32 °C Budapest

Slágeritalok: mit iszunk az ünnepek alatt?

Pénzcentrum
2006. december 12. 14:00

Az ünnepek közeledtével a legtöbben felkészülnek a nagyobb családi összejövetelre, esetleg értékes ajándékkal lepik meg üzleti partnereiket vagy egyszerűen csak igyekeznek lazítani egy kicsit. Összességében ezen törekvések mindegyike pozitívan befolyásolja a szeszesitalok piacát, felmértük hát, ki mire számít, mi fogy a legjobban és mennyibe kerülnek a legdrágább italok. Lássuk, mire jutottunk!

A Tinto Fino boráruháznál kérdésünkre elmondták, hogy meglehetősen erős decemberre számítanak, melyhez a borok mellett a pálinkák forgalmának növekedése is hozzájárulhat. A nyár kifejezetten nem a pálinka szezonja, így ezen a téren egyértelműen a forgalom felpörgését várják.

Esetükben a boroknál 4,000 Ft/palacktól kezdődik a prémium kategória, melyben az értékesítés szinte egyenletesen oszlik meg több ország között. Ha ki kell emelni egyes régiókat, akkor a chilei és argentin borok kedveltsége mindenképpen hangsúlyozandó, de szépen fogynak az olasz közép- és felső kategória reprezentánsai is, csakúgy mint a francia közép-, és közép-felső kategóriás borok.

A Tinto Fino tapasztalatai szerint változatlanul elmondható, hogy a magyar fogyasztók előnyben részesítik a magyar borokat, így még mindig jobban fogynak a hazai termékek, mint az importált palackok.

Az üzlet legdrágább terméke a palackonként 159 ezer forintot kóstáló 2001-es évjáratú Chateau Yquen, mely egy, a Tokajihoz hasonló technológiával készülő francia desszertbor. A legnagyobb forgási sebességet természetesen nem ez a kategória produkálja, a slágertermékek közé a Vylian pincészet borai mellett a chilei borok és az egri borok egy része tartozik.

Igyekeztünk megtudni, hogy a forgalomból mekkora szeletet hasít ki az online értékesítés, ez azonban csak szűk fél éve indult a Tinto Fino esetében és még nem teljesen kiforrott, ezért konkrét számokat nem közöltek.

Mindenesetre beszédes volt, hogy az előzőektől elütő, kissé pesszimistább hangszínben jött a válasz a "mi lesz a fellendülés után, januárban" típusú kérdésekre: "Bízunk a legjobbakban..."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kérdezősködésünket az Italnet.hu-nál folytattuk, ahol ugyan megerősítettek abban, hogy decemberben igen nagy a hajtás, ám hozzátették, hogy a forgalmat ilyenkor elsősorban a céges ajándékozások dobják meg. Az Italnet elsősorban olyan különlegességekkel foglalkozik mint a belga sörök vagy a maláta whiskyk.

A cég tapasztalatai szerint a vállalatok továbbra is leginkább magyar borokat szeretnek ajándékozni, melyek közül elsősorban név alapján választanak. Ebben a mezőnyben Bock és Gere a sláger, hiszen ezen pincészetek széles körben ismertek. Az import borok közül a francia és görög termékeket favorizálják az Italnetnél, a cégvezetők közti ajándékozás tárgyai azonban a leggyakrabban muzeális borok és aranypezsgők lesznek.

Mindent összevetve elmondható, hogy a különleges termékeké lehet a jövő, kereslet ugyanis bőven van rájuk. A cég kínálatában a legdrágább termékek között említhető a palackonként csaknem bruttó 379 ezer forintot kóstáló Remy Martin XIII. Louis konyak, valamint a muzeális borok mezőnyében az 1947-es Tokaji Esszencia, mely ára azonos az előző konyakéval.

Az átlagos ajándékozásnál az aranypezsgők mellett felkapottak a görög mazsola borok, valamint slágerterméknek számítanak a francia borok is.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?