Hogyan nyúlhatják le a cégedet?

Pénzcentrum
2008. április 29. 16:00

A technológia fejlődésével egyre könnyebbé válik a versenytársak és a szélhámosok számára üzleti titkok, termékek, ötletek másolása és lenyúlása. A csalások száma évről évre nő és az elkövetésük módja is egyre sokszínűbb.

Sikkasztás, szabadalombitorlás, termékhamisítás, ezek a leggyakoribb csalási módok, melyek elsősorban kisebb vállalatok esetében fordulnak elő. Egy amerikai csalással foglalkozó szervezet, az Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) legfrissebb adatai szerint 2006-ban a kisvállalatokat ért sikkasztások átlagosan 190 ezer dollár (30 millió forint) költséget okoztak számukra, szemben a 2004-es 98 ezres nagyságrenddel. Két év alatt tehát közel duplájára nőtt a sikkasztások mértéke.

Szabadalombitorlással kapcsolatos perek száma is közel 6 százalékkal nőtt az előző évben. A Forbes által idézett egyik kutatás szerint pedig a Kínában gyártott termékek körülbelül 15-20 százaléka hamisított, koppintott termék.

A csalások ilyen mértékű elszaporodása elsősorban a technika fejlődésével áll összefüggésben. Elég ha arra gondolunk, hogy egy egyszerű pendrive-on mekkora adatmennyiséget, például titkos pénzügyi információt tud eltárolni, és így ellopni akár egy céges alkalmazott.

De akár egy gombnyomással el lehet tüntetni milliókat. Az utóbbi években elszaporodtak a hacker támadások is, melyek célpontjai gyakran kereskedelmi cégek belső hálózatai, ahonnan a vásárlók bankkártya adatainak megszerzésével akár meg is csapolhatják azok bankszámláit.

Szintén ismertek olyan esetek, ahol a vállalat könyvelője úgy tudott átutalást kezdeményezni, hogy azt adóbefizetésnek álcázva a saját számlájára irányította.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ACFE szerint a legtöbb csalás kisebb cégek esetében fordul elő, közel kétszer gyakrabban, mint a nagyvállalatoknál. Nekik ugyanis nincs elegendő kapacitásuk az ez ellen való védekezésre. Azonban vannak költéskímélő módszerek is, amelyekkel elkerülhetők a csalások.

A sikkasztások többségét könyvelők követik el, ezért érdemes például új könyvelő felvétele előtt legalább 4-5 referenciát bekérni és azokat ellenőrizni. Ezen kívül az úgynevezett szakmai felelősségbiztosítás is csökkenti a csalásból eredő károk, költségek mértékét. Ez könyvvizsgálók számára hazánkban törvényileg előírt, könyvelők számára azonban nem kötelező. Ha egy biztosított könyvelő követ el hibát vagy csalást, az ügyfél kárát a biztosítás általában fedezi.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?