22 °C Budapest

Mennyi pénzt hozott 2007?

Pénzcentrum
2007. december 28. 12:00

2007-ben indult útjára - a második Nemzeti Fejlesztési Tervként is gyakran emlegetett - Új Magyarország Fejlesztési Terv. A Pénzcentrum rendszeres időközönként bemutatja az új kiírásokat, összeállításinkban közöljük a hamarosan lejáró pályázatokat, így kíváncsian várjuk, milyen eredményeket hozott 2007 a pályázati pénzek szempontjából.

Mit hozott 2007?

Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter MTI-nek adott nyilatkozata alapján az Új Magyarország Fejlesztési Tervből eddig összesen 182 pályázatot hirdettek meg, 340 elfogadott kiemelt projekt mellett. Ezek összesen 2 900 milliárd forintnyi támogatási lehetőséget nyitottak meg a pályázni vágyók előtt.

A miniszter tájékoztatása szerint eddig összesen 2500 nyertest választottak ki, s már meg is kezdődtek az első kifizetések. Az első Nemzeti Fejlesztési Terv, a Kohéziós Alap, valamint az ÚMFT forrásaiból összesen 260 milliárd forintot fizettek ki 2007 során.


Európa bajnokai

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által összeállított, az NFT, ÚMFT, Kohéziós Alapok eredményeit ismertető kiadványa alapján az első NFT keretében 540 millió forintot fizettek ki, melyből 350 milliárd forintot 2007 során utaltak ki. A Kohéziós Alap projektjeinél az Európai Unió összesen 375 milliárd forintot ítélt meg Magyarországnak.

Az ÚMFT-t Magyarország az elsők között nyújtotta be, s az elsők között is írta alá az Európai Bizottsággal. Szintén kiemelendő, hogy a hazai ágazati és regionális operatív programokat negyedikként hagyta jóvá a Bizottság.

Mit hoz 2008?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Forrás: www.switzerland-trips.com
A jövő évben további ÚMFT kiírások várhatók, amellett, hogy tovább zajlik, illetve megkezdődik az eddig kiírt pályázati pénzek kifizetése. Mindemellett Magyarországnak lehetősége nyílik majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint 2008 nyarától pályázni a Svájci Alapból is, amelyből hazánk részesedése bruttó 130 738 ezer svájci frank. A fejlesztési támogatásról december 20-án írta alá a megállapodást Bernben Bajnai Gordon, valamint a Svájci Államszövetség elnöke, s Svájc gazdasági minisztere.

A svájci fél elvárásai alapján a rendelkezésre álló források 70 százalékát 8 prioritási területen kell lekötni, valamint a támogatás 40 százalékát Észak Alföld és Észak Magyarország régiókban kell felhasználni. A program indulásának első két évében a forrásoknak maximum 80 százalékára lehet kötelezettséget vállalni. Ami az ÚMFT-t illeti, a 2007-2008-as fejlesztési időszakra vonatkozó akciótervek alapján 2 900 milliárd forintnyi fejlesztés indulhat meg.

A Gazdaságfejlesztési operatív programjainak kiírásai közül több még idén lezárul, de januárban is figyelemmel kell majd követni a határidőket. Szilveszterig áll még nyitva a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások részére komplex technológiai beruházásokat támogató 2.1.2./D kiírás, valamint a nemzetközi szolgáltatóközpontok létrehozását, fejlesztését célzó kiírás (2.1.3.).

Az első kiírás esetében minimum 10, maximum 500 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Az elnyerhető támogatás mértéke az elszámolható költségek függvényében változik.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24