15 °C Budapest

Változások 2008-ban

Pénzcentrum
2007. december 29. 09:00

Az induló nyugdíjak szintje viszont ennél észrevehetőbb mértékben változik: annál, amit a jelenlegi szabályok szerint kapnának, 6-8 százalékkal kevesebb lesz az első nyugdíj összege. A kormány egy új szabállyal megpróbálja az eddiginél hosszabb ideig aktív helyzetben tartani az embereket, illetve kímélni a nyugdíjkasszát - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jövő évtől az előre hozott nyugdíjba menőknek - a nyugdíjba vonulók több mint kilencven százaléka - meg kell szüntetniük munkaviszonyukat, csak így lesznek jogosultak korai nyugdíjazásra. És ha kapják a nyugdíjat, akkor legfeljebb az éves minimálbérnek megfelelő összegű munkajövedelmet szerezhetnek hozzá.

Az inflációnál gyorsabban nő a családi pótlék úgy, hogy a nagycsaládosok, illetve a gyermekeiket egyedül nevelők az átlagosnál több emelést kapnak. A kormány tájékoztatása szerint: az egy-két gyermekes családban élő gyermekek családi pótléka átlagosan 4,5 százalékkal, gyermekenként havi 500-600 forinttal emelkedik. Az egyedülálló szülők által nevelt és a három- és több gyermekes családban élő gyermekek - a gyermekek csaknem fele - családi pótléka gyorsabban, 7-8 százalékkal, átlagosan havi 1000-1100 forinttal lesz több. Egy újabb évfolyam bekerül az ingyenes iskolai étkeztetés körébe: a bölcsődék, óvodák és az általános iskola 1-4. osztálya után az 5. osztályban is ingyen kapják az étkezést a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. A közoktatás többi évfolyamán 50 százalékos a kedvezmény. Az sem a korábbi módon válik el, hogy ki viheti a gyereket az ebédlőbe. Egy új szabály szerint ugyanis a közalkalmazotti - így a tanítói, tanári - állásokat is immár csak pályázattal lehet elnyerni.

A gáz- és távhőtámogatásra szánt összeg viszont csökken. 2007-ben 112 milliárd forintot fordított erre a kormány, 2008-ban - a magasabb jövedelműek támogatási mértékének csökkentésével - 82 milliárd forintot. Az új év hozott új adószabályokat is, és ugyan a kulcsok mindenütt megmaradtak, a módosítások hatását így is sokan megérezhetik. Legnagyobb mértékben az ingatlanokkal kapcsolatos adószabályok módosultak: teljesen átalakul a lakáseladás jövedelmének adózása, és jövőre a fordított adózás módszerét kell alkalmazniuk az építési-szerelési iparágban tevékenykedő vállalkozóknak az új áfa-törvény rendelkezései szerint. Kisebb változás az adójóváírás módosítása, a közepes és annál jobb keresetűek járnak jól a változással.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00