15 °C Budapest

Szélessávú internethálózat kiépítése a szentesi, csongrádi kistérség és Mindszent területén

Pénzcentrum
2008. augusztus 15. 10:14

Nemzeti Fejlesztési Terv keretében a szentesi, csongrádi kistérség és Mindszent területén szélessávú internethálózat kiépítése valósult meg uniós segítséggel. Az ünnepélyes átadón Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter elmondta, hogy a projekt az országban szinte egyedülálló, hisz a három térséget összekapcsoló rendkívül hosszú optikai gerinchálózat 13 települést - közöttük külterületi településrészeket is - köt össze, lehetővé téve az érintett települések nagysebességű internet kapcsolattal való ellátását.

A "Szélessávú internethálózat kiépítése a szentesi, csongrádi kistérség és Mindszent területén" projekt a Nemzeti Fejlesztési Terv, Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjának (GVOP) keretében nyert támogatást 2005-ben. A projekt megvalósítása a hálózatba bekapcsolandó települések számát, illetve azok földrajzi távolságát tekintve is egészen különleges. A fejlesztés a következő településeket érintette: Derekegyház (Tompaháttal együtt), Nagymágocs (Ótompaháttal együtt), Árpádhalom, Fábiánsebestyén, Eperjes, Nagytőke, Szegvár, Szentes-Magyartés, Csongrád-Bokros, Felgyő, Tömörkény, Csanytelek, Mindszent (Dózsa-telep).

A projekt lehetővé teszi a felsorolt kistelepülések számára az országos gerinchálózat elérését, ennek eredményeként jelentősen nő a térség szélessávú internet lefedettsége. A korszerű kapcsolati lehetőségek, a térség gazdasági lehetőségeinek kiaknázása mellett, az e-Közigazgatás szolgáltatásainak kiépíthetőségét és a térségi esélyegyenlőség megvalósulását is segítik. Biztosítja a kis-, és középvállalatok, a potenciális munkavállalók számára is a fejlődést, bekapcsolódást az üzleti folyamatokba.

A közel 330 millió forint összköltségvetésű fejlesztést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 246 millió forintos uniós és hazai támogatásban részesítette. A 75 %-os támogatás mellett a szükséges saját erő támogatására a pályázó több mint 50 millió forint támogatást nyert az EU Pályázati Önerő Alapból.

A projekt megvalósítása, a 2005-ben benyújtott pályázat kedvező elbírálását követően, 2006-ban kezdődhetett meg. A több mint 130 km hosszúságú hálózat használatbavételi engedélyezési eljárását követően a projekt 2008 első félévében zárulhatott le.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?