15 °C Budapest

A gazdaság élénkítését és a foglalkoztatás bővítését célozzák az NFÜ legfrissebb pályázatai

Pénzcentrum
2008. május 5. 14:42

A fejlesztési koncepció kiemelt célja a gazdasági fejlődés felgyorsítása, ennek eszközei pedig a versenyképesség fokozása és a foglalkoztatottság bővítése. Ezt a célt szolgálja hosszú távon az oktatási és szociális intézmények fejlesztése, az esélyegyenlőség megteremtése, és a szegregáció visszaszorítása. A gazdaság bővülésének fontos feltétele továbbá a leszakadó és hátrányos helyzetű térségek és társadalmi csoportok támogatása.

Az NFÜ májusban megjelenő pályázatai összesen 19,484 milliárd forintnyi európai uniós támogatást biztosítanak az oktatási, szociális és gazdasági szféra fejlesztésére. A hatalmas összegből a fejlesztésben érdekelt önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek mellett gazdasági társaságok és vállalkozók is részesednek. A pályázatok keretében több mint 500, a munkaerőpiaci integrációt elősegítő és a gazdaság élénkítését szolgáló projekt kaphat támogatást.

A NFÜ április második felében megjelentett, ill. májusban kiírandó pályázatai a szociális, oktatási és gazdasági szféra fejlesztésén keresztül járulnak hozzá a foglalkoztatás bővítéséhez és a versenyképesség fokozásához, ezáltal közvetve pedig a gazdaság fejlődéséhez. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP), a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP), a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP), valamint a NFT I. maradványkeretének terhére a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) keretében megjelenő pályázatokkal összesen 19,484 milliárd forintnyi uniós támogatás nyílik meg a fejlesztési elképzeléssel rendelkező önkormányzatok, szociális intézmények, civil szervezetek, egyházak, gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók számára. A pályázatok eltérő határidővel, április második felétől-május elejétől nyílnak meg. Leadási határidejük júniustól egészen szeptemberig terjed. Az egy pályázónak odaítélhető támogatás alapján a hatalmas keretből több mint 500 projekt részesedhet.

A megjelenő pályázatok legfontosabb jellemzői

Az esélyegyenlőségi programok végrehajtásának támogatására kiírandó TÁMOP 3.3.2 /08/1 (KMR) ÉS TÁMOP 3.3.2 /08/2 pályázatok keretében összesen 18-44 projekt részesedhet a közel 1,7 milliárd forintnyi támogatásból a Közép-Magyarországi Régióban és a konvergencia régiókban. Az oktatási szegregáció és diszkrimináció megszüntetését, az esélyegyenlőség megvalósítását célzó, a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását támogató pályázatokon közoktatási intézmények fenntartói indulhatnak, akik a pályázatokat 2008. május 20-tól a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2008. szeptember 30-ig nyújthatják be.

A komplex rehabilitáció szakmai hátterének megerősítését célzó kiemelt projekt (TÁMOP-5.4.8) a rokkantsági rendszer modernizációján keresztül elősegíti a megváltozott munkaképességűek esélyegyenlőségének megvalósulását és munkaerőpiaci integrációjukat. A pályázat 4,31 milliárd forintos keretösszegére az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet pályázhat, a meghirdetéstől számított 10. naptól a 45. napig.

A bentlakásos intézmények korszerűsítésére kiírandó TIOP-3.4.2/08/01 pályázat célja a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszer korszerűsítése és a nyújtott szolgáltatások minőségének javítása annak érdekében, hogy növekedjen az érintett intézmények célcsoportjához tartozó speciális és hátrányos helyzetű, sérülékeny társadalmi csoportok munkaerő-piaci aktivitása. A megnyíló 2,275 milliárd forintnyi uniós támogatásra helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik, központi költségvetési szervek és intézményeik, önkormányzati fejlesztési társulások és intézményeik, többcélú kistérségi társulások és intézményeik, egyházak és non-profit szervezetek és intézményeik, valamint non-profit gazdasági társaságok és intézményeik pályázhatnak 2008. május 15. és szeptember 21. között. A pályázat keretösszegéből összesen 40 projekt részesülhet.

A bentlakásos intézmények korszerűsítésére kiírandó KMOP-2008-4.4.1/B pályázat célja az intézmények által nyújtott szolgáltatások és az életkörülmények javítása, ezen keresztül pedig a speciális és hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkaerő-piaci aktivitásának növelése. A pályázatok 2008. június 15-től szeptember 7-ig nyújthatóak be a keretösszeget alkotó több mint 632 millió forintra, amelyből 7-18 projekt finanszírozható. A pályázók köre megegyezik a TIOP-3.4.2/08/01 pályázatnál megadottal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A komplex rehabilitáció szakmai hátterének megerősítésére kiírandó TIOP-3.2.2 pályázat célja a rokkantsági rendszer modernizációja, a foglalkoztatási szint növekedése, a megváltozott munkaképességűek esélyegyenlőségének megvalósulásának elősegítése. A pályázat keretösszegét képező 5,07 milliárd forintra az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet pályázhat a meghirdetéstől számított 10. naptól a 45. napig.

A NFT I. keretében meghirdetett, a visszalépések és a szabálytalanságok miatt azonban el nem költött támogatások felhasználására irányul a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében megjelenő HEFOP 3.4.1-08/1 pályázat. A 4 milliárd forint lehívható támogatásból 400 projekt részesülhet. A pályázat célja a vállalkozások működésével kapcsolatos pénzügyi, számviteli, illetve idegen nyelvi képzések támogatása. A pályázati kiírás keretein belül a felnőttképzésről szóló törvény alapján kizárólag akkreditált intézmény által nyújtott OKJ-s vagy egyéb képzés vehető igénybe. A 2008. május 9. és június 9. között beadandó pályázaton egyéni vállalkozók, jogi személyiséggel rendelkező, illetve azzal nem rendelkező gazdasági társaságok, valamint szövetkezetek indulhatnak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem