Mire kell figyelni, ha megvan a pénz?

Pénzcentrum
2008. június 12. 12:00

Mit kell tenni projekt előtt és alatt? Rutinos pályázók, pályázatírók már tisztában vannak azzal, hogy az uniós pályázatokon nem elég nyerni, tehát az előzetes feltételeknek megfelelni, a projekt megvalósítása közben és után is eleget kell tudni tenni bizonyos kötelezettségeknek, különben elbukjuk a támogatást. Tipikusan ilyen például a kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettsége, nézzük, mit érdemes erről tudni!

Út a sikerhez - csak három pillér kell hozzá?

A pályázók számára a könnyebbség kedvéért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján, illetve az egyes pályázati kiírásokban külön is megtalálható egy kiadvány a kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségéről. Ennek kívánjuk néhány megállapítását most közreadni, így kívánva segítséget nyújtani a már nyerteseknek, illetve a pályázni kívánóknak.

A kommunikáció kiemelt fontosságot élvez, ezzel tisztában vannak az NFÜ-nél is, így a bizonyos eszközök alkalmazását amellett, hogy kötelezettségként interpretálják, lehetőségként is tüntetik fel. Egészen pontosan három alappillért neveznek meg, melyek a sikerhez vezetnek. Nem nehéz kitalálni, az egyik alappillér a szervezet kommunikációs képesség, míg a másik két alap a szakmai munka és a pénzügyi hatékonyság.

Más kell a nagyhoz, mint a kicsihez

Természetesen pályázati kiírástól, a megvalósítani kívánt projekt jellegétől is függ, hogy milyen eszközökre van szükség a hatékony kommunikációhoz. Éppen ezért az NFÜ öt különböző csomagot állított össze, melyek tartalma egymástól eltérő, s az egyes kiírásokban csupán a kötelezően megvalósítandó csomag megjelölése található meg.

Amint az a táblázatból is kitűnik az első két csomag igen komoly feladatokat ír elő, így ezeket általában a kiemelt, országos jelentőségű projektek esetében írják elő. Az "enyhébb" kötelezettségekkel járó III-IV-V-ös csomag esetében a megvalósítást előkészítő szakaszra kötelezően végrehajtandó elemek, csupán néhány ajánlottként megjelölt feladat teheti hatékonyabbá a kommunikációt. Mi az egyszerűség kedvéért az ötös csomag tartalmát tekintjük végig, azonban tájékoztatásul megmutatjuk, az egyes GOP-pályázatok esetén milyen csomag teljesítését írják elő.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nem ülhetsz ölbetett kézzel

Megvalósítás és megvalósítás után

A projekt megkezdésének pontos kritériuma minden egyes kiírás részét képezi, ez általában az első beszerzésre irányuló megrendelés, szerződés. A beruházás megvalósítási szakasza során már mindegyik csomaghoz tartozó feladatokat találhatunk, azonban a kiadvány számos tippet, trükköt és tanácsot tartalmaz, melyek alkalmazásával valóban hatékonyabbá válhat a szervezet kommunikációja.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?