Általános pesszimizmus: egyre rosszabb üzleti és fogyasztói várakozások!

Pénzcentrum
2008. május 13. 07:50

Áprilisban soha nem látott alacsony szintre csökkent az Európai Unió támogatásával a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, ugyanis mind az üzleti várakozások, mind a fogyasztói várakozások tovább romlottak. Bár az áprilisi romlás önmagában nem kirívó, a cégek három, a fogyasztók tizenhárom éve nem voltak ilyen pesszimisták.


Az üzleti szférán belül komoly hatása volt az európai konjuktúra romlásának, miközben a belföldi kereslethet jobban kapcsolódó ágazatokban inkább a korábban javuló általános rosszkedv tért vissza. Az építőipar és kereskedelem várakozásaiba szintén beférkőzött a pesszimizmus, rosszabbnak látják a kilátásokat, mint márciusban. A szolgáltató szféra pedig határozottan kedvetlenné vált áprilisban.

A kereskedelemben is hasonló a helyzet, a bizalmi index február-márciusi emelkedését az év eleji szintre való visszaesés követte. Az eladási pozíció megítélése és a rendelések várható alakulására vonatkozó várakozás jelentősen romlott, a készletszint megítélése ugyanakkor enyhe javulást mutatott.

Áprilisban tovább esett a fogyasztói bizalmi index értéke. A lakosság rövid távú pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai romlottak, meghaladták az egy évvel ezelőtti szintet is. Márciushoz képest szintén rosszabbak a munkanélküliséggel kapcsolatos várakozások is.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?