20 °C Budapest

Újra nőtt a bizalom a kisvállalkozások körében

Pénzcentrum
2008. április 15. 09:54

2008 első negyedévében -35 ponton zárt a K&H KKV bizalmi index, azaz az előző negyedévi megtorpanás után mintegy 14 ponttal ismét pozitív irányba mozdult el. Az előző időszakokhoz képest jelentősen javultak a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozások. Nőtt a hazai kkv-k innovációs hajlandósága, többen terveznek beruházásokat, mint az előző időszakban.

Továbbra is erősen negatívak a várakozások a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatban, de az előző negyedévhez képest jelentős javulást figyelhetünk meg ezen a téren. A közterhekkel kapcsolatos várakozások az előző időszak -75 pontos értéke után -44 ponton zártak márciusban, míg a gazdaságpolitikáról szóló részindex 11 pontos javulást követően érte el a -42 pontos értéket. A legutóbbi parlamenti választások óta ez a legmagasabb érték ezen a két területen.

Még mindig a közterhek növekedésétől tartanak leginkább a kkv-k, de a drasztikus, 5 százalék feletti növekedésre számítók aránya jelentősen csökkent, és 2008 első három hónapjában nőtt azok aránya, akik változatlan terhekre vagy a terhek csökkenésére számítanak. A legnagyobb bizalom-javulás a 300-700 millió forint közötti nettó árbevételű cégek körében figyelhető meg, akik esetében a -12 pont kétéves csúcsérték.

A legnagyobb romlás a részindexek közül a monetáris politika területén mutatkozott. Érdekes, hogy az ipari vállalkozások számítanak leginkább arra, hogy tovább gyengül a forint (55 százalék vár pénzromlást), míg a kereskedelmi cégek a legoptimistábbak ezen a téren (12 százalékuk gondolja úgy, hogy erősödni fog a forint). A vártnál kisebb mértékben csökkenő infláció, valamint az egész világon jellemző forráshiányos helyzet miatt a vállalkozások továbbra is növekvő hitelkamatokra számítanak (az előző időszakban mért 43 százalékhoz képest a vezetők 50 százaléka várja a vállalati hitelkamatok rátájának növekedését).

Az elkövetkezendő időszakban a vállalatok többsége, mintegy 69 százaléka tervez valamilyen beruházást. A kereskedelmi szektorban (62 százalék) és a középvállalkozásoknál (63 százalék) figyelhető meg a legkisebb beruházási hajlandóság. A legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek a kkv-k (38 százalék), ezt követi a gépekbe (34 százalék) és a gépjárművekbe (20 százalék) történő beruházás szükségessége.

A cégek innovációs, piacbővítési szándékai pozitív irányba változtak az elmúlt negyedévben. A versenyhelyzetből adódó innovációs kényszer hatására a kkv-k 64 százaléka tervez valamilyen lépést (profilváltást, termékfejlesztést vagy piacbővítést). Ez az arány a kereskedelemben a legnagyobb (69 százalék), és a mezőgazdaságban a legalacsonyabb (52 százalék).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megkérdezett cégek 48 százaléka tartja reálisnak, hogy EU-s támogatásokhoz jusson hozzá. A mezőgazdaságban működő vállalatok továbbra is kiemelkedően bizakodóak e téren, 78 százalékuk tartja elképzelhetőnek a pályázati sikert. Ezen a téren a nagyobb vállalkozások optimistábbak, a kereskedelmi és szolgáltató cégek viszont pesszimistábbak az átlagnál. Ennek oka talán az önerő hiányában és a gyakorlatlanságban keresendő, így számukra fokozottan fontosak a kiegészítő források. Érdekes, hogy a vállalkozások közül többen tartják reálisnak a pályázati pénzekhez való hozzájutást, mint ahányan egyáltalán találkoztak a számukra releváns pályázati lehetőséggel.

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 óta méri fel negyedévente a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index foglalja össze, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően. Az országosan 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló legfrissebb felmérés 2007. december 1. és 11. között készült. A kutatás során a Bank és a kutatóintézet a kisvállalkozások vevői és szállítói kapcsolatait, a vállalati gazdálkodást, a közterhekkel kapcsolatos várakozásokat, a kormányzati gazdaságpolitika megítélését, a versenytársakat, az európai uniós terheket és lehetőségeket, a monetáris gazdaságpolitika alakulását, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és a bankok finanszírozási szerepvállalását vizsgálta.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?