Méregdrága tengerparti viskók: 25 millió egy fabódéért?

Pénzcentrum
2008. április 14. 14:00

Imádunk a tengerpart közelében tartózkodni és hajlandóak is vagyunk pénzt áldozni ezért. Viszont nem csak a tengerre néző házak vannak a világon, amik nagy haszonnal kecsegtetnek. A viktoriánus időkben épült parti bódék a maguk idejében a középosztály egyik státuszszimbólumává váltak. Amíg a hitelkrízis rányomja a bélyegét a lakáspiacra, addig a tengerparti bódékat úgy tűnik, hogy elkerüli a válság szele.


Forrás: www.thisismoney.co.uk
Suffolk az egyik legnépszerűbb brit partszakasz, ahol ilyen ingatlanokat találni. A helyi ügynökök szerint egy 65 ezer fontért (20 millió forint) kínált parti ingatlant - a számos érdeklődőnek köszönhetően - végül 80 ezer fontért (25 millió forint) sikerült értékesíteni. Közel 300 ilyen bódé található a parton, mindegyik eredeti, de sokat már elláttak modern felszereléssel. Azonos szabvány szerint fából készültek, a legtöbbe már bevezették a vizet és az áramot, de az árat befolyásolja az is, hogy manapság ritkaságszámba mennek az ilyen ingatlanok.

Bár a bódék nagy része magántulajdonban van, a helyi szabályok miatt csak engedéllyel lehet értékesíteni őket. Többségük már az interneten is megtalálható különböző oldalakon, hogy a háló segítségével találják meg új tulajdonosukat. Egyes rendeletek a külső megjelenést szabályozzák, valahol kötelező a fehér szín, máshol több színt is engedélyeznek.


Forrás: www.thisismoney.co.uk
A bódék a mai napig népszerűségnek örvendelek az emberek körében, annak ellenére, hogy az árak nagyon magasak. A gyűjtők és a hírességek körében is vonzóak, különösen a saját stéggel és raktárral ellátott építmények. Parti látogatásunk során bérelhetünk is kunyhókat, tavasztól őszig heti 110 fontért (35 ezer forint) adják darabját, a nyár közepén 200 fontot (65 ezer forint) is elkérnek értük. Az épületek nagyon egyszerűek, de ez adja a szépségüket.

A kunyhók többsége már elmúlt százéves, az eredetiekről sugárzik a múlt szelleme. Rendelésre a mai napig gyártanak ilyeneket, de igazi értéket az eredetiek képviselnek. Az újabbakat úgy tervezik, hogy ellenállóbbak legyenek a sósvíznek, a viharoknak és a vandalizmusnak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Forrás: www.thisismoney.co.uk

Az alapot szigetelik, hogy vízálló legyen, a szerkezetet pedig vastag fából építik és szintén vízálló festékkel borítják, a tetőt úgy alakítják ki, hogy a szél ne tudja megtépázni. Egy új előállítása alig 2600 font (800 ezer forint), de ami nagyon megdobja az árát, az az alatta lévő terület, amit szintén meg kell vásárolni, ezután jön csak a közművek bevezetése.

Télen csak üresen álló viskókat látni, de nyáron megtelik élettel és fürdőzőkkel a part. A vételár mellett számolnunk kell a fenntartási költségekkel és a helyi adókkal, illetékekkel, ráadásul a biztosítás is méregdrága. Lehetőség szerint évente újra kell festeni és az időjárás okozta hibákat is ki kell javítani a kunyhókon. A bódék előtt napozó emberek sokat fizettek ezért, de jó időjárás esetén ez az időtöltés megfizethetetlen.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?