15 °C Budapest

Magyarországon lesz a K+F központ

Pénzcentrum
2008. június 18. 17:01

Budapestre költözik az Európai Unió kutatás-fejlesztési központja. Az intézményért a lengyelországi Wroclaw versenyzett még. A k+f központ költségvetés 2013-ig 300 millió euró (nagyjából 77 milliárd forint) lesz. A központ várhatóan 2009-ben kezdi meg a működését, a 18 tagú igazgatótanácsának egyik tagja Magyar Bálint lehet - értesült az Index.hu.

Szerdán megszületett az unió innovációért és versenyképességért felelős minisztereinek egyhangú döntése: Budapesten lesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelye. Az intézmény - amelynek létrehozásáról tavaly döntött az unió - várhatóan 2009-ben kezdi meg a működését.

Lengyel, magyar két nem barát

Az eredeti tervek szerint május végén döntöttek volna arról az unió innovációs miniszterei arról, hol legyen az Európai Unió kutatás-fejlesztési központja. Az eredetileg ötszereplős, német, spanyol, osztrák-szlovák, magyar és lengyel pályázót felvonultató versenyben végül ketten maradtak állva, Budapest és a lengyelországi Wroclaw.

A miniszterek 20-7 arányban a magyar pályázatot támogatták, majd a szavazás eredményét látva a lengyeleket támogató hat ország is jelezte: számára a magyar helyszín is elfogadható. A lengyel pályázó ennek ellenére sem lépett vissza, ezért halasztották a döntést a miniszterek mai tanácskozására (ha most sem született volna megállapodás, akkor csütörtökön a kormányfői csúcsértekezletre maradt volna a döntés).

Három éve vágytunk rá

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (angol nevének rövidítésével EIT) Európa egyik legfontosabb központja, amely az európai versenyképességet is leginkább befolyásoló intézmény lehet. Magyarország már 2005-ben jelezte, hogy szeretné, ha Budapesten lenne az EIT irányító testületének székhelye.

Az unió versenyképességi tanácsának május végi döntésén a tagországok 26-1 arányban támogatták azt a javaslatot, hogy az EIT székhelye olyan új uniós tagállamban legyen, ahol még nincs EU-s intézmény. Ennek a két paraméternek a pályázók közül csak hazánk felelt volna meg, ám az 1 nem szavazat - éppen a szintén kandidáló Lengyelországé - azt jelentette, hogy erről sem született döntés, ahhoz ugyanis konszenzus kellett volna.

A mostani tárgyalások sem ígérkeztek könnyebbnek, miután a lengyelek mellett a szlovákok vétója is fenyegetett. Az Index információi szerint Pozsony azon sértődött meg, hogy az EIT-t irányító 18 tagú igazgatótanács előzetes névsorában nem szerepelt szlovák jelölt - holott erre állítólag korábban ígéretet kaptak -, miközben svéd kettő is. Úgy tudjuk, az egy négytagú - Boda Miklós volt NKTH-elnököt is tagjai sorában tudó - jelölőbizottság által összeállított igazgatótanács leendő tagjai között Magyar Bálint neve is megtalálható.

Háromszázmillió euró jön

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az EIT létrehozása Magyarországon nagyjából hatvan új munkahelyet teremthet. Az intézmény finanszírozására 2013-ig 308,7 millió euró (nagyjából 77 milliárd forint) jut, ebből az EIT működésére nagyjából 50 millió eurót fordítanak, míg a többit várhatóan az európai tudás- és innovációs társulások (KIC-ek) felállítására és működtetésére költik majd. Ezek az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok partnerségén alapuló társulások végzik a szakmai munkát. A következő öt évben maximum három társulást fognak létrehozni, egy a klímaváltozás, egy az energia és valószínűleg egy az infokommunikáció területén.

Hogy pontosan hol lesznek, és mivel foglalkoznak ezek a társulások, arról már az igazgatótanács fog dönteni; bár az Index úgy tudja, a lengyelek a tárgyalások végéig próbáltak garanciát kapni arra a zömében nagykövetek által képviselt miniszterektől arra, hogy legalább egy KIC központja Lengyelországban legyen) A igazgatótanácsi tagok kijelölése után az első KIC-ek kiválasztása 2009-ben várható, azok 2010-ben kezdhetik meg működésüket. Magának az EIT-nek a létrehozása ez év végére várható.

Bajnai Gordon az Index.hu korábban azt mondta, az EIT Magyarországra telepítése két szempontból fontos. Egyfelől ezzel Budapest lehet az európai kutatás-fejlesztési tevékenységnek egy olyan központja, amely a k+f hálózatot összefogja, másfelől közvetett hatása is lenne a befektetésösztönzésben, hiszen "mindenki szeret ott lenni, ahol a döntések születnek" - fogalmazott akkor a miniszter.

Gyurcsány büszke

A pályázat győzelme a magyar tudomány által eddig elért eredmények elismerését és az ország jövőbeni fejlődése iránti bizalmat jelenti. Büszkeséggel tölt el, hogy a döntés egy példátlan nemzeti összefogás eredményeképpen született - olvasható Gyurcsány Ferencnek a döntést követően kiadott közleményében.

A kormányfő szerint a ma megszületett brüsszeli döntés nyomán Budapestre települő koordinációs központ valószínűleg jelentős vonzerőt jelent majd a kutatásban és fejlesztésben érdekelt tőke számára, a hozzáadott érték arányának növelésével erősíti majd Magyarország versenyképességét, és működésével még tovább élénkülhet a hazai konferenciaturizmus. Az uniós intézmény székhelyének elnyerése jelentős szakmai és diplomáciai siker a magyar kormány és az egész nemzet számára, olvasható a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem