14 °C Budapest

Dominóhatás: kivégzik a pékségeket

Pénzcentrum
2008. augusztus 26. 08:30

Felgyorsult az idei évben a sütőüzemek bezárásának évek óta tartó folyamata, a fogyasztók ugyanis már az összes sütőipari termék több mint felét hipermarketekben vásárolják, a sütőipar közvetlen eladásai a teljes piacból alig 13%-ot tesznek ki, míg Nyugat-Európában ennek fordítottja sem ritka - írja a Magyar Nemzet.

A pékségek nem tudják érvényesíteni termékeik árában a költségeik emelkedését, mivel a hipermarketek sem kezdenek erőteljesebb kenyéráremelésbe, így szinte borítékolható a sütödék számának drasztikus csökkenése. Az elmúlt 2-3 évben a megközelítőleg 1500 pékségből mára mintegy 1200 maradt.

Az elmúlt év során a sütőipar által legnagyobb mennyiségben használt energiafajta, az áram ára több mint 40%-kal emelkedett. Szakértők szerint csak az idei költségemelkedések ellensúlyozására minimum 10-15%-os áremelésre lenne szükség a sütőiparban. Mivel azonban a hipermarketek vélhetően továbbra is csalitermékként használják majd a pékárukat, így a pékségek közül sokan lehúzhatják a rolót.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?