25 °C Budapest

Forrástippek 2008-ra: az önerő legyen veled!

Pénzcentrum
2008. január 2. 12:00

2008 vélhetően a pályázatok éve lesz, hiszen a tavaly megjelent kiírások közül van, amely még jövőre is nyitva áll a pályázni vágyók előtt, de több új lehetőség is egészen biztosan megjelenik mind az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül, mind pedig az egyéb kiírók esetében. A pályázatokhoz azonban néhány kivételtől eltekintve meghatározott arányú önerőre van szükség, nézzük, mik lehetnek ezek!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyes pályázati kiírások az alábbiaktól eltérő kritériumokat határozhatnak meg, vagyis mindig az adott pályázat dokumentációjában található információk alapján kell pályázni.

Önrész

Hívhatjuk önerőnek, de a pályázati kiírásokban hivatalosan önrésznek nevezik azt az összeget, melyet a támogatáson felül magának a pályázónak szükséges biztosítania. Ez az önrész állhat úgynevezett saját forrásból, valamint egyéb támogatásból.

Saját forrás

Saját forrásként a pályázó felmutathatja a bankszámláján, vagy több banknál nyitott számláján elhelyezett pénzét, amelyről természetesen a megfelelő igazolásokat kell benyújtania. Ez az igazolás lehet bankszámlakivonat vagy banki igazolás, melyeket a pályázati kiírásban meghatározott időtartamnál (általában 90 napnál) nem régebben bocsátottak ki. Kizárólag olyan igazolásokat fogadnak el, amelyeket a pályázó nevére állítottak ki.

A vállalkozások likviditás- és kockázatkezelési politikájának megfelelően könnyen előfordulhat, hogy egy adott időszakban feleslegesen keletkező likviditást bankbetétben kötik le. Az egyes kiírók - megfelelő igazolás ellenében - elfogadhatnak bankbetétben lekötött összeget is. Az (általában 30 napnál nem régebbi) igazolást a számlavezető hitelintézetnek kell kiadnia a bankbetét meglétéről, illetve az elhelyezett összegről.

Természetesen a vállalkozások nem csupán bankbetétben tarthatják fölös tartalékaikat, előfordulhat, hogy értékpapírt vásárolnak, s abban gyarapítják pénzüket. Ezt is fel lehet mutatni, be kell nyújtani egy - általában 30 napnál nem régebbi - értékpapír számlakivonatot, vagy banki igazolást.

Miből lehet még?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vállalkozás rendelkezésére álló bankhitel is beleszámíthat az önerőbe, ezzel kapcsolatosan a hitelszerződést kell csatolni. Emellett szintén önerőként el szokták fogadni a kiírók a tagi kölcsönt, valamint a magánkölcsönt is. Ezekhez kölcsönszerződést, vagy a banki átutalásról szóló igazolást, vagy pénztári bizonylatot lehet bemutatni.

Szintén elfogadható az adott támogatásból megvalósítani kívánt projekt érdekében végrehajtott törzstőke-emelés. Természetesen erről is be kell nyújtani a megfelelő igazolást, amely az adott hitelintézet által kiadott - általában 30 napnál nem régebbi - igazolás a törzstőke-emelés címén befizetett összegről.

Zárt végű pénzügyi lízingszerződés is képezheti a szükséges önerő alapját, ebben az esetben az adott szerződést, illetve annak egyes mellékleteit (átadás-átvételi jegyzőkönyv, fizetési ütemterv) kell beadni.

Az egyes garanciatársaságok tavaly megjelent termékei között találhatunk olyan konstrukciókat, melyek kifejezetten a pályázati önerőbe számító garanciát adnak, vagyis a bankok mellett ezekhez az intézményekhez is fordulhatunk.

Biztosítékok

Az egyes támogatási kiírások meghatározhatják azt is, hogy milyen és mekkora mértékű biztosítékadási kötelezettséggel jár a pályázat. Ezen biztosítékok körébe tartozhat a bejegyzett jelzálogjog, a bankgarancia, a készfizető kezesség, valamely garanciatermék, illetve az óvadék is.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem