21 °C Budapest

Alkudj a bankkal: mennyi pénzt akarsz?

Pénzcentrum
2008. március 18. 05:50

Megéri alkudni A vállalkozások körében kiemelt fontosságú kérdésként jelenik meg a likviditásmenedzsment, a pénzügyi helyzet folyamatos kézben tartása, amelyben természetesen a banki termékeket is segítségül hívhatjuk. Ha nem tudjuk előre, mikor is lesz szükségünk a pillanatnyilag "fölösleges" pénzre, de nem szeretnénk elesni a kedvező kamatoktól sem, akkor fordulhatunk az úgynevezett felmondásos betétekhez. Ennek kapcsán megkérdeztük a bankokat, hol, milyen feltételekkel kínálnak ilyen és egyéb a hagyományostól eltérő betéti formákat.

Az összeállítás elkészítésében a CIB Bank, a Commerzbank, az Erste Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank volt segítségünkre. Mielőtt fejest ugranánk a felmondásos betétek világába, nézzük meg, mit tapasztalnak az egyes hitelintézetek a vállalkozások megtakarítási szokásaival kapcsolatosan!

Rövid táv a nyerő

A CIB Bank úgy nyilatkozott, a kkv szegmens inkább hitelfelvevőként van jelen, mint megtakarítóként a bankpiacon. Amennyiben mégis rendelkeznek megtakarításokkal, abban az esetben inkább rövidtávú konstrukciókban gondolkodnak, ennek köszönhetően a betétek és a pénzpiaci alapok a leggyakrabban igényelt megtakarítási formák. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lekötött betétek jelentős hányada 1 hónapon belüli lekötésű.

Lovas Emese, a Commerzbank üzletágfejlesztési igazgatója kiemelte, a vállalatok többnyire rövid, 1 hónapos és hónapon belüli futamidőre kötnek le változó összegű betéteket.

Az Erste Bank tapasztalatai szerint a legjellemzőbb lekötési forma a határidős, ismétlődő betétlekötés. Kisvállalatok esetében ezen belül is az 1 hónapos betétlekötés, 1-10 millió forint közötti összegben. Közép- és nagyvállalatok esetében pedig az 1-3 hónapos betétlekötés, 1-20 millió forint közötti összegben.

A K&H bank válaszában kiemelte a kkv-k a befektetési termékek közül általában a rövid távú, likvid megtakarítási formákat kedvelik. A hagyományos betéti forma mellett a legnépszerűbbek a különböző devizában (HUF, EUR, USD) igénybe vehető pénzpiaci alapok. A lekötött betétek esetében a vállalkozások az 1 hónapos időtávot részesítik előnyben, a lekötött összeg pedig 5 - 10 millió forint között változik.

Az MKB Bank úgy nyilatkozott, a legnépszerűbb az ismétlődő, kamatos kamatozású típus. A kkv-k betétlekötésére az igen rövid, 2-3 hetes, illetve 1 hónapos futamidő jellemző. A leggyakoribb betétlekötési összeg 1-10 millió forint közé esik, de számottevő még a 10-50 millió Ft közé eső betételhelyezés is. A nagyvállalati ügyfélkör pedig még az ennél is rövidebb futamidőt (1 hét) részesíti előnyben, a lekötési összeg ez esetben rendszerint 50 millió Ft feletti.

Az OTP Bank tapasztalati szerint a mikro- és kisvállakozásoknál rövid távú, 1 hónapos, vagy hónapon belüli lekötött betét, míg a közép- és nagyvállalati körben az egyszeri fix kamatozású betétlekötések a leggyakoribbak. Az előbbi csoportba tartozó vállalkozások jellemzően kisebb, 1-1,5 millió forintos összegeket kötnek le. A közép- és nagyvállalatok lekötései pedig jellemzően meghaladják a 30 millió Ft-ot, a legkedveltebb lekötési időtáv az 1 hét, illetve az 1 hónap.

A Raiffeisen Bank válasza alapján a magyarországi vállalkozók lividitási sajátosságainak köszönhetően jellemzően az éven belüli betétet preferálják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Tamási Gábor, az UniCredit Bank vállalati üzletágának ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak elmondta, tapasztalataik szerint a vállalatok a napi működésük során felhalmozódó, éppen nem használt pénzeszközeiket tartják látra szóló betétben, illetve lekötött betétben. A betétek között igen magas a látra szóló állomány, lekötött betéteknél pedig a nagyon rövid lejárat jellemző, a nagyvállalatok esetében elképzelhető az overnight (1 éjszakára szóló), illetve az 1-2 napos lekötés is.

Alku a bankkal - nem lehetetlen!

Gyakran előfordul, hogy az egyes banki, vállalatokra érvényes kondíciós listákat böngészve arra bukkanunk, hogy bizonyos értékhatár felett egyedi elbírálás tárgyát képezi a lekötésre járó kamat, ami ennek megfelelően sokkal kedvezőbb lehetőséget rejt magában mind a vállalkozás mind pedig a bank számára. Nézzük, hol mennyi ez a határ!

A felmondás ereje

Bármikor felmondhatod?

A hagyományos lekötött betéteket általában csak a kamat elvesztésének terhe mellett tudjuk felmondani, ha elszámoltuk magunkat, s nem tudjuk 1 hónapig nélkülözni a kamatot, csupán 2 hétig. Erre létezik egy "összvér"-betét, amely valahol a lekötött és a látra szóló betét között helyezkedik el.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem