7 °C Budapest

Mennyi pénzt hozott 2007?

Pénzcentrum
2007. december 28. 12:00

2007-ben indult útjára - a második Nemzeti Fejlesztési Tervként is gyakran emlegetett - Új Magyarország Fejlesztési Terv. A Pénzcentrum rendszeres időközönként bemutatja az új kiírásokat, összeállításinkban közöljük a hamarosan lejáró pályázatokat, így kíváncsian várjuk, milyen eredményeket hozott 2007 a pályázati pénzek szempontjából.

Mit hozott 2007?

Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter MTI-nek adott nyilatkozata alapján az Új Magyarország Fejlesztési Tervből eddig összesen 182 pályázatot hirdettek meg, 340 elfogadott kiemelt projekt mellett. Ezek összesen 2 900 milliárd forintnyi támogatási lehetőséget nyitottak meg a pályázni vágyók előtt.

A miniszter tájékoztatása szerint eddig összesen 2500 nyertest választottak ki, s már meg is kezdődtek az első kifizetések. Az első Nemzeti Fejlesztési Terv, a Kohéziós Alap, valamint az ÚMFT forrásaiból összesen 260 milliárd forintot fizettek ki 2007 során.


Európa bajnokai

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által összeállított, az NFT, ÚMFT, Kohéziós Alapok eredményeit ismertető kiadványa alapján az első NFT keretében 540 millió forintot fizettek ki, melyből 350 milliárd forintot 2007 során utaltak ki. A Kohéziós Alap projektjeinél az Európai Unió összesen 375 milliárd forintot ítélt meg Magyarországnak.

Az ÚMFT-t Magyarország az elsők között nyújtotta be, s az elsők között is írta alá az Európai Bizottsággal. Szintén kiemelendő, hogy a hazai ágazati és regionális operatív programokat negyedikként hagyta jóvá a Bizottság.

Mit hoz 2008?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Forrás: www.switzerland-trips.com
A jövő évben további ÚMFT kiírások várhatók, amellett, hogy tovább zajlik, illetve megkezdődik az eddig kiírt pályázati pénzek kifizetése. Mindemellett Magyarországnak lehetősége nyílik majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint 2008 nyarától pályázni a Svájci Alapból is, amelyből hazánk részesedése bruttó 130 738 ezer svájci frank. A fejlesztési támogatásról december 20-án írta alá a megállapodást Bernben Bajnai Gordon, valamint a Svájci Államszövetség elnöke, s Svájc gazdasági minisztere.

A svájci fél elvárásai alapján a rendelkezésre álló források 70 százalékát 8 prioritási területen kell lekötni, valamint a támogatás 40 százalékát Észak Alföld és Észak Magyarország régiókban kell felhasználni. A program indulásának első két évében a forrásoknak maximum 80 százalékára lehet kötelezettséget vállalni. Ami az ÚMFT-t illeti, a 2007-2008-as fejlesztési időszakra vonatkozó akciótervek alapján 2 900 milliárd forintnyi fejlesztés indulhat meg.

A Gazdaságfejlesztési operatív programjainak kiírásai közül több még idén lezárul, de januárban is figyelemmel kell majd követni a határidőket. Szilveszterig áll még nyitva a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások részére komplex technológiai beruházásokat támogató 2.1.2./D kiírás, valamint a nemzetközi szolgáltatóközpontok létrehozását, fejlesztését célzó kiírás (2.1.3.).

Az első kiírás esetében minimum 10, maximum 500 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Az elnyerhető támogatás mértéke az elszámolható költségek függvényében változik.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm