6 °C Budapest

Új forrásszerzési lehetőség az MFB-nél

Pénzcentrum
2008. június 10. 08:56

Az MFB Zrt. Igazgatósága jóváhagyta az Új Magyarország Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Kötvényfinanszírozási Programot. A konstrukció kedvezményes, államilag támogatott forráslehetőséget biztosít a helyi önkormányzatok, azok társulásai és a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásai által az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) operatív programjainak keretében megvalósított beruházások önrészének finanszírozásához. Az Igazgatóság döntött a "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram hitelcéljának kiegészítéséről is. Ez a KEOP pályázatainak keretében megvalósított derogációs projektek önrészének finanszírozását célzó hitel feltételeit szabályozza.

Az Új Magyarország Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Kötvényfinanszírozási Programot az MFB Zrt. az ÚMFT és az ÚMVP pályázataihoz szükséges önrész finanszírozására kibocsátott zártkörű önkormányzati kötvények refinanszírozásához hirdeti meg. Az MFB közvetlen kötvényjegyzéssel nem vesz részt a 60 milliárd forint keretösszegű Programban. A kötvény típusa változó kamatozású önkormányzati kötvény.

Az önkormányzatok és azok társulásai a Kötvényfinanszírozási Programból kapott összeget a fenti pályázatok keretében megvalósuló beruházások pályázati önrészének teljes körű, vagy részbeni finanszírozására bocsáthatják ki. A kötvény legkisebb egysége (névérték) 10 ezer forint, darabszáma nem korlátozott, lejárata legfeljebb 25 év, a tőketörlesztés kezdete legfeljebb 5 év, negyedévente egyenlő tőketörlesztő részletekben. Az ÚMFT és ÚMVP pályázatainak keretében megvalósított beruházások esetén a forintban fizetendő kamat 3 havi EURIBOR+legfeljebb 2,5 %/év. A kötvénykibocsátásból származó forrás tárgyi eszközökbe történő beruházáshoz, immateriális javak beszerzéséhez vagy létesítéséhez használható fel.

Az MFB Zrt. csak befejezett és számviteli dokumentummal alátámasztott beruházások, illetve beruházási szakaszok finanszírozásához nyújt refinanszírozási forrást a programban résztvevő hitelintézetek részére. A Program keretében refinanszírozási kölcsönszerződés megkötésére 2013. december 31-ig van lehetőség.

A "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram 235 milliárd forintos keretösszege az önkormányzati feladatok ellátását szolgáló beruházások finanszírozását szolgálja. Az ÚMFT operatív programjaiban meghirdetett pályázatokhoz szükséges önrészt biztosító hitelcélok - az Igazgatóság döntése értelmében - 2008. június 09-től kibővültek a KEOP keretében megvalósított derogációs projektek - elismerhető (elszámolható) költségein belül elvárt megtérülő - önrész finanszírozását célzó hitelcéllal. A hitel felhasználható a szennyvízelvezetést és -tisztítást, az ivóvízminőség javítását, a szilárd hulladékgazdálkodási rendszerek létrehozását, valamint a települési szilárd hulladéklerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok beruházási önrészének finanszírozásához. A kamattámogatást legfeljebb 50 milliárd forint keretösszegig kaphatják az önkormányzatok és azok társulásai. A futamidő változatlanul legfeljebb 25 év, 5 év türelmi idővel, a rendelkezésre tartási idő pedig legfeljebb 4 év.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Hitelprogramon belül más hitelcélok esetén a kedvezményes - 3 havi EURIBOR+legfeljebb 2,5 és 3,5 %/év - forintban fizetendő kamat változatlan marad. A Hitelprogram egyetlen hiteldíja, az egyszeri projektvizsgálati díj (a hitel teljes összegének 1-1,5 %-a) sem változott.

A KEOP derogációs projektek önrészének kötvényből történő finanszírozása esetén legfeljebb 30 milliárd forint kötvényösszegig kapcsolódhat kamattámogatás. Ez esetben a kamat a tőketörlesztés megkezdéséig legfeljebb 1,5 %/év, utána 3 havi EURIBOR+legfeljebb 2,5 %/év. A KEOP pályázatainak esetében az elismerhető (elszámolható) költségeken belül csak az elvárt megtérülő önrész finanszírozható és kizárólag csak önálló kötvénykibocsátással.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem