17 °C Budapest

Mit várunk a jövőtől? - Vegyes képet mutat az üzleti és a fogyasztói szféra

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 08:00

Az Európai Unió támogatásával, a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített legfrissebb felmérés szerint az idei év hetedik hónapjában az üzleti várakozások kis mértékben romlottak júniushoz képest, a fogyasztók kilátásai pedig lényegében nem módosultak. A GKI konjunktúra-indexének értéke júliusban kissé csökkent.


A konjunktúra-index két összetevő, az üzleti és a fogyasztói bizalmi index súlyozott átlagaként kerül meghatározásra. Előbbi az ipari, a kereskedelmi, az építőipari és szolgáltató vállalkozások üzletmenetére és várakozásaira vonatkozó választok alapján kerül meghatározásra. A pénzügyi, illetve közszférában szolgáltatással foglalkozó cégek ebben a körben egyelőre nem szerepelnek.

Az ipari cégek optimizmusa mind júniusban, mind júliusban csökkent, azonban az összesített index pozitív értéke továbbra is kedvező kilátásokra utal. Az építőiparban az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése nem változott, a kereskedelmi cégek kilátása elég hullámzóan alakult az elmúlt időszakban.

A szolgáltató szféra vállalkozásainak indexe a júniusi javulás után romlott. Az inflációs várakozások az építőipar kivételével nem változtak, ebben a szektorban is csökkenést lehetett elkönyvelni. A fogyasztók az áremelkedés ütemének csökkenésére számítanak.

A fogyasztói bizalmi index januári mélypontja után júniusban jelentősen javult, míg a hetedik hónapban csak hibahatáron belül bizonyult kedvezőbb értékűnek.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?