4 °C Budapest

Keletről jövő lehetőség - hol lehetsz sikeres?

Pénzcentrum
2007. november 29. 12:00

Bizonyos időközönként elkalauzoljuk olvasóinkat az országhatáron túlra, hogy megmutassuk, hol lehet érdemes céget alapítani. Jelenlegi cikkünkben kissé távolabbra tekintünk, ugyanis egyre többen alapítanak céget Indiában. Nézzük, mit érdemes tudni erről az ázsiai országról!

Röviden India gazdaságáról

India gazdasági helyzete okot adhat az optimizmusra is, mivel az Ernst&Young adatai szerint 2004-ben az éves növekedés 7,5 százalékot tett ki, míg 2005-ben 8,4 százalékos volt éves szinten a reál GDP növekedése, a 2006-ra vonatkozó becslések szerint a növekedés már 9,4 százalékot tett ki.

Az infláció 2004-ben 6,4 százalékos volt, 2005-ben azonban 4,4 százalékosra mérséklődött az áremelkedés üteme, a 2006-ra vonatkozó becslések szerint azonban 6,2 százalékot tett ki. A munkanélküliségi ráta a 2006-os előzetes adatok szerint 7,8 százalékos volt.

A Wall Street Journal és a The Heritage Foundation adatai szerint India a világon a 104. legszabadabb gazdasággal rendelkező ország.


Cégalapítás

Az Indiában hatályos, többször módosított 1956-os cégtörvény alapján korlátolt felelősségű társaságot, részvénytársaságot alapíthatunk. Előbbi esetében legalább kettő, de maximum 50 taggal kell rendelkezni, míg a részvénytársaság esetében csak alsó korlát érvényesül, legalább 7 taggal kell rendelkezni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korlátolt felelősségű társaság esetében a jegyzett tőke 100 ezer rúpia (436 ezer forint), míg részvénytársaság esetén ez az összeg 500 ezer rúpiát (2,2 millió forint) tesz ki, ebből azonban a Világbank Doing Business jelentése alapján alapításkor nem kell letétbe helyezni meghatározott összeget a korlátolt felelősségű társaságok esetén.

Ezen társasági forma indiai megalapításához először egy DIN-azonosító számot kell igényelnünk, melyért nem kell fizetni. Ezután lehetséges a digitális aláíráshoz szükséges tanúsítvány beszerzése, amelyért 400 - 2 650 rúpiát (1750 - 12 000 forint) kell kiadnunk.

Eztán lehet csak regisztráltatni társaságunkat az indiai Cégjegyzékben (ROC), amely 50 rúpiát kóstál (218 forint). Mielőtt azonban a társaság bejegyzésre kerülne, hitelesíttetni kell a társasági szerződést (1000 rúpia minden 500 000 rúpia jegyzett tőke után) és a működési szabályzatot (200 rúpia, 873 forint). Ezután a megfelelő adószámokat kell megszereznünk a társasági, személyi jövedelemadóhoz (ennek költségei az egyes esetekben eltérőek lehetnek), illetve regisztrálni kell a társadalombiztosításnál is.

Kulturális tudnivalók Ha valóban Indiában kívánunk céget alapítani, s ott is végeznénk tevékenységünket, vagy partnereinkkel való tárgyalásaink szólítanak minket ebbe az országba, nem árt tisztában lenni néhány dologgal, hiszen egy rendkívül sokrétű országról van szó. Ugyan a hivatalos nyelv az egyes államokban különböző, azonban a központi kormányzat csak a hindit fogadja el hivatalosként. Ennek ellenére a nemzetközi kereskedelem nyelve Indiában is az angol. A Kwintessential Ltd. Indiáról szóló útmutatója alapján a találkozót kézfogással kell kezdeni, azonban, ha a tradicionális indiai köszöntést alkalmazzuk, vagyis kezünket mellkas magasságában összetéve fejet hajtunk, az azt jelzi, hogy ismerjük az indiai etikettet. Az első alkalommal érdemes névjegykártyát cserélni, amelyet jobb kézzel nyújtsunk át, és jobb kézzel fogadjuk a másikat. A tisztelet jele is lehet, ha hindiül is feltüntetjük nevünket, pozíciónkat és elérhetőségünket is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem