12 °C Budapest

Ezeken a helyeken sok az ész

Pénzcentrum
2008. június 19. 16:00

Az OECD adatait alapul véve a Forbes megalkotta a leginnovatívabb európai országok listáját, melyet sajnos nem Magyarország vezet (a 12 országot felvonultató listára sajnos mi fel sem fértünk), hanem Svájc. A magazin cikke más, tengerentúli nézőpontból engedi láttatni az öreg kontinens k+f helyzetét.

Világszinten Japán vezet, de az európaiak számára dicsőségre ad okot, hogy a 10 leginnovatívabb ország közül hét Európában helyezkedik el. Közülük az elsőséget Svájcnak sikerült megszerezni.


Európáról hosszú időn keresztül az volt a külvilág véleménye, hogy a változtatások sokkal lassabban mennek végbe, mint az Egyesült Államokban, vagy Ázsiában. Az évek során azonban a kontinens országai igen sokat fektettek az alapkutatásokba, amelyeknek meg is lett az eredménye. Azonban itt nem elég megállni, figyelmeztetnek az amerikai szakemberek, ugyanis a további fejlődéshez elengedhetetlen a kis- és középvállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységének támogatása.

Igaz, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az európai kutatás-fejlesztési piac merőben különbözik az egyéb kontinensekétől. Az európai vállalatok leginkább azokba az iparágakba koncentrálják fejlesztéseiket, melyek már befutottak, s nagyon fontos számukra a minőség is.

Tipikusan ilyen például az autóipar is, gondoljunk csak a svéd Saabra, vagy a német BMW-re. Itt merőben más a cégek megközelítése, mint például a kínai, vagy indiai gyártók esetében, akik a fapados kocsik előállítására helyezik a hangsúlyt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az is különleges, hogy svájcban nem fektettek nagy energiát a másutt húzóágazatnak számító biotechnológiába, a 2003-as OECD adatok szerint Dánia és Hollandia is több biotechnológiai szabadalmat nyújtott be, mint Svájc. A jelenleg is zajló futball EB egyik házigazdája azonban erős k+f hagyományokkal rendelkezik a csokoládé-, a bicska-, az óragyártásban, de nem lehet panasz gyógyszeriparára sem.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?