21 °C Budapest

Megmutatjuk, hogyan spórolhatsz napi 1,5 milliót!

Pénzcentrum
2008. június 26. 05:55

Úgy, hogy európai magántársaságot alapítasz (SPE), ha majd tényleg lesz erre lehetőség. Charlie McCreevy piacért és belső szolgáltatásokért felelős biztos szerint egy-egy vállalkozás napi szinten 177 ezer - 1,8 millió forintot is spórolhat a napi működési költségeken. Nézzük, hogyan lehet ezt elérni!

A történet októberben kezdődött

Az SPE története még tavaly októberre nyúlik vissza, ekkor tett ugyanis a biztos ígéretet arra vonatkozóan, hogy az Európai Bizottság 2008 derekán törvényjavaslatot nyújt be az SPE-vel kapcsolatosan.

Miért lesz jó és egyszerű?

Az SPE egyébként az új uniós kkv-törvény része, melyet szintén tegnap ismertetett az Európai Bizottság. Ennek kapcsán José Manuel Barroso, az EB elnöke kiemelte, a törvény igen fontos mérföldkő a lisszaboni stratégia megvalósításában, hiszen a vállalatok számára ez azt jelenti, hogy rugalmasabbá válik a közigazgatás, csökken a számlák kifizetésének késedelme, több segítség lesz hozzáférhető a finanszírozás, az innováció és a képzés területén, a helyi szolgáltatások esetében csökkenhet az ÁFA, s könnyebb lesz a közbeszerzési eljárásokhoz való hozzáférés is.

A felsorolt könnyítések mellett a törvény azt is célul tűzi ki, hogy 2012-re az adminisztratív korlátokat 25 százalékkal mérsékeljék, egy új cég alapításához maximum 1 hétre legyen szükség, az összes működéshez szükséges engedély megszerzése ne vegyen igénybe 1 hónapnál több időt.

Mit tud még az SPE?

Ma még számos korlát, akadály és adminisztratív kötelezettség nehezíti meg a kkv-k életét, ha az unión belül szeretnének tevékenységet végezni. Ekkor ugyanis minden egyes tagállamban külön leányvállalatot kell létrehozni, emögött pedig minden egyes országban más és más jogi környezet áll, így a vállalkozónak tisztában kell lenni minden egyes tagállam jogi rendszerébe.

Az SPE ezt a jogi labirintust hivatott tehát kiküszöbölni, s azt remélik tőle, hogy az egységes belső piacon így könnyebben tevékenykedhetnek majd a kkv-k. McCreevy szerint a cégalapítás költségein az SPE révén igen sokat lehet majd spórolni, 2-10 ezer eurót (500 ezer - 2,4 millió forintot). Mindemellett a napi szinten jelentkező működési költségeken is jelentős mértékű megtakarítást érhetnek el a kis cégek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

SPE-előnyök: érdemes megfontolni

Az SPE egy korlátolt felelősségű társasági forma lesz, melyet minden egyes tagállamban azonos módon lehet majd létrehozni.

SPE-t bármely uniós tagállam állampolgára alapíthat, nem szükséges, hogy az alapító tagok között különböző tagállam polgárai legyenek jelen. Ez azt jelenti, hogy akár egyszemélyes társaságot is lehet alapítani.

A második könnyebbséget a kis cégek számára az jelentheti, hogy az SPE alaptőke szükségelte csupán 1 euro lesz. McCreevy szerint ez akár 35 ezer eurós megtakarítást is jelenthet, ugyanis még számos tagállamban is nagyon magas az alaptőke követelmény. Ez a hitelezővédelemre vezethető vissza, azonban a biztos éles kritikája szerint manapság a hitelezőket az alaptőke érdekli a legkevésbé, számos egyéb, kevésbé formális és jóval hatékonyabb eszköz áll már rendelkezésükre.

S végül, de nem utolsó sorban azért lesz jó, ha lehet SPE-t alapítani, mert az adott vállalkozás székhelye lehet majd más tagállamban, mint ahol a céget bejegyezték.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?