Fogyó jókedv a régióban: mi vagyunk a legpesszimistábbak!

Pénzcentrum
2008. június 3. 14:00

Az üzleti hangulat Közép- és Kelet Európában folyamatosan csökkent idén tavasszal a növekvő infláció, és a szigorodó pénzügyi feltételek közepedte. Ennek ellenére a régió még mindig a komoly gazdasági növekedés elérése felé tart. Az itthoni várakozások azonban messze alulmúlják a régiós szintet, a magyarok szokás szerint borúsan látják a helyzetet...

A legutolsó Thomson Reuters & OeKB CEE Business Climate index, ami 400 nemzetközi vállalat megkérdezése alapján készült, akik összesen 1400 céget menedzselnek a régióban, 55-ről 49-re csökkent.

Sokak szerint az index most nyilvánosságra hozott eredménye még mindig tükrözi a cégek pozitív látásmódját az üzleti kilátásokkal kapcsolatban. Ameddig az index nulla felett van, a vállalati morál pozitív. Ez idáig a kelet- és közép európai országok gazdaságai rugalmasak voltak, a globális pénzügyi krízis nem okozott komoly problémákat.

Mindamellett a pénzügyi válság azért itt hagyta a bélyegét valamilyen formában. Az egyik legjobban észrevehető jegy, a pénzügyi szolgáltatások emelkedő költsége. Emellett az országok nagy többségében emelkedő inflációval küzdenek. Összességében azonban még így is elmondható, hogy a régió országai megelőzve az EU15 országokat, a gazdasági növekedést idén is tartani tudja, bár alacsonyabb szinten mint tavaly.

Az aggodalmak ellenére, hogy számos ország jelentős fizetési mérleg hiányt produkál, amit külföldi tőkéből tudnak csak finanszírozni, mint Románia is, a közvetlen befektetés szintje a régióban idén elérheti a 100 milliárd eurót. Minden valószínűség szerint Bulgária fogja a legnagyobb szeletet kapni a külföldi befektetésekből. A vállalkozások kedve azonban egyre rosszabb ezekben az országokban, a legfeltűnőbb módon az ingatlanszektorban, ahol nemrég még a pozitív gondolkodás volt az uralkodó. Ezzel szemben a biztosítók még most is optimisták a kilátásokat tekintve.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Országos szinten Oroszország értékelte a legjobban a helyzetet, bár itt is volt csökkenés az előző évhez képest, az index 72-ről 64-re csökkent. Bulgária viszont egy enyhe emelkedést is tudott produkálni, az index 2 ponttal 59-re nőtt. Az elmúlt három felmérést tekintve Magyarország volt a leginkább pesszimista, az index az utolsó vizsgálatkor már csak 30 volt.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?