25 °C Budapest

Új forrásszerzési lehetőség az MFB-nél

Pénzcentrum
2008. június 10. 08:56

Az MFB Zrt. Igazgatósága jóváhagyta az Új Magyarország Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Kötvényfinanszírozási Programot. A konstrukció kedvezményes, államilag támogatott forráslehetőséget biztosít a helyi önkormányzatok, azok társulásai és a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásai által az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) operatív programjainak keretében megvalósított beruházások önrészének finanszírozásához. Az Igazgatóság döntött a "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram hitelcéljának kiegészítéséről is. Ez a KEOP pályázatainak keretében megvalósított derogációs projektek önrészének finanszírozását célzó hitel feltételeit szabályozza.

Az Új Magyarország Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Kötvényfinanszírozási Programot az MFB Zrt. az ÚMFT és az ÚMVP pályázataihoz szükséges önrész finanszírozására kibocsátott zártkörű önkormányzati kötvények refinanszírozásához hirdeti meg. Az MFB közvetlen kötvényjegyzéssel nem vesz részt a 60 milliárd forint keretösszegű Programban. A kötvény típusa változó kamatozású önkormányzati kötvény.

Az önkormányzatok és azok társulásai a Kötvényfinanszírozási Programból kapott összeget a fenti pályázatok keretében megvalósuló beruházások pályázati önrészének teljes körű, vagy részbeni finanszírozására bocsáthatják ki. A kötvény legkisebb egysége (névérték) 10 ezer forint, darabszáma nem korlátozott, lejárata legfeljebb 25 év, a tőketörlesztés kezdete legfeljebb 5 év, negyedévente egyenlő tőketörlesztő részletekben. Az ÚMFT és ÚMVP pályázatainak keretében megvalósított beruházások esetén a forintban fizetendő kamat 3 havi EURIBOR+legfeljebb 2,5 %/év. A kötvénykibocsátásból származó forrás tárgyi eszközökbe történő beruházáshoz, immateriális javak beszerzéséhez vagy létesítéséhez használható fel.

Az MFB Zrt. csak befejezett és számviteli dokumentummal alátámasztott beruházások, illetve beruházási szakaszok finanszírozásához nyújt refinanszírozási forrást a programban résztvevő hitelintézetek részére. A Program keretében refinanszírozási kölcsönszerződés megkötésére 2013. december 31-ig van lehetőség.

A "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram 235 milliárd forintos keretösszege az önkormányzati feladatok ellátását szolgáló beruházások finanszírozását szolgálja. Az ÚMFT operatív programjaiban meghirdetett pályázatokhoz szükséges önrészt biztosító hitelcélok - az Igazgatóság döntése értelmében - 2008. június 09-től kibővültek a KEOP keretében megvalósított derogációs projektek - elismerhető (elszámolható) költségein belül elvárt megtérülő - önrész finanszírozását célzó hitelcéllal. A hitel felhasználható a szennyvízelvezetést és -tisztítást, az ivóvízminőség javítását, a szilárd hulladékgazdálkodási rendszerek létrehozását, valamint a települési szilárd hulladéklerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok beruházási önrészének finanszírozásához. A kamattámogatást legfeljebb 50 milliárd forint keretösszegig kaphatják az önkormányzatok és azok társulásai. A futamidő változatlanul legfeljebb 25 év, 5 év türelmi idővel, a rendelkezésre tartási idő pedig legfeljebb 4 év.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Hitelprogramon belül más hitelcélok esetén a kedvezményes - 3 havi EURIBOR+legfeljebb 2,5 és 3,5 %/év - forintban fizetendő kamat változatlan marad. A Hitelprogram egyetlen hiteldíja, az egyszeri projektvizsgálati díj (a hitel teljes összegének 1-1,5 %-a) sem változott.

A KEOP derogációs projektek önrészének kötvényből történő finanszírozása esetén legfeljebb 30 milliárd forint kötvényösszegig kapcsolódhat kamattámogatás. Ez esetben a kamat a tőketörlesztés megkezdéséig legfeljebb 1,5 %/év, utána 3 havi EURIBOR+legfeljebb 2,5 %/év. A KEOP pályázatainak esetében az elismerhető (elszámolható) költségeken belül csak az elvárt megtérülő önrész finanszírozható és kizárólag csak önálló kötvénykibocsátással.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?