Slágeritalok: mit iszunk az ünnepek alatt?

Pénzcentrum
2006. december 12. 14:00

Az ünnepek közeledtével a legtöbben felkészülnek a nagyobb családi összejövetelre, esetleg értékes ajándékkal lepik meg üzleti partnereiket vagy egyszerűen csak igyekeznek lazítani egy kicsit. Összességében ezen törekvések mindegyike pozitívan befolyásolja a szeszesitalok piacát, felmértük hát, ki mire számít, mi fogy a legjobban és mennyibe kerülnek a legdrágább italok. Lássuk, mire jutottunk!

A Tinto Fino boráruháznál kérdésünkre elmondták, hogy meglehetősen erős decemberre számítanak, melyhez a borok mellett a pálinkák forgalmának növekedése is hozzájárulhat. A nyár kifejezetten nem a pálinka szezonja, így ezen a téren egyértelműen a forgalom felpörgését várják.

Esetükben a boroknál 4,000 Ft/palacktól kezdődik a prémium kategória, melyben az értékesítés szinte egyenletesen oszlik meg több ország között. Ha ki kell emelni egyes régiókat, akkor a chilei és argentin borok kedveltsége mindenképpen hangsúlyozandó, de szépen fogynak az olasz közép- és felső kategória reprezentánsai is, csakúgy mint a francia közép-, és közép-felső kategóriás borok.

A Tinto Fino tapasztalatai szerint változatlanul elmondható, hogy a magyar fogyasztók előnyben részesítik a magyar borokat, így még mindig jobban fogynak a hazai termékek, mint az importált palackok.

Az üzlet legdrágább terméke a palackonként 159 ezer forintot kóstáló 2001-es évjáratú Chateau Yquen, mely egy, a Tokajihoz hasonló technológiával készülő francia desszertbor. A legnagyobb forgási sebességet természetesen nem ez a kategória produkálja, a slágertermékek közé a Vylian pincészet borai mellett a chilei borok és az egri borok egy része tartozik.

Igyekeztünk megtudni, hogy a forgalomból mekkora szeletet hasít ki az online értékesítés, ez azonban csak szűk fél éve indult a Tinto Fino esetében és még nem teljesen kiforrott, ezért konkrét számokat nem közöltek.

Mindenesetre beszédes volt, hogy az előzőektől elütő, kissé pesszimistább hangszínben jött a válasz a "mi lesz a fellendülés után, januárban" típusú kérdésekre: "Bízunk a legjobbakban..."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kérdezősködésünket az Italnet.hu-nál folytattuk, ahol ugyan megerősítettek abban, hogy decemberben igen nagy a hajtás, ám hozzátették, hogy a forgalmat ilyenkor elsősorban a céges ajándékozások dobják meg. Az Italnet elsősorban olyan különlegességekkel foglalkozik mint a belga sörök vagy a maláta whiskyk.

A cég tapasztalatai szerint a vállalatok továbbra is leginkább magyar borokat szeretnek ajándékozni, melyek közül elsősorban név alapján választanak. Ebben a mezőnyben Bock és Gere a sláger, hiszen ezen pincészetek széles körben ismertek. Az import borok közül a francia és görög termékeket favorizálják az Italnetnél, a cégvezetők közti ajándékozás tárgyai azonban a leggyakrabban muzeális borok és aranypezsgők lesznek.

Mindent összevetve elmondható, hogy a különleges termékeké lehet a jövő, kereslet ugyanis bőven van rájuk. A cég kínálatában a legdrágább termékek között említhető a palackonként csaknem bruttó 379 ezer forintot kóstáló Remy Martin XIII. Louis konyak, valamint a muzeális borok mezőnyében az 1947-es Tokaji Esszencia, mely ára azonos az előző konyakéval.

Az átlagos ajándékozásnál az aranypezsgők mellett felkapottak a görög mazsola borok, valamint slágerterméknek számítanak a francia borok is.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06