14 °C Budapest

Fogyó jókedv a régióban: mi vagyunk a legpesszimistábbak!

Pénzcentrum
2008. június 3. 14:00

Az üzleti hangulat Közép- és Kelet Európában folyamatosan csökkent idén tavasszal a növekvő infláció, és a szigorodó pénzügyi feltételek közepedte. Ennek ellenére a régió még mindig a komoly gazdasági növekedés elérése felé tart. Az itthoni várakozások azonban messze alulmúlják a régiós szintet, a magyarok szokás szerint borúsan látják a helyzetet...

A legutolsó Thomson Reuters & OeKB CEE Business Climate index, ami 400 nemzetközi vállalat megkérdezése alapján készült, akik összesen 1400 céget menedzselnek a régióban, 55-ről 49-re csökkent.

Sokak szerint az index most nyilvánosságra hozott eredménye még mindig tükrözi a cégek pozitív látásmódját az üzleti kilátásokkal kapcsolatban. Ameddig az index nulla felett van, a vállalati morál pozitív. Ez idáig a kelet- és közép európai országok gazdaságai rugalmasak voltak, a globális pénzügyi krízis nem okozott komoly problémákat.

Mindamellett a pénzügyi válság azért itt hagyta a bélyegét valamilyen formában. Az egyik legjobban észrevehető jegy, a pénzügyi szolgáltatások emelkedő költsége. Emellett az országok nagy többségében emelkedő inflációval küzdenek. Összességében azonban még így is elmondható, hogy a régió országai megelőzve az EU15 országokat, a gazdasági növekedést idén is tartani tudja, bár alacsonyabb szinten mint tavaly.

Az aggodalmak ellenére, hogy számos ország jelentős fizetési mérleg hiányt produkál, amit külföldi tőkéből tudnak csak finanszírozni, mint Románia is, a közvetlen befektetés szintje a régióban idén elérheti a 100 milliárd eurót. Minden valószínűség szerint Bulgária fogja a legnagyobb szeletet kapni a külföldi befektetésekből. A vállalkozások kedve azonban egyre rosszabb ezekben az országokban, a legfeltűnőbb módon az ingatlanszektorban, ahol nemrég még a pozitív gondolkodás volt az uralkodó. Ezzel szemben a biztosítók még most is optimisták a kilátásokat tekintve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Országos szinten Oroszország értékelte a legjobban a helyzetet, bár itt is volt csökkenés az előző évhez képest, az index 72-ről 64-re csökkent. Bulgária viszont egy enyhe emelkedést is tudott produkálni, az index 2 ponttal 59-re nőtt. Az elmúlt három felmérést tekintve Magyarország volt a leginkább pesszimista, az index az utolsó vizsgálatkor már csak 30 volt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm