9 °C Budapest

Mit várunk a jövőtől? - Vegyes képet mutat az üzleti és a fogyasztói szféra

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 08:00

Az Európai Unió támogatásával, a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített legfrissebb felmérés szerint az idei év hetedik hónapjában az üzleti várakozások kis mértékben romlottak júniushoz képest, a fogyasztók kilátásai pedig lényegében nem módosultak. A GKI konjunktúra-indexének értéke júliusban kissé csökkent.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A konjunktúra-index két összetevő, az üzleti és a fogyasztói bizalmi index súlyozott átlagaként kerül meghatározásra. Előbbi az ipari, a kereskedelmi, az építőipari és szolgáltató vállalkozások üzletmenetére és várakozásaira vonatkozó választok alapján kerül meghatározásra. A pénzügyi, illetve közszférában szolgáltatással foglalkozó cégek ebben a körben egyelőre nem szerepelnek.

Az ipari cégek optimizmusa mind júniusban, mind júliusban csökkent, azonban az összesített index pozitív értéke továbbra is kedvező kilátásokra utal. Az építőiparban az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése nem változott, a kereskedelmi cégek kilátása elég hullámzóan alakult az elmúlt időszakban.

A szolgáltató szféra vállalkozásainak indexe a júniusi javulás után romlott. Az inflációs várakozások az építőipar kivételével nem változtak, ebben a szektorban is csökkenést lehetett elkönyvelni. A fogyasztók az áremelkedés ütemének csökkenésére számítanak.

A fogyasztói bizalmi index januári mélypontja után júniusban jelentősen javult, míg a hetedik hónapban csak hibahatáron belül bizonyult kedvezőbb értékűnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?