16 °C Budapest

Hogyan nyúlhatják le a cégedet?

Pénzcentrum
2008. április 29. 16:00

A technológia fejlődésével egyre könnyebbé válik a versenytársak és a szélhámosok számára üzleti titkok, termékek, ötletek másolása és lenyúlása. A csalások száma évről évre nő és az elkövetésük módja is egyre sokszínűbb.

Sikkasztás, szabadalombitorlás, termékhamisítás, ezek a leggyakoribb csalási módok, melyek elsősorban kisebb vállalatok esetében fordulnak elő. Egy amerikai csalással foglalkozó szervezet, az Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) legfrissebb adatai szerint 2006-ban a kisvállalatokat ért sikkasztások átlagosan 190 ezer dollár (30 millió forint) költséget okoztak számukra, szemben a 2004-es 98 ezres nagyságrenddel. Két év alatt tehát közel duplájára nőtt a sikkasztások mértéke.

Szabadalombitorlással kapcsolatos perek száma is közel 6 százalékkal nőtt az előző évben. A Forbes által idézett egyik kutatás szerint pedig a Kínában gyártott termékek körülbelül 15-20 százaléka hamisított, koppintott termék.

A csalások ilyen mértékű elszaporodása elsősorban a technika fejlődésével áll összefüggésben. Elég ha arra gondolunk, hogy egy egyszerű pendrive-on mekkora adatmennyiséget, például titkos pénzügyi információt tud eltárolni, és így ellopni akár egy céges alkalmazott.

De akár egy gombnyomással el lehet tüntetni milliókat. Az utóbbi években elszaporodtak a hacker támadások is, melyek célpontjai gyakran kereskedelmi cégek belső hálózatai, ahonnan a vásárlók bankkártya adatainak megszerzésével akár meg is csapolhatják azok bankszámláit.

Szintén ismertek olyan esetek, ahol a vállalat könyvelője úgy tudott átutalást kezdeményezni, hogy azt adóbefizetésnek álcázva a saját számlájára irányította.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ACFE szerint a legtöbb csalás kisebb cégek esetében fordul elő, közel kétszer gyakrabban, mint a nagyvállalatoknál. Nekik ugyanis nincs elegendő kapacitásuk az ez ellen való védekezésre. Azonban vannak költéskímélő módszerek is, amelyekkel elkerülhetők a csalások.

A sikkasztások többségét könyvelők követik el, ezért érdemes például új könyvelő felvétele előtt legalább 4-5 referenciát bekérni és azokat ellenőrizni. Ezen kívül az úgynevezett szakmai felelősségbiztosítás is csökkenti a csalásból eredő károk, költségek mértékét. Ez könyvvizsgálók számára hazánkban törvényileg előírt, könyvelők számára azonban nem kötelező. Ha egy biztosított könyvelő követ el hibát vagy csalást, az ügyfél kárát a biztosítás általában fedezi.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06