28 °C Budapest

Faktoring: egyre gyakoribb a biztosított követelésbehajtás

Pénzcentrum
2008. május 13. 09:30

A korábbi évek gyakorlatával szemben egyre gyakoribb szolgáltatás a vissztehermentes, vagyis biztosított faktoring. Egyes faktorcégek akár százszázalékos mértékű biztosítást is vállalnak a vevő nem fizetése esetén - írja a Napi Gazdaság.

Visszterhes faktoring esetében az ügyfél viselte a vevő nem fizetésének kockázatát, vagyis ha nem sikerült a faktorcégnek behajtania a követelést, visszaadta a számlát az ügyfélnek, és az előleget is visszakövetelte.

Egyre több faktorcég, így például a CIB Faktor is vállal már százszázalékos biztosított faktoringot. Ez elsősorban a széleskörű piaci- és ügyfél-információknak, valamint iparági elemzéseknek köszönhető. Ugyanakkor fontos, hogy olyan tevékenység esetén elérhető ez a szolgáltatás, ahol a szállító nem teljesítése, illetve a minőségi problémák megfelelően körülhatárolhatók.

A biztosított, vagyis visszkeresetmentes faktoring költsége a Magyar Factornál 15-30 százalékkal magasabb a visszkeresetesnél, a felárat azonban nagyban meghatározza a faktorcég-biztosító kapcsolata, annak mélysége.

Az MKB Banknál elenyésző, 05 százalékkal magasabb faktorálási költségről számoltak be. Hasonló mértékű felárral dolgozik a Budapest Bank és az UniCredit Bank is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A faktorcégek általában vevőnkénti, tételes biztosítást alkalmaznak, szemben a portfolióalapú biztosítással. Jellemzően meghatározott vevőlimitig alkalmaznak visszkeresetmentességet, azon felül visszterhes lesz a követelés. A limit meghatározása azonban egyedileg, ügyfelenként történik, a keretet pedig módosítani lehet, néhány napos átfutási idő mellett.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?