Változások 2008-ban

Pénzcentrum
2007. december 29. 09:00

Az induló nyugdíjak szintje viszont ennél észrevehetőbb mértékben változik: annál, amit a jelenlegi szabályok szerint kapnának, 6-8 százalékkal kevesebb lesz az első nyugdíj összege. A kormány egy új szabállyal megpróbálja az eddiginél hosszabb ideig aktív helyzetben tartani az embereket, illetve kímélni a nyugdíjkasszát - írja a Népszabadság.

A jövő évtől az előre hozott nyugdíjba menőknek - a nyugdíjba vonulók több mint kilencven százaléka - meg kell szüntetniük munkaviszonyukat, csak így lesznek jogosultak korai nyugdíjazásra. És ha kapják a nyugdíjat, akkor legfeljebb az éves minimálbérnek megfelelő összegű munkajövedelmet szerezhetnek hozzá.

Az inflációnál gyorsabban nő a családi pótlék úgy, hogy a nagycsaládosok, illetve a gyermekeiket egyedül nevelők az átlagosnál több emelést kapnak. A kormány tájékoztatása szerint: az egy-két gyermekes családban élő gyermekek családi pótléka átlagosan 4,5 százalékkal, gyermekenként havi 500-600 forinttal emelkedik. Az egyedülálló szülők által nevelt és a három- és több gyermekes családban élő gyermekek - a gyermekek csaknem fele - családi pótléka gyorsabban, 7-8 százalékkal, átlagosan havi 1000-1100 forinttal lesz több. Egy újabb évfolyam bekerül az ingyenes iskolai étkeztetés körébe: a bölcsődék, óvodák és az általános iskola 1-4. osztálya után az 5. osztályban is ingyen kapják az étkezést a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. A közoktatás többi évfolyamán 50 százalékos a kedvezmény. Az sem a korábbi módon válik el, hogy ki viheti a gyereket az ebédlőbe. Egy új szabály szerint ugyanis a közalkalmazotti - így a tanítói, tanári - állásokat is immár csak pályázattal lehet elnyerni.

A gáz- és távhőtámogatásra szánt összeg viszont csökken. 2007-ben 112 milliárd forintot fordított erre a kormány, 2008-ban - a magasabb jövedelműek támogatási mértékének csökkentésével - 82 milliárd forintot. Az új év hozott új adószabályokat is, és ugyan a kulcsok mindenütt megmaradtak, a módosítások hatását így is sokan megérezhetik. Legnagyobb mértékben az ingatlanokkal kapcsolatos adószabályok módosultak: teljesen átalakul a lakáseladás jövedelmének adózása, és jövőre a fordított adózás módszerét kell alkalmazniuk az építési-szerelési iparágban tevékenykedő vállalkozóknak az új áfa-törvény rendelkezései szerint. Kisebb változás az adójóváírás módosítása, a közepes és annál jobb keresetűek járnak jól a változással.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?