15 °C Budapest

Hogyan nyúlhatják le a cégedet?

Pénzcentrum
2008. április 29. 16:00

A technológia fejlődésével egyre könnyebbé válik a versenytársak és a szélhámosok számára üzleti titkok, termékek, ötletek másolása és lenyúlása. A csalások száma évről évre nő és az elkövetésük módja is egyre sokszínűbb.

Sikkasztás, szabadalombitorlás, termékhamisítás, ezek a leggyakoribb csalási módok, melyek elsősorban kisebb vállalatok esetében fordulnak elő. Egy amerikai csalással foglalkozó szervezet, az Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) legfrissebb adatai szerint 2006-ban a kisvállalatokat ért sikkasztások átlagosan 190 ezer dollár (30 millió forint) költséget okoztak számukra, szemben a 2004-es 98 ezres nagyságrenddel. Két év alatt tehát közel duplájára nőtt a sikkasztások mértéke.

Szabadalombitorlással kapcsolatos perek száma is közel 6 százalékkal nőtt az előző évben. A Forbes által idézett egyik kutatás szerint pedig a Kínában gyártott termékek körülbelül 15-20 százaléka hamisított, koppintott termék.

A csalások ilyen mértékű elszaporodása elsősorban a technika fejlődésével áll összefüggésben. Elég ha arra gondolunk, hogy egy egyszerű pendrive-on mekkora adatmennyiséget, például titkos pénzügyi információt tud eltárolni, és így ellopni akár egy céges alkalmazott.

De akár egy gombnyomással el lehet tüntetni milliókat. Az utóbbi években elszaporodtak a hacker támadások is, melyek célpontjai gyakran kereskedelmi cégek belső hálózatai, ahonnan a vásárlók bankkártya adatainak megszerzésével akár meg is csapolhatják azok bankszámláit.

Szintén ismertek olyan esetek, ahol a vállalat könyvelője úgy tudott átutalást kezdeményezni, hogy azt adóbefizetésnek álcázva a saját számlájára irányította.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ACFE szerint a legtöbb csalás kisebb cégek esetében fordul elő, közel kétszer gyakrabban, mint a nagyvállalatoknál. Nekik ugyanis nincs elegendő kapacitásuk az ez ellen való védekezésre. Azonban vannak költéskímélő módszerek is, amelyekkel elkerülhetők a csalások.

A sikkasztások többségét könyvelők követik el, ezért érdemes például új könyvelő felvétele előtt legalább 4-5 referenciát bekérni és azokat ellenőrizni. Ezen kívül az úgynevezett szakmai felelősségbiztosítás is csökkenti a csalásból eredő károk, költségek mértékét. Ez könyvvizsgálók számára hazánkban törvényileg előírt, könyvelők számára azonban nem kötelező. Ha egy biztosított könyvelő követ el hibát vagy csalást, az ügyfél kárát a biztosítás általában fedezi.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm