Keletről jövő lehetőség - hol lehetsz sikeres?

Pénzcentrum
2007. november 29. 12:00

Bizonyos időközönként elkalauzoljuk olvasóinkat az országhatáron túlra, hogy megmutassuk, hol lehet érdemes céget alapítani. Jelenlegi cikkünkben kissé távolabbra tekintünk, ugyanis egyre többen alapítanak céget Indiában. Nézzük, mit érdemes tudni erről az ázsiai országról!

Röviden India gazdaságáról

India gazdasági helyzete okot adhat az optimizmusra is, mivel az Ernst&Young adatai szerint 2004-ben az éves növekedés 7,5 százalékot tett ki, míg 2005-ben 8,4 százalékos volt éves szinten a reál GDP növekedése, a 2006-ra vonatkozó becslések szerint a növekedés már 9,4 százalékot tett ki.

Az infláció 2004-ben 6,4 százalékos volt, 2005-ben azonban 4,4 százalékosra mérséklődött az áremelkedés üteme, a 2006-ra vonatkozó becslések szerint azonban 6,2 százalékot tett ki. A munkanélküliségi ráta a 2006-os előzetes adatok szerint 7,8 százalékos volt.

A Wall Street Journal és a The Heritage Foundation adatai szerint India a világon a 104. legszabadabb gazdasággal rendelkező ország.


Cégalapítás

Az Indiában hatályos, többször módosított 1956-os cégtörvény alapján korlátolt felelősségű társaságot, részvénytársaságot alapíthatunk. Előbbi esetében legalább kettő, de maximum 50 taggal kell rendelkezni, míg a részvénytársaság esetében csak alsó korlát érvényesül, legalább 7 taggal kell rendelkezni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Korlátolt felelősségű társaság esetében a jegyzett tőke 100 ezer rúpia (436 ezer forint), míg részvénytársaság esetén ez az összeg 500 ezer rúpiát (2,2 millió forint) tesz ki, ebből azonban a Világbank Doing Business jelentése alapján alapításkor nem kell letétbe helyezni meghatározott összeget a korlátolt felelősségű társaságok esetén.

Ezen társasági forma indiai megalapításához először egy DIN-azonosító számot kell igényelnünk, melyért nem kell fizetni. Ezután lehetséges a digitális aláíráshoz szükséges tanúsítvány beszerzése, amelyért 400 - 2 650 rúpiát (1750 - 12 000 forint) kell kiadnunk.

Eztán lehet csak regisztráltatni társaságunkat az indiai Cégjegyzékben (ROC), amely 50 rúpiát kóstál (218 forint). Mielőtt azonban a társaság bejegyzésre kerülne, hitelesíttetni kell a társasági szerződést (1000 rúpia minden 500 000 rúpia jegyzett tőke után) és a működési szabályzatot (200 rúpia, 873 forint). Ezután a megfelelő adószámokat kell megszereznünk a társasági, személyi jövedelemadóhoz (ennek költségei az egyes esetekben eltérőek lehetnek), illetve regisztrálni kell a társadalombiztosításnál is.

Kulturális tudnivalók Ha valóban Indiában kívánunk céget alapítani, s ott is végeznénk tevékenységünket, vagy partnereinkkel való tárgyalásaink szólítanak minket ebbe az országba, nem árt tisztában lenni néhány dologgal, hiszen egy rendkívül sokrétű országról van szó. Ugyan a hivatalos nyelv az egyes államokban különböző, azonban a központi kormányzat csak a hindit fogadja el hivatalosként. Ennek ellenére a nemzetközi kereskedelem nyelve Indiában is az angol. A Kwintessential Ltd. Indiáról szóló útmutatója alapján a találkozót kézfogással kell kezdeni, azonban, ha a tradicionális indiai köszöntést alkalmazzuk, vagyis kezünket mellkas magasságában összetéve fejet hajtunk, az azt jelzi, hogy ismerjük az indiai etikettet. Az első alkalommal érdemes névjegykártyát cserélni, amelyet jobb kézzel nyújtsunk át, és jobb kézzel fogadjuk a másikat. A tisztelet jele is lehet, ha hindiül is feltüntetjük nevünket, pozíciónkat és elérhetőségünket is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?