16 °C Budapest

Mire kell figyelni, ha megvan a pénz?

Pénzcentrum
2008. június 12. 12:00

Mit kell tenni projekt előtt és alatt? Rutinos pályázók, pályázatírók már tisztában vannak azzal, hogy az uniós pályázatokon nem elég nyerni, tehát az előzetes feltételeknek megfelelni, a projekt megvalósítása közben és után is eleget kell tudni tenni bizonyos kötelezettségeknek, különben elbukjuk a támogatást. Tipikusan ilyen például a kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettsége, nézzük, mit érdemes erről tudni!

Út a sikerhez - csak három pillér kell hozzá?

A pályázók számára a könnyebbség kedvéért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján, illetve az egyes pályázati kiírásokban külön is megtalálható egy kiadvány a kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségéről. Ennek kívánjuk néhány megállapítását most közreadni, így kívánva segítséget nyújtani a már nyerteseknek, illetve a pályázni kívánóknak.

A kommunikáció kiemelt fontosságot élvez, ezzel tisztában vannak az NFÜ-nél is, így a bizonyos eszközök alkalmazását amellett, hogy kötelezettségként interpretálják, lehetőségként is tüntetik fel. Egészen pontosan három alappillért neveznek meg, melyek a sikerhez vezetnek. Nem nehéz kitalálni, az egyik alappillér a szervezet kommunikációs képesség, míg a másik két alap a szakmai munka és a pénzügyi hatékonyság.

Más kell a nagyhoz, mint a kicsihez

Természetesen pályázati kiírástól, a megvalósítani kívánt projekt jellegétől is függ, hogy milyen eszközökre van szükség a hatékony kommunikációhoz. Éppen ezért az NFÜ öt különböző csomagot állított össze, melyek tartalma egymástól eltérő, s az egyes kiírásokban csupán a kötelezően megvalósítandó csomag megjelölése található meg.

Amint az a táblázatból is kitűnik az első két csomag igen komoly feladatokat ír elő, így ezeket általában a kiemelt, országos jelentőségű projektek esetében írják elő. Az "enyhébb" kötelezettségekkel járó III-IV-V-ös csomag esetében a megvalósítást előkészítő szakaszra kötelezően végrehajtandó elemek, csupán néhány ajánlottként megjelölt feladat teheti hatékonyabbá a kommunikációt. Mi az egyszerűség kedvéért az ötös csomag tartalmát tekintjük végig, azonban tájékoztatásul megmutatjuk, az egyes GOP-pályázatok esetén milyen csomag teljesítését írják elő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem ülhetsz ölbetett kézzel

Megvalósítás és megvalósítás után

A projekt megkezdésének pontos kritériuma minden egyes kiírás részét képezi, ez általában az első beszerzésre irányuló megrendelés, szerződés. A beruházás megvalósítási szakasza során már mindegyik csomaghoz tartozó feladatokat találhatunk, azonban a kiadvány számos tippet, trükköt és tanácsot tartalmaz, melyek alkalmazásával valóban hatékonyabbá válhat a szervezet kommunikációja.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04