Az Európai Bizottság megkérdezte a magyar üzleti szereplőket az első csökkentendő adminisztrációs terhekről

Pénzcentrum
2008. május 23. 12:21

Az adminisztrációs terhek következő öt évre tervezett jelentős csökkentésének részeként az Európai Bizottság megvitatja a magyarországi vállalkozásokkal, hogy melyek lennének a legfontosabb lépések a cél érdekében.

A magyar Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban május 23-án, az Európai Bizottság, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által közösen szervezett konferencián a Bizottság kiemelte annak fontosságát, hogy az adminisztrációs terhek, a bürokrácia csökkentésében a vállalkozások is részt vegyenek. "A konferencia eredményei fontos támpontot adnak majd ahhoz a jelenleg zajló folyamathoz, melynek célja, hogy csökkentse a vállalkozások adminisztratív eljárásokra fordított idejét és költségeit" - mondta Charles-Henry Montin, aki az eseményen az Európai Bizottságot képviselte.

A konferencián felszólaló Egyed Géza, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára kiemelte, hogy milyen fontossággal bír Magyarország és a magyarországi vállalkozások számára az Európai Bizottság igyekezete az adminisztratív terhek csökkentésére. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság versenyképességének érezhető javítása érdekében az adminisztratív terhek csökkentése és az üzleti környezet javítása területén jelentős lépések várhatóak.

Kotán Attila az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) képviseletében szintén hangsúlyozta az IRM elkötelezettségét a versenyképesség javítása iránt, mely a liszaboni agenda részeként hivatott az üzleti szereplők szükségtelen adminisztratív terheit csökkenteni az érintett kormányzati szervekkel hatékonyan kooperálva.

Seres Béla, a Deloitte Zrt. Pénzügyi Tanácsadás üzletágának vezető partnere - aki egyben a konferencia plenáris ülésének elnöke is - felhívta a figyelmet arra, hogy a terhek azonosítása mind a gazdaságfejlesztés, mind a versenyképesség növelése szempontjából meghatározó lehet, ehhez viszont a vállalkozók segítségére is feltétlenül szükség van. A 2007-ben útjára indított projektet Magyarországon az érintett minisztériumokkal együttműködve a Deloitte vezeti.

A Bizottság cselekvési programja az adminisztrációs terhek csökkentésére az Európai Unión belül a vállalkozásokat terhelő bürokrácia 25%-os csökkentését tűzte ki célul 2012-re (pl. a szükséges engedélyek számának, illetve a hatóságokhoz benyújtandó statisztikák mennyiségének csökkentésével). A Bizottság úgy véli, mindez megvalósítható az alapvető jogalkotás céljainak veszélyeztetése nélkül. A vállalkozásoknak áll leginkább érdekében, hogy hozzászóljanak az adminisztrációs terhek csökkentésének mikéntjéhez, mivel ők közvetlenül érzik azok hatásait. A magyarországi konferencia egy sor hasonló esemény része, amelyek az Európai Unió különböző részein kerülnek megrendezésre.

A Magyarországon megrendezett, "A vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése" elnevezésű konferencián több, mint 30 üzleti szereplő, illetve képviselőik vettek részt. A konferencián a magyar üzleti szektor vezető képviselői is jelen voltak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az esemény fő célja az volt, hogy tájékoztassa a magyarországi vállalkozásokat és más érdekelteket arról, hogy az Európai Bizottság és Magyarország jelenleg milyen lépéseket tesz az adminisztratív terhek csökkentésére, és egyúttal javaslatokat gyűjtsön be arra vonatkozólag, hogy még mi mindent lehetne tenni.

Az eseményen a Bizottság határozottan kérte az üzleti élet képviselőit, hogy továbbra is vegyenek részt az adminisztratív terhek csökkentését célzó kampányban, és a többi vállalkozást is bátorítsák ötleteik benyújtására. A vállalkozások az adminisztrációs terhek leghatékonyabb csökkentésére vonatkozó gondolataikat a Bizottság egy speciális weboldalán adhatják be.

2009. tavaszán a Bizottság jelentést nyújt be az Európai Tanács tavaszi ülésén, amely az európai adminisztrációs terhek csökkentésére vonatkozó javaslatok áttekintését fogja tartalmazni. Ebben megtalálhatók lesznek a magyarországi konferencián és más hasonló európai eseményeken felmerülő gondolatok, valamint az online konzultáción benyújtott ötletek is.

Amennyiben bármilyen kérdése van az "Adminisztrációs Terhek Csökkentése az Európai Unióban - Cselekvési Program" kapcsán, kérjük, forduljon az Európai Bizottsághoz a következő e-mail címen: entr-admin-burdens@ec.europa.eu.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem