Méregdrága tengerparti viskók: 25 millió egy fabódéért?

Pénzcentrum
2008. április 14. 14:00

Imádunk a tengerpart közelében tartózkodni és hajlandóak is vagyunk pénzt áldozni ezért. Viszont nem csak a tengerre néző házak vannak a világon, amik nagy haszonnal kecsegtetnek. A viktoriánus időkben épült parti bódék a maguk idejében a középosztály egyik státuszszimbólumává váltak. Amíg a hitelkrízis rányomja a bélyegét a lakáspiacra, addig a tengerparti bódékat úgy tűnik, hogy elkerüli a válság szele.


Forrás: www.thisismoney.co.uk
Suffolk az egyik legnépszerűbb brit partszakasz, ahol ilyen ingatlanokat találni. A helyi ügynökök szerint egy 65 ezer fontért (20 millió forint) kínált parti ingatlant - a számos érdeklődőnek köszönhetően - végül 80 ezer fontért (25 millió forint) sikerült értékesíteni. Közel 300 ilyen bódé található a parton, mindegyik eredeti, de sokat már elláttak modern felszereléssel. Azonos szabvány szerint fából készültek, a legtöbbe már bevezették a vizet és az áramot, de az árat befolyásolja az is, hogy manapság ritkaságszámba mennek az ilyen ingatlanok.

Bár a bódék nagy része magántulajdonban van, a helyi szabályok miatt csak engedéllyel lehet értékesíteni őket. Többségük már az interneten is megtalálható különböző oldalakon, hogy a háló segítségével találják meg új tulajdonosukat. Egyes rendeletek a külső megjelenést szabályozzák, valahol kötelező a fehér szín, máshol több színt is engedélyeznek.


Forrás: www.thisismoney.co.uk
A bódék a mai napig népszerűségnek örvendelek az emberek körében, annak ellenére, hogy az árak nagyon magasak. A gyűjtők és a hírességek körében is vonzóak, különösen a saját stéggel és raktárral ellátott építmények. Parti látogatásunk során bérelhetünk is kunyhókat, tavasztól őszig heti 110 fontért (35 ezer forint) adják darabját, a nyár közepén 200 fontot (65 ezer forint) is elkérnek értük. Az épületek nagyon egyszerűek, de ez adja a szépségüket.

A kunyhók többsége már elmúlt százéves, az eredetiekről sugárzik a múlt szelleme. Rendelésre a mai napig gyártanak ilyeneket, de igazi értéket az eredetiek képviselnek. Az újabbakat úgy tervezik, hogy ellenállóbbak legyenek a sósvíznek, a viharoknak és a vandalizmusnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Forrás: www.thisismoney.co.uk

Az alapot szigetelik, hogy vízálló legyen, a szerkezetet pedig vastag fából építik és szintén vízálló festékkel borítják, a tetőt úgy alakítják ki, hogy a szél ne tudja megtépázni. Egy új előállítása alig 2600 font (800 ezer forint), de ami nagyon megdobja az árát, az az alatta lévő terület, amit szintén meg kell vásárolni, ezután jön csak a közművek bevezetése.

Télen csak üresen álló viskókat látni, de nyáron megtelik élettel és fürdőzőkkel a part. A vételár mellett számolnunk kell a fenntartási költségekkel és a helyi adókkal, illetékekkel, ráadásul a biztosítás is méregdrága. Lehetőség szerint évente újra kell festeni és az időjárás okozta hibákat is ki kell javítani a kunyhókon. A bódék előtt napozó emberek sokat fizettek ezért, de jó időjárás esetén ez az időtöltés megfizethetetlen.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem