13 °C Budapest

A gazdaság élénkítését és a foglalkoztatás bővítését célozzák az NFÜ legfrissebb pályázatai

Pénzcentrum
2008. május 5. 14:42

A fejlesztési koncepció kiemelt célja a gazdasági fejlődés felgyorsítása, ennek eszközei pedig a versenyképesség fokozása és a foglalkoztatottság bővítése. Ezt a célt szolgálja hosszú távon az oktatási és szociális intézmények fejlesztése, az esélyegyenlőség megteremtése, és a szegregáció visszaszorítása. A gazdaság bővülésének fontos feltétele továbbá a leszakadó és hátrányos helyzetű térségek és társadalmi csoportok támogatása.

Az NFÜ májusban megjelenő pályázatai összesen 19,484 milliárd forintnyi európai uniós támogatást biztosítanak az oktatási, szociális és gazdasági szféra fejlesztésére. A hatalmas összegből a fejlesztésben érdekelt önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek mellett gazdasági társaságok és vállalkozók is részesednek. A pályázatok keretében több mint 500, a munkaerőpiaci integrációt elősegítő és a gazdaság élénkítését szolgáló projekt kaphat támogatást.

A NFÜ április második felében megjelentett, ill. májusban kiírandó pályázatai a szociális, oktatási és gazdasági szféra fejlesztésén keresztül járulnak hozzá a foglalkoztatás bővítéséhez és a versenyképesség fokozásához, ezáltal közvetve pedig a gazdaság fejlődéséhez. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP), a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP), a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP), valamint a NFT I. maradványkeretének terhére a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) keretében megjelenő pályázatokkal összesen 19,484 milliárd forintnyi uniós támogatás nyílik meg a fejlesztési elképzeléssel rendelkező önkormányzatok, szociális intézmények, civil szervezetek, egyházak, gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók számára. A pályázatok eltérő határidővel, április második felétől-május elejétől nyílnak meg. Leadási határidejük júniustól egészen szeptemberig terjed. Az egy pályázónak odaítélhető támogatás alapján a hatalmas keretből több mint 500 projekt részesedhet.

A megjelenő pályázatok legfontosabb jellemzői

Az esélyegyenlőségi programok végrehajtásának támogatására kiírandó TÁMOP 3.3.2 /08/1 (KMR) ÉS TÁMOP 3.3.2 /08/2 pályázatok keretében összesen 18-44 projekt részesedhet a közel 1,7 milliárd forintnyi támogatásból a Közép-Magyarországi Régióban és a konvergencia régiókban. Az oktatási szegregáció és diszkrimináció megszüntetését, az esélyegyenlőség megvalósítását célzó, a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását támogató pályázatokon közoktatási intézmények fenntartói indulhatnak, akik a pályázatokat 2008. május 20-tól a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2008. szeptember 30-ig nyújthatják be.

A komplex rehabilitáció szakmai hátterének megerősítését célzó kiemelt projekt (TÁMOP-5.4.8) a rokkantsági rendszer modernizációján keresztül elősegíti a megváltozott munkaképességűek esélyegyenlőségének megvalósulását és munkaerőpiaci integrációjukat. A pályázat 4,31 milliárd forintos keretösszegére az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet pályázhat, a meghirdetéstől számított 10. naptól a 45. napig.

A bentlakásos intézmények korszerűsítésére kiírandó TIOP-3.4.2/08/01 pályázat célja a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszer korszerűsítése és a nyújtott szolgáltatások minőségének javítása annak érdekében, hogy növekedjen az érintett intézmények célcsoportjához tartozó speciális és hátrányos helyzetű, sérülékeny társadalmi csoportok munkaerő-piaci aktivitása. A megnyíló 2,275 milliárd forintnyi uniós támogatásra helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik, központi költségvetési szervek és intézményeik, önkormányzati fejlesztési társulások és intézményeik, többcélú kistérségi társulások és intézményeik, egyházak és non-profit szervezetek és intézményeik, valamint non-profit gazdasági társaságok és intézményeik pályázhatnak 2008. május 15. és szeptember 21. között. A pályázat keretösszegéből összesen 40 projekt részesülhet.

A bentlakásos intézmények korszerűsítésére kiírandó KMOP-2008-4.4.1/B pályázat célja az intézmények által nyújtott szolgáltatások és az életkörülmények javítása, ezen keresztül pedig a speciális és hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkaerő-piaci aktivitásának növelése. A pályázatok 2008. június 15-től szeptember 7-ig nyújthatóak be a keretösszeget alkotó több mint 632 millió forintra, amelyből 7-18 projekt finanszírozható. A pályázók köre megegyezik a TIOP-3.4.2/08/01 pályázatnál megadottal.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A komplex rehabilitáció szakmai hátterének megerősítésére kiírandó TIOP-3.2.2 pályázat célja a rokkantsági rendszer modernizációja, a foglalkoztatási szint növekedése, a megváltozott munkaképességűek esélyegyenlőségének megvalósulásának elősegítése. A pályázat keretösszegét képező 5,07 milliárd forintra az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet pályázhat a meghirdetéstől számított 10. naptól a 45. napig.

A NFT I. keretében meghirdetett, a visszalépések és a szabálytalanságok miatt azonban el nem költött támogatások felhasználására irányul a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében megjelenő HEFOP 3.4.1-08/1 pályázat. A 4 milliárd forint lehívható támogatásból 400 projekt részesülhet. A pályázat célja a vállalkozások működésével kapcsolatos pénzügyi, számviteli, illetve idegen nyelvi képzések támogatása. A pályázati kiírás keretein belül a felnőttképzésről szóló törvény alapján kizárólag akkreditált intézmény által nyújtott OKJ-s vagy egyéb képzés vehető igénybe. A 2008. május 9. és június 9. között beadandó pályázaton egyéni vállalkozók, jogi személyiséggel rendelkező, illetve azzal nem rendelkező gazdasági társaságok, valamint szövetkezetek indulhatnak.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07