Mire elég az ingyenes diákbiztosítás?

Pénzcentrum
2008. szeptember 1. 08:48

Az állam a mai napon megkezdődő iskolaévben is - immár hatodik éve - ingyenes balesetbiztosításban részesíti a 3 és 18 év közötti gyermekeket. Minden szülőnek érdemes áttekintenie, mire és milyen összegre terjed ki ez a biztosítási védelem? Érdemes-e kiegészítő biztosításban is gondolkodniuk, és ha igen, milyen egyéb, kifejezetten a gyermekeket célzó biztosítások találhatók ma a piacon?

Az Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosításnak nevezett konstrukció alanyi jogon jár minden, felnőttkorba nem lépett tanuló számára. Általános tapasztalat, hogy erről a biztosításról a szülők viszonylag kevés hányada tud, ami a kárkifizetések alacsony összegében is tetten érhető. Lehet persze, hogy az alacsony összeg sem ösztönzi utánajárásra a szülőket: a biztosításhoz kapcsolódó szolgáltatásokat megvizsgálva hamar kiderül, hogy valóban csak egy alapbiztosításról van szó. Csonttörés esetén 3 ezer forint, míg baleseti halál esetén 200 ezer forint a kifizethető biztosítási összeg. Emellett balesetből eredő maradandó károsodás esetén - a károsodás mértékétől függően - 3 ezertől 300 ezer forintig terjed a kifizethető összeg. Sem egyéb, hosszabb távú következményekkel nem járó balesetre, sem a kapcsolódó kórházi költségekre nem nyújt fedezetet ez a biztosítás.

Ha egy szülő úgy érzi, hogy a legnagyobb körültekintés mellett is előforduló kisebb-nagyobb balesetekre, illetve a gyógyulás esetenkénti magasabb költségeire is biztosítást szeretne kötni, a piacon számos, az ingyenes alapbiztosítást kiegészítő lehetőség közül válogathat. Ezek egy része egyénileg köthető, másik részük olyan csoportos tanuló-balesetbiztosítás, amelyet az oktatási intézmény köt a biztosítóval (ilyenkor általában a szülő téríti az iskolának a gyermekére eső díjat, de akad példa az iskola általi finanszírozásra is). A választható módozatok skálája széles, az éves díjak összege - a kockázatviselés köre és a biztosítási összeg függvényében - ötszáztól egészen tízezer forintig terjedhet.

A kínálatban olyan szolgáltatásokat is fellelhetünk, amelyek kifejezetten a gyermekekre jellemző balesetekre igyekszik hangsúlyozottan védelmet nyújtani (ilyenek a kullancscsípés következményei, mérgezések, égési sérülések, illetve fizikai megtámadás, maradó fogak törése, stb). A kórházi ápoláshoz kapcsolódó költségek közül egyes módozatok a kísérő kórházban tartózkodásával járó költségekre is térítést biztosítanak. Általános az assistance szolgáltatás, és van olyan biztosító, amelyik telefonos gyermekorvosi tanácsadást is működtet.

Fontos tudni, hogy mind az alap, mind a kiegészítő biztosítások a teljes évre, tehát nem csupán a tanítási időszakra, hanem a szünidőre is kiterjednek, illetve nem csupán az iskolában, hanem másutt bekövetkező balesetekre is vonatkoznak.

Nem csak a választásban, az ügyintézésben is segít az alkusz

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyermekbiztosítások megkötésében is számíthatunk a független biztosítási alkuszok segítségére.

"Nem csupán az ajánlatok összegyűjtését és összehasonlítását végzik el az alkuszok, hanem baj esetén az ügyintézés során is eljárnak az ügyfél helyett." - mondta Turcziné Pálos Anna, a FBAMSZ főtitkára. "Ez - amellett, hogy nem kerül pótlólagos díjába az ügyfélnek - egyértelműen megnyugtató hátteret és nagy segítséget jelenthet egy olyan helyzetben, amikor az egész család kisebb vagy nagyobb traumát kénytelen átélni a bekövetkező baleset miatt."

Októberben újra biztosítási konferencia a Portfolio és a Pénzcentrum rendezésében. Részletek itt!

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?