12 °C Budapest

Slágeritalok: mit iszunk az ünnepek alatt?

Pénzcentrum
2006. december 12. 14:00

Az ünnepek közeledtével a legtöbben felkészülnek a nagyobb családi összejövetelre, esetleg értékes ajándékkal lepik meg üzleti partnereiket vagy egyszerűen csak igyekeznek lazítani egy kicsit. Összességében ezen törekvések mindegyike pozitívan befolyásolja a szeszesitalok piacát, felmértük hát, ki mire számít, mi fogy a legjobban és mennyibe kerülnek a legdrágább italok. Lássuk, mire jutottunk!

A Tinto Fino boráruháznál kérdésünkre elmondták, hogy meglehetősen erős decemberre számítanak, melyhez a borok mellett a pálinkák forgalmának növekedése is hozzájárulhat. A nyár kifejezetten nem a pálinka szezonja, így ezen a téren egyértelműen a forgalom felpörgését várják.

Esetükben a boroknál 4,000 Ft/palacktól kezdődik a prémium kategória, melyben az értékesítés szinte egyenletesen oszlik meg több ország között. Ha ki kell emelni egyes régiókat, akkor a chilei és argentin borok kedveltsége mindenképpen hangsúlyozandó, de szépen fogynak az olasz közép- és felső kategória reprezentánsai is, csakúgy mint a francia közép-, és közép-felső kategóriás borok.

A Tinto Fino tapasztalatai szerint változatlanul elmondható, hogy a magyar fogyasztók előnyben részesítik a magyar borokat, így még mindig jobban fogynak a hazai termékek, mint az importált palackok.

Az üzlet legdrágább terméke a palackonként 159 ezer forintot kóstáló 2001-es évjáratú Chateau Yquen, mely egy, a Tokajihoz hasonló technológiával készülő francia desszertbor. A legnagyobb forgási sebességet természetesen nem ez a kategória produkálja, a slágertermékek közé a Vylian pincészet borai mellett a chilei borok és az egri borok egy része tartozik.

Igyekeztünk megtudni, hogy a forgalomból mekkora szeletet hasít ki az online értékesítés, ez azonban csak szűk fél éve indult a Tinto Fino esetében és még nem teljesen kiforrott, ezért konkrét számokat nem közöltek.

Mindenesetre beszédes volt, hogy az előzőektől elütő, kissé pesszimistább hangszínben jött a válasz a "mi lesz a fellendülés után, januárban" típusú kérdésekre: "Bízunk a legjobbakban..."

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérdezősködésünket az Italnet.hu-nál folytattuk, ahol ugyan megerősítettek abban, hogy decemberben igen nagy a hajtás, ám hozzátették, hogy a forgalmat ilyenkor elsősorban a céges ajándékozások dobják meg. Az Italnet elsősorban olyan különlegességekkel foglalkozik mint a belga sörök vagy a maláta whiskyk.

A cég tapasztalatai szerint a vállalatok továbbra is leginkább magyar borokat szeretnek ajándékozni, melyek közül elsősorban név alapján választanak. Ebben a mezőnyben Bock és Gere a sláger, hiszen ezen pincészetek széles körben ismertek. Az import borok közül a francia és görög termékeket favorizálják az Italnetnél, a cégvezetők közti ajándékozás tárgyai azonban a leggyakrabban muzeális borok és aranypezsgők lesznek.

Mindent összevetve elmondható, hogy a különleges termékeké lehet a jövő, kereslet ugyanis bőven van rájuk. A cég kínálatában a legdrágább termékek között említhető a palackonként csaknem bruttó 379 ezer forintot kóstáló Remy Martin XIII. Louis konyak, valamint a muzeális borok mezőnyében az 1947-es Tokaji Esszencia, mely ára azonos az előző konyakéval.

Az átlagos ajándékozásnál az aranypezsgők mellett felkapottak a görög mazsola borok, valamint slágerterméknek számítanak a francia borok is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?