6 °C Budapest

Slágeritalok: mit iszunk az ünnepek alatt?

Pénzcentrum
2006. december 12. 14:00

Az ünnepek közeledtével a legtöbben felkészülnek a nagyobb családi összejövetelre, esetleg értékes ajándékkal lepik meg üzleti partnereiket vagy egyszerűen csak igyekeznek lazítani egy kicsit. Összességében ezen törekvések mindegyike pozitívan befolyásolja a szeszesitalok piacát, felmértük hát, ki mire számít, mi fogy a legjobban és mennyibe kerülnek a legdrágább italok. Lássuk, mire jutottunk!

A Tinto Fino boráruháznál kérdésünkre elmondták, hogy meglehetősen erős decemberre számítanak, melyhez a borok mellett a pálinkák forgalmának növekedése is hozzájárulhat. A nyár kifejezetten nem a pálinka szezonja, így ezen a téren egyértelműen a forgalom felpörgését várják.

Esetükben a boroknál 4,000 Ft/palacktól kezdődik a prémium kategória, melyben az értékesítés szinte egyenletesen oszlik meg több ország között. Ha ki kell emelni egyes régiókat, akkor a chilei és argentin borok kedveltsége mindenképpen hangsúlyozandó, de szépen fogynak az olasz közép- és felső kategória reprezentánsai is, csakúgy mint a francia közép-, és közép-felső kategóriás borok.

A Tinto Fino tapasztalatai szerint változatlanul elmondható, hogy a magyar fogyasztók előnyben részesítik a magyar borokat, így még mindig jobban fogynak a hazai termékek, mint az importált palackok.

Az üzlet legdrágább terméke a palackonként 159 ezer forintot kóstáló 2001-es évjáratú Chateau Yquen, mely egy, a Tokajihoz hasonló technológiával készülő francia desszertbor. A legnagyobb forgási sebességet természetesen nem ez a kategória produkálja, a slágertermékek közé a Vylian pincészet borai mellett a chilei borok és az egri borok egy része tartozik.

Igyekeztünk megtudni, hogy a forgalomból mekkora szeletet hasít ki az online értékesítés, ez azonban csak szűk fél éve indult a Tinto Fino esetében és még nem teljesen kiforrott, ezért konkrét számokat nem közöltek.

Mindenesetre beszédes volt, hogy az előzőektől elütő, kissé pesszimistább hangszínben jött a válasz a "mi lesz a fellendülés után, januárban" típusú kérdésekre: "Bízunk a legjobbakban..."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kérdezősködésünket az Italnet.hu-nál folytattuk, ahol ugyan megerősítettek abban, hogy decemberben igen nagy a hajtás, ám hozzátették, hogy a forgalmat ilyenkor elsősorban a céges ajándékozások dobják meg. Az Italnet elsősorban olyan különlegességekkel foglalkozik mint a belga sörök vagy a maláta whiskyk.

A cég tapasztalatai szerint a vállalatok továbbra is leginkább magyar borokat szeretnek ajándékozni, melyek közül elsősorban név alapján választanak. Ebben a mezőnyben Bock és Gere a sláger, hiszen ezen pincészetek széles körben ismertek. Az import borok közül a francia és görög termékeket favorizálják az Italnetnél, a cégvezetők közti ajándékozás tárgyai azonban a leggyakrabban muzeális borok és aranypezsgők lesznek.

Mindent összevetve elmondható, hogy a különleges termékeké lehet a jövő, kereslet ugyanis bőven van rájuk. A cég kínálatában a legdrágább termékek között említhető a palackonként csaknem bruttó 379 ezer forintot kóstáló Remy Martin XIII. Louis konyak, valamint a muzeális borok mezőnyében az 1947-es Tokaji Esszencia, mely ára azonos az előző konyakéval.

Az átlagos ajándékozásnál az aranypezsgők mellett felkapottak a görög mazsola borok, valamint slágerterméknek számítanak a francia borok is.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem