Keletről jövő lehetőség - hol lehetsz sikeres?

Pénzcentrum
2007. november 29. 12:00

Bizonyos időközönként elkalauzoljuk olvasóinkat az országhatáron túlra, hogy megmutassuk, hol lehet érdemes céget alapítani. Jelenlegi cikkünkben kissé távolabbra tekintünk, ugyanis egyre többen alapítanak céget Indiában. Nézzük, mit érdemes tudni erről az ázsiai országról!

Röviden India gazdaságáról

India gazdasági helyzete okot adhat az optimizmusra is, mivel az Ernst&Young adatai szerint 2004-ben az éves növekedés 7,5 százalékot tett ki, míg 2005-ben 8,4 százalékos volt éves szinten a reál GDP növekedése, a 2006-ra vonatkozó becslések szerint a növekedés már 9,4 százalékot tett ki.

Az infláció 2004-ben 6,4 százalékos volt, 2005-ben azonban 4,4 százalékosra mérséklődött az áremelkedés üteme, a 2006-ra vonatkozó becslések szerint azonban 6,2 százalékot tett ki. A munkanélküliségi ráta a 2006-os előzetes adatok szerint 7,8 százalékos volt.

A Wall Street Journal és a The Heritage Foundation adatai szerint India a világon a 104. legszabadabb gazdasággal rendelkező ország.


Cégalapítás

Az Indiában hatályos, többször módosított 1956-os cégtörvény alapján korlátolt felelősségű társaságot, részvénytársaságot alapíthatunk. Előbbi esetében legalább kettő, de maximum 50 taggal kell rendelkezni, míg a részvénytársaság esetében csak alsó korlát érvényesül, legalább 7 taggal kell rendelkezni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korlátolt felelősségű társaság esetében a jegyzett tőke 100 ezer rúpia (436 ezer forint), míg részvénytársaság esetén ez az összeg 500 ezer rúpiát (2,2 millió forint) tesz ki, ebből azonban a Világbank Doing Business jelentése alapján alapításkor nem kell letétbe helyezni meghatározott összeget a korlátolt felelősségű társaságok esetén.

Ezen társasági forma indiai megalapításához először egy DIN-azonosító számot kell igényelnünk, melyért nem kell fizetni. Ezután lehetséges a digitális aláíráshoz szükséges tanúsítvány beszerzése, amelyért 400 - 2 650 rúpiát (1750 - 12 000 forint) kell kiadnunk.

Eztán lehet csak regisztráltatni társaságunkat az indiai Cégjegyzékben (ROC), amely 50 rúpiát kóstál (218 forint). Mielőtt azonban a társaság bejegyzésre kerülne, hitelesíttetni kell a társasági szerződést (1000 rúpia minden 500 000 rúpia jegyzett tőke után) és a működési szabályzatot (200 rúpia, 873 forint). Ezután a megfelelő adószámokat kell megszereznünk a társasági, személyi jövedelemadóhoz (ennek költségei az egyes esetekben eltérőek lehetnek), illetve regisztrálni kell a társadalombiztosításnál is.

Kulturális tudnivalók Ha valóban Indiában kívánunk céget alapítani, s ott is végeznénk tevékenységünket, vagy partnereinkkel való tárgyalásaink szólítanak minket ebbe az országba, nem árt tisztában lenni néhány dologgal, hiszen egy rendkívül sokrétű országról van szó. Ugyan a hivatalos nyelv az egyes államokban különböző, azonban a központi kormányzat csak a hindit fogadja el hivatalosként. Ennek ellenére a nemzetközi kereskedelem nyelve Indiában is az angol. A Kwintessential Ltd. Indiáról szóló útmutatója alapján a találkozót kézfogással kell kezdeni, azonban, ha a tradicionális indiai köszöntést alkalmazzuk, vagyis kezünket mellkas magasságában összetéve fejet hajtunk, az azt jelzi, hogy ismerjük az indiai etikettet. Az első alkalommal érdemes névjegykártyát cserélni, amelyet jobb kézzel nyújtsunk át, és jobb kézzel fogadjuk a másikat. A tisztelet jele is lehet, ha hindiül is feltüntetjük nevünket, pozíciónkat és elérhetőségünket is.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm