-1 °C Budapest

Új forrásszerzési lehetőség az MFB-nél

Pénzcentrum
2008. június 10. 08:56

Az MFB Zrt. Igazgatósága jóváhagyta az Új Magyarország Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Kötvényfinanszírozási Programot. A konstrukció kedvezményes, államilag támogatott forráslehetőséget biztosít a helyi önkormányzatok, azok társulásai és a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásai által az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) operatív programjainak keretében megvalósított beruházások önrészének finanszírozásához. Az Igazgatóság döntött a "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram hitelcéljának kiegészítéséről is. Ez a KEOP pályázatainak keretében megvalósított derogációs projektek önrészének finanszírozását célzó hitel feltételeit szabályozza.

Az Új Magyarország Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Kötvényfinanszírozási Programot az MFB Zrt. az ÚMFT és az ÚMVP pályázataihoz szükséges önrész finanszírozására kibocsátott zártkörű önkormányzati kötvények refinanszírozásához hirdeti meg. Az MFB közvetlen kötvényjegyzéssel nem vesz részt a 60 milliárd forint keretösszegű Programban. A kötvény típusa változó kamatozású önkormányzati kötvény.

Az önkormányzatok és azok társulásai a Kötvényfinanszírozási Programból kapott összeget a fenti pályázatok keretében megvalósuló beruházások pályázati önrészének teljes körű, vagy részbeni finanszírozására bocsáthatják ki. A kötvény legkisebb egysége (névérték) 10 ezer forint, darabszáma nem korlátozott, lejárata legfeljebb 25 év, a tőketörlesztés kezdete legfeljebb 5 év, negyedévente egyenlő tőketörlesztő részletekben. Az ÚMFT és ÚMVP pályázatainak keretében megvalósított beruházások esetén a forintban fizetendő kamat 3 havi EURIBOR+legfeljebb 2,5 %/év. A kötvénykibocsátásból származó forrás tárgyi eszközökbe történő beruházáshoz, immateriális javak beszerzéséhez vagy létesítéséhez használható fel.

Az MFB Zrt. csak befejezett és számviteli dokumentummal alátámasztott beruházások, illetve beruházási szakaszok finanszírozásához nyújt refinanszírozási forrást a programban résztvevő hitelintézetek részére. A Program keretében refinanszírozási kölcsönszerződés megkötésére 2013. december 31-ig van lehetőség.

A "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram 235 milliárd forintos keretösszege az önkormányzati feladatok ellátását szolgáló beruházások finanszírozását szolgálja. Az ÚMFT operatív programjaiban meghirdetett pályázatokhoz szükséges önrészt biztosító hitelcélok - az Igazgatóság döntése értelmében - 2008. június 09-től kibővültek a KEOP keretében megvalósított derogációs projektek - elismerhető (elszámolható) költségein belül elvárt megtérülő - önrész finanszírozását célzó hitelcéllal. A hitel felhasználható a szennyvízelvezetést és -tisztítást, az ivóvízminőség javítását, a szilárd hulladékgazdálkodási rendszerek létrehozását, valamint a települési szilárd hulladéklerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok beruházási önrészének finanszírozásához. A kamattámogatást legfeljebb 50 milliárd forint keretösszegig kaphatják az önkormányzatok és azok társulásai. A futamidő változatlanul legfeljebb 25 év, 5 év türelmi idővel, a rendelkezésre tartási idő pedig legfeljebb 4 év.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Hitelprogramon belül más hitelcélok esetén a kedvezményes - 3 havi EURIBOR+legfeljebb 2,5 és 3,5 %/év - forintban fizetendő kamat változatlan marad. A Hitelprogram egyetlen hiteldíja, az egyszeri projektvizsgálati díj (a hitel teljes összegének 1-1,5 %-a) sem változott.

A KEOP derogációs projektek önrészének kötvényből történő finanszírozása esetén legfeljebb 30 milliárd forint kötvényösszegig kapcsolódhat kamattámogatás. Ez esetben a kamat a tőketörlesztés megkezdéséig legfeljebb 1,5 %/év, utána 3 havi EURIBOR+legfeljebb 2,5 %/év. A KEOP pályázatainak esetében az elismerhető (elszámolható) költségeken belül csak az elvárt megtérülő önrész finanszírozható és kizárólag csak önálló kötvénykibocsátással.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem