16 °C Budapest

Legális lesz a cseheknél a házi pálinkafőzés?

Pénzcentrum
2008. április 10. 08:30

Csehországban évszázados hagyomány a házi pálinkafőzés, s az sem rettenti el őket a szokástól, hogy az adófizetés elkerülése miatt illegális tevékenységért 12 hónapig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak - tudósít a Napi Gazdaság.

A szilva, alma és sárgabarack feldolgozásán alapuló pálinkafőzés Morvaországban olyannyira erős hagyomány, hogy minden második háztartásban foglalkoznak vele. A cseh tradíció különleges, mágikus erőt tulajdonít a házi gyártású tömény szesznek, megnyugtatja az embert és bárkit képes kigyógyítani lényegében minden betegségből.

Néhány évvel ezelőtt már felvetődött a cseh törvényhozásban, hogy legálissá tegyék a pálinkafőzést, azonban az ötletet elvetették. Újra előkerült a javaslat, mivel még a legfelsőbb bíróság egyik bírója is úgy foglalt állást, hogy a tiltás az Osztrák-Magyar Monarchia idejére visszavezethető maradvány. Emellett azért is érdemes volna módosítani a jelenlegi szabályokon, mert egyrészt a hatóságok sokszor szemet hunynak az illegális tevékenység felett, másrészt pedig sok helyütt egész hálózatokat hoztak létre a magánvállalkozók.

Amennyiben a módosítást elfogadják, a házi pálinkafőzés nem minősül bűncselekménynek, csak olyan szabálysértésnek, amely pénzbüntetéssel sújtható. Természetesen a nagy mennyiségű szeszes ital előállítása továbbra is szigorúan üldözendő tevékenység maradna.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?