A Speedo-titok: mi kell a sikerhez?

Pénzcentrum
2008. április 15. 15:00

Hogy mi kell a sikerhez? Általánosan alkalmazható recept nincs, de a gyakorta emlegetett innováció sokat nyomhat a latba. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a Speedo esete, hiszen a cég - saját reményei szerint - minden eddiginél gyorsabb úszást lehetővé tévő úszódresszekkel rukkolt elő a pekingi olimpiára.

Öldöklő verseny és innováció

A 2004-es athéni olimpiát követően minden oka megvolt a Speedo dolgozóinak az ünneplésre, hiszen az akkori legújabb úszóruhájuk, a Fastskin FSII összesen 46 medált hozott a konyhára. Persze az öröm nem tarthatott sokáig, ugyanis mikor Nottinghamben, Angliában legközelebb összeült a cég házon belüli designer-csapata, az Aqualab, már a jövőre koncentráltak, arra, milyen legyen az úszódresszek legújabb generációja - derül ki a BusinessWeek cikkéből.

A megfeszített és igen költséges (több millió dollárt kóstáló) kutató- és fejlesztőmunka eredményeképpen februárban mutatták be legújabb modellüket, amely a LZR (LZR, mint lézer, így is kell ejteni) Racer nevet viseli.

Nem csoda, hogy a cég ennyit ölt egyetlen modell kifejlesztésébe, hiszen a piacon késhegyre menő küzdelem folyik az egyes cégek között. Ez pedig érthető, ugyanis a versenyzői-úszómez piac a világon éves szinten 15 millió dollárt tesz ki, az egész úszónemű piacot pedig 500 millió dollárra taksálják. Márpedig a nagy gyártók ez utóbbi piacon is megjelennek, hiszen rengetegen vannak, akik ugyan csupán hobbiból választják a medencét, azonban szeretnék magukra ölteni a sportolók viseletét.

Hogyan készült a szuperdressz?

Az új úszóruha kialakításakor több hipotézisből indultak ki a fejlesztők, ebből persze nem mindegyik maradt "életképes". Az egyik ilyen ötlet az volt, hogy a kéz és a test ruházatának színe egymásra reflektáljon, annak érdekében, hogy tökéletes lehessen a szem és a kéz koordinációja. Később aztán elvetették ezt az ötletet, mondván, a medencében nem igazán látják a versenyzők saját végtagjukat.

A kutatók így végül inkább arra fordították figyelmüket, hogy a bőr vízzel történő súrlódását csökkentsék, illetve kiküszöböljék. A második, még az előzőnél is jóval fontosabb terület pedig a test különböző íveinek, az izmok kidudorodásának elsimítása volt.

A bőr és a víz súrlódásának csökkentésére összesen mintegy 60 féle anyagot teszteltek a NASA szélcsatornájának segítségével, míg végül egy különlegesen finom fonál mellett döntöttek, melyet rendkívül szorosan fontak össze, majd nanomolekuláris plazmával vonták be. A Teflonhoz hasonló bevonat a lehető legsimábbá tette az anyagot, miközben víztaszító réteget is képzett, illetve lehetővé tette az anyag gyors száradását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindeközben 400 profi úszó 3 dimenziós test-képét vették górcső alá, hogy pontos képet kapjanak arról, hogyan épül fel és viselkedik egy úszó teste. Az izmok és a test formájának változására végül a designerek adták meg a választ. Rétegelt poliuretánból készült paneleket helyeztek az úszódressz meghatározott pontjaira - így a csípőre és a fenékre - annak érdekében, hogy az úgy stabilizálja a testet, mint egy fűző.

Poliuretán-panelek
Forrás: BusinessWeek

Az úszómez finomhangolása érdekében végül úgy döntöttek, hogy az egyes részeket nem összevarrják, hanem inkább ultrahangos technológiával összeragasztják, ezzel is csökkentve a kitüremkedést.

Ragasztott ruha
Forrás: BusinessWeek

Mindeközben persze a többi gyártó sem tétlenkedett, az Arena R-Evolution nevű úszóruhájával, az Adidas a TechFit Powerweb-bel rukkolt elő, a Huntington Beachben található székhelyű rivális, a TYR pedig Tracer Light és Tracer Rise nevű modelljeit alakította ki.

Michael Phelps a LZR tesztelése közben
Forrás: BusinessWeek

Az előzetes tesztek alapján a siker garantált, már eddig is számos rekord dőlt meg a tesztpályákon, így a Speedo mellett az úszók és szurkolók is izgatottan várják, mit hoz a pekingi olimpia.

Az új ruha kapcsán sokakban felvetődött a kérdés, vajon nem jutnak-e indokolatlanul nagy előnyhöz a szuper-ruhában úszók, azonban a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) döntése szerint a dresszek teljes mértékben megfelelnek a velük szemben támasztott követelményeknek. A Speedo pedig azzal védekezik, hogy egy úszódresszel még nem lehet versenyt nyerni, ahhoz kell a sportoló kiemelkedő teljesítménye is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem