Újra nőtt a bizalom a kisvállalkozások körében

Pénzcentrum
2008. április 15. 09:54

2008 első negyedévében -35 ponton zárt a K&H KKV bizalmi index, azaz az előző negyedévi megtorpanás után mintegy 14 ponttal ismét pozitív irányba mozdult el. Az előző időszakokhoz képest jelentősen javultak a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozások. Nőtt a hazai kkv-k innovációs hajlandósága, többen terveznek beruházásokat, mint az előző időszakban.

Továbbra is erősen negatívak a várakozások a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatban, de az előző negyedévhez képest jelentős javulást figyelhetünk meg ezen a téren. A közterhekkel kapcsolatos várakozások az előző időszak -75 pontos értéke után -44 ponton zártak márciusban, míg a gazdaságpolitikáról szóló részindex 11 pontos javulást követően érte el a -42 pontos értéket. A legutóbbi parlamenti választások óta ez a legmagasabb érték ezen a két területen.

Még mindig a közterhek növekedésétől tartanak leginkább a kkv-k, de a drasztikus, 5 százalék feletti növekedésre számítók aránya jelentősen csökkent, és 2008 első három hónapjában nőtt azok aránya, akik változatlan terhekre vagy a terhek csökkenésére számítanak. A legnagyobb bizalom-javulás a 300-700 millió forint közötti nettó árbevételű cégek körében figyelhető meg, akik esetében a -12 pont kétéves csúcsérték.

A legnagyobb romlás a részindexek közül a monetáris politika területén mutatkozott. Érdekes, hogy az ipari vállalkozások számítanak leginkább arra, hogy tovább gyengül a forint (55 százalék vár pénzromlást), míg a kereskedelmi cégek a legoptimistábbak ezen a téren (12 százalékuk gondolja úgy, hogy erősödni fog a forint). A vártnál kisebb mértékben csökkenő infláció, valamint az egész világon jellemző forráshiányos helyzet miatt a vállalkozások továbbra is növekvő hitelkamatokra számítanak (az előző időszakban mért 43 százalékhoz képest a vezetők 50 százaléka várja a vállalati hitelkamatok rátájának növekedését).

Az elkövetkezendő időszakban a vállalatok többsége, mintegy 69 százaléka tervez valamilyen beruházást. A kereskedelmi szektorban (62 százalék) és a középvállalkozásoknál (63 százalék) figyelhető meg a legkisebb beruházási hajlandóság. A legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek a kkv-k (38 százalék), ezt követi a gépekbe (34 százalék) és a gépjárművekbe (20 százalék) történő beruházás szükségessége.

A cégek innovációs, piacbővítési szándékai pozitív irányba változtak az elmúlt negyedévben. A versenyhelyzetből adódó innovációs kényszer hatására a kkv-k 64 százaléka tervez valamilyen lépést (profilváltást, termékfejlesztést vagy piacbővítést). Ez az arány a kereskedelemben a legnagyobb (69 százalék), és a mezőgazdaságban a legalacsonyabb (52 százalék).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megkérdezett cégek 48 százaléka tartja reálisnak, hogy EU-s támogatásokhoz jusson hozzá. A mezőgazdaságban működő vállalatok továbbra is kiemelkedően bizakodóak e téren, 78 százalékuk tartja elképzelhetőnek a pályázati sikert. Ezen a téren a nagyobb vállalkozások optimistábbak, a kereskedelmi és szolgáltató cégek viszont pesszimistábbak az átlagnál. Ennek oka talán az önerő hiányában és a gyakorlatlanságban keresendő, így számukra fokozottan fontosak a kiegészítő források. Érdekes, hogy a vállalkozások közül többen tartják reálisnak a pályázati pénzekhez való hozzájutást, mint ahányan egyáltalán találkoztak a számukra releváns pályázati lehetőséggel.

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 óta méri fel negyedévente a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index foglalja össze, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően. Az országosan 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló legfrissebb felmérés 2007. december 1. és 11. között készült. A kutatás során a Bank és a kutatóintézet a kisvállalkozások vevői és szállítói kapcsolatait, a vállalati gazdálkodást, a közterhekkel kapcsolatos várakozásokat, a kormányzati gazdaságpolitika megítélését, a versenytársakat, az európai uniós terheket és lehetőségeket, a monetáris gazdaságpolitika alakulását, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és a bankok finanszírozási szerepvállalását vizsgálta.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem