12 °C Budapest

Legális lesz a cseheknél a házi pálinkafőzés?

Pénzcentrum
2008. április 10. 08:30

Csehországban évszázados hagyomány a házi pálinkafőzés, s az sem rettenti el őket a szokástól, hogy az adófizetés elkerülése miatt illegális tevékenységért 12 hónapig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak - tudósít a Napi Gazdaság.

A szilva, alma és sárgabarack feldolgozásán alapuló pálinkafőzés Morvaországban olyannyira erős hagyomány, hogy minden második háztartásban foglalkoznak vele. A cseh tradíció különleges, mágikus erőt tulajdonít a házi gyártású tömény szesznek, megnyugtatja az embert és bárkit képes kigyógyítani lényegében minden betegségből.

Néhány évvel ezelőtt már felvetődött a cseh törvényhozásban, hogy legálissá tegyék a pálinkafőzést, azonban az ötletet elvetették. Újra előkerült a javaslat, mivel még a legfelsőbb bíróság egyik bírója is úgy foglalt állást, hogy a tiltás az Osztrák-Magyar Monarchia idejére visszavezethető maradvány. Emellett azért is érdemes volna módosítani a jelenlegi szabályokon, mert egyrészt a hatóságok sokszor szemet hunynak az illegális tevékenység felett, másrészt pedig sok helyütt egész hálózatokat hoztak létre a magánvállalkozók.

Amennyiben a módosítást elfogadják, a házi pálinkafőzés nem minősül bűncselekménynek, csak olyan szabálysértésnek, amely pénzbüntetéssel sújtható. Természetesen a nagy mennyiségű szeszes ital előállítása továbbra is szigorúan üldözendő tevékenység maradna.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?