Összeférhetetlenül a közbeszerzésben

Pénzcentrum
2008. április 4. 05:55

A közbeszerzésekhez manapság sokaknak negatív képzet társul, nem biztos, hogy alaptalanul. Mielőtt azonban pálcát törnénk bárki, vagy bármelyik ország rendszere felett, jó, ha tudjuk, a közbeszerzés nem is annyira ördögi. Egy 2007-ben készített tanulmány szerint egyelőre a kisvállalkozások csupán kis részt vesznek ki a közbeszerzési eljárásokból, pedig az számukra is lehetőséget biztosítana az indulásra. Azonban ahhoz, hogy bárki indulni tudjon egy-egy eljáráson, mindenképp tisztában kell lennie a közbeszerzés alapjaival, szabályaival. Éppen ezért sorozatunk célja, hogy lerántsuk a leplet erről a világról, s rávilágítsunk arra, mi az, amit érdemes tudni a közbeszerzésekről!

Sorozatunk előző részét a nyílt közbeszerzési eljárások folyamatának ismertetésének szenteltük. Bemutattuk, mi kell, hogy megelőzze az eljárás megindítását, milyen dokumentációra van szükség. Jelen cikkünk témájául a közbeszerzési eljárás összeférhetetlenségi szabályainak bemutatását választottuk.

Ott akarsz lenni a pénzosztásnál? Akkor olvasd ezt el!
(2007. december 5. 12:00)
Zavarosban halásznál? Lerántjuk a leplet a közbeszerzésekről! (2008. január 3. 12:00)
Zseb(be)pénz vagy tisztességes forrás? - Kalauz a közbeszerzésekhez (2008. február 7. 12:00)
Hogyan zajlik a nagy pénzek osztása? (2008. március 4. 12:00)

Bármely típusú közbeszerzési eljárás lefolytatása során figyelmet kell fordítani az összeférhetetlenségi, az egyes személyekre vonatkozó szabályokra is.

Szakértelem

A személyeket érintő szabályok közül kiemelt szerepet élveznek a megfelelő szakértelem biztosítására vonatkozó követelmények. Így az, hogy az eljárás során az ajánlatkérő nevében eljáró, valamint az eljárásba bevont személyeknek, szervezeteknek a megfelelő szakértelemmel kell rendelkezniük. Ez a szakértelem nem csupán a közbeszerzésre kell, hogy érvényes legyen, hanem annak tárgyára is, emellett szükségeltetik pénzügyi szakértelem is.

Amennyiben az ajánlatkérő nevében eljáró, illetve az eljárásba bevont szervezetről van szó, abban az esetben a szakértelemmel való rendelkezés azt jelenti, hogy a cégnél dolgozók között, a tevékenységben személyesen közreműködő tagok között, valamint az adott szervezettel polgári jogi szerződés alapján a szervezet javára tevékenykedő személyek között legalább egyvalakinek rendelkeznie kell a megfelelő szakértelemmel.

Összeférhetetlen

Az összeférhetetlenségi szabályok meghatározzák, milyen kritériumoknak kell eleget tenniük azoknak, akik az eljárás előkészítésében, lebonyolításában, illetve az egyéb szakaszokban részt kívánnak venni. Mindezen szabályok célja a verseny tisztaságának megteremtése, valamint az összefonódás elkerülése.

Ennek alapján az ajánlatkérő nevében nem járhat el, s be sem vonható az eljárásba olyan személy, szervezet, vagy a közbeszerzés tárgyával kapcsolatosa tevékenységet végző szervezet, amely valamilyen módon kapcsolódik az érdekelt gazdálkodó szervezettel (azaz a lehetséges ajánlattevővel).

A Polgári Törvénykönyv szerint közeli hozzátartozó A házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez az érdekeltség többféleképpen is létre jöhet, egyrészt munkaviszonyon, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyon, tulajdonosi részesedésen keresztül, de az sem vehet részt az eljárásban, aki az érdekelt szervezetben vezető tisztségviselő, vagy felügyelőbizottsági tag. A Kbt. szerint az is ki van zárva az eljárásokból, aki ezen személyek hozzátartozója.

A Közbeszerzések Tanácsának ajánlása alapján egyértelmű, hogy az összeférhetetlenség elkerülése érdekében az ajánlatkérőnek kell minden esetben a megfelelő intézkedéseket megtennie, s ezért őt is terheli a felelősség.

Nyilatkozat

Bármely személy, illetve szervezet, amely az ajánlatkérő nevében jár el, illetve bevonják az eljárásba, köteles úgynevezett összeférhetetlenségi nyilatkozatot tenni arról, hogy vele szemben fennáll-e összeférhetetlenség.

Ha a nyilatkozatból kiderül, hogy fennáll az összeférhetetlenség, akkor az adott szervezetet, vagy személyt akkor lehet az eljárásba bevonni, ha nyilatkozik arról, hogy az eljárásban nem vesz részt a későbbiekben sem ajánlattevőként sem pedig alvállalkozóként.

A tanácsi ajánlás egyértelműsíti, hogy ki, mely esetekben nem számít eljárásba bevont személynek. Így nem ilyen személy az, akitől az ajánlatkérő tájékoztatást kér helyzet- és piacfelmérés, illetve a közbeszerzés becsült értékének felmérése érdekében. s kizárólag az ezekhez szükséges adatokat közli, s nem jelöli meg a közbeszerzés időpontját. Emellett érvényesülnie kell annak is, hogy az ajánlatkérő nem közöl többletinformációt.

Szintén nem számít bevonásnak az az eset, mikor az ajánlatkérő a támogatásra irányuló igény benyújtásához szükséges árajánlatot kapott, de természetesen ekkor sem lehet többletinformációt közölni.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm