Mennyi pénzt hozott 2007?

Pénzcentrum
2007. december 28. 12:00

2007-ben indult útjára - a második Nemzeti Fejlesztési Tervként is gyakran emlegetett - Új Magyarország Fejlesztési Terv. A Pénzcentrum rendszeres időközönként bemutatja az új kiírásokat, összeállításinkban közöljük a hamarosan lejáró pályázatokat, így kíváncsian várjuk, milyen eredményeket hozott 2007 a pályázati pénzek szempontjából.

Mit hozott 2007?

Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter MTI-nek adott nyilatkozata alapján az Új Magyarország Fejlesztési Tervből eddig összesen 182 pályázatot hirdettek meg, 340 elfogadott kiemelt projekt mellett. Ezek összesen 2 900 milliárd forintnyi támogatási lehetőséget nyitottak meg a pályázni vágyók előtt.

A miniszter tájékoztatása szerint eddig összesen 2500 nyertest választottak ki, s már meg is kezdődtek az első kifizetések. Az első Nemzeti Fejlesztési Terv, a Kohéziós Alap, valamint az ÚMFT forrásaiból összesen 260 milliárd forintot fizettek ki 2007 során.


Európa bajnokai

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által összeállított, az NFT, ÚMFT, Kohéziós Alapok eredményeit ismertető kiadványa alapján az első NFT keretében 540 millió forintot fizettek ki, melyből 350 milliárd forintot 2007 során utaltak ki. A Kohéziós Alap projektjeinél az Európai Unió összesen 375 milliárd forintot ítélt meg Magyarországnak.

Az ÚMFT-t Magyarország az elsők között nyújtotta be, s az elsők között is írta alá az Európai Bizottsággal. Szintén kiemelendő, hogy a hazai ágazati és regionális operatív programokat negyedikként hagyta jóvá a Bizottság.

Mit hoz 2008?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Forrás: www.switzerland-trips.com
A jövő évben további ÚMFT kiírások várhatók, amellett, hogy tovább zajlik, illetve megkezdődik az eddig kiírt pályázati pénzek kifizetése. Mindemellett Magyarországnak lehetősége nyílik majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint 2008 nyarától pályázni a Svájci Alapból is, amelyből hazánk részesedése bruttó 130 738 ezer svájci frank. A fejlesztési támogatásról december 20-án írta alá a megállapodást Bernben Bajnai Gordon, valamint a Svájci Államszövetség elnöke, s Svájc gazdasági minisztere.

A svájci fél elvárásai alapján a rendelkezésre álló források 70 százalékát 8 prioritási területen kell lekötni, valamint a támogatás 40 százalékát Észak Alföld és Észak Magyarország régiókban kell felhasználni. A program indulásának első két évében a forrásoknak maximum 80 százalékára lehet kötelezettséget vállalni. Ami az ÚMFT-t illeti, a 2007-2008-as fejlesztési időszakra vonatkozó akciótervek alapján 2 900 milliárd forintnyi fejlesztés indulhat meg.

A Gazdaságfejlesztési operatív programjainak kiírásai közül több még idén lezárul, de januárban is figyelemmel kell majd követni a határidőket. Szilveszterig áll még nyitva a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások részére komplex technológiai beruházásokat támogató 2.1.2./D kiírás, valamint a nemzetközi szolgáltatóközpontok létrehozását, fejlesztését célzó kiírás (2.1.3.).

Az első kiírás esetében minimum 10, maximum 500 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Az elnyerhető támogatás mértéke az elszámolható költségek függvényében változik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?