzcentrum rendezésében. Részletek itt!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?