14 °C Budapest

Jól nézz körül, hogy ne fizess feleslegesen!

Pénzcentrum
2007. november 26. 12:00

Nyilván akad olyan olvasóink körében, aki már gondolkodott azon, mi lenne, ha saját találmányával robbanna be az üzleti élet színpadára. Mielőtt azonban már lelki szemeink előtt a reflektorfényben fürdenénk hónunk alatt a világmegváltó találmánnyal nem árt, ha visszahuppanunk a realitás talajára. Vagyis csak biztosra érdemes menni, mielőtt teljes üzleti modellt építenénk az ötletre, és levédetnénk, vagy szabadalmaztatnánk azokat. Ebben is segítséget nyújthatnak a Magyar Szabadalmi Hivatal nemrégiben beindított szolgáltatásai, a szabadalmi- és védjegykutatási szolgáltatás.

Védjegy vagy szabadalom?

Védjegyoltalomban részesülő megjelölés lehet:
• szó, szóösszetétel, beleértve a személyneveket és a jelmondatokat;
• betű, szám;
• ábra, kép;
• sík- vagy térbeli alakzat, beleértve az áru vagy a csomagolás formáját;
• szín, színösszetétel, fényjel, hologram;
• hang; valamint
• ezek kombinációja.
A szellemi tulajdon védelme alapvetően két területre osztható, a szerzői jog, valamint az iparjog védelmére. Ez utóbbi szabadalomra, növényfajta oltalomra, használati mintára, védjegyre, földrajzi árujelzőre, valamint formatervezési mintára terjed ki. A szellemi tulajdon védelméért felelős hivatal szerepét itthon a Magyar Szabadalmi Hivatal tölti be.

A védjegyoltalom olyan grafikailag ábrázolható megjelölés lehet, amely alkalmas arra, hogy valamilyen árut, vagy szolgáltatást megkülönböztessen egy másiktól, a hangsúly tehát a megkülönböztetésen van.

Ezzel szemben szabadalmaztatni valamely találmányt lehet, egészen pontosan minden új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmány. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy mit is takar egészen pontosan a feltalálói tevékenység. A vonatkozó jogszabályok szerint akkor alapul ilyen tevékenységen a találmány, ha az a technika állásához képest szakember számára nem nyilvánvaló.

Nem találmány:
• a felfedezés, a tudományos elmélet és a matematikai módszer;
• az esztétikai alkotás;
• a szellemi tevékenységre, játékra, üzletvitelre vonatkozó terv, szabály vagy eljárás, valamint a számítógépi program;
• az információk megjelenítése.
A Magyar Szabadalmi Hivatal szerint a szabadalmaztatás tehát tulajdonképpen a találmány tulajdonosa számára biztosít védelmet azáltal, hogy a versenytársakhoz képest biztosít előnyösebb pozíciót a termékek és technológiák piacán. Hogy miben merül ki ez a védelem? A szabadalom tulajdonosának kizárólagos joga van a találmány szerinti megoldás hasznosítására, persze csupán korlátozott ideig.

Védjegyoltalmat bárki (legyen természetes, jogi, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező személy) szerezhet, függetlenül attól, hogy végez-e gazdasági tevékenységet, vagy sem.

Szabadalom- és védjegykutatás

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Most, hogy sikeresen tisztáztuk, mit takar a két fogalom, térjünk rá a Magyar Szabadalmi Hivatal által nyújtott szolgáltatásokra.

Védjegykutatás esetén a bejelentés benyújtása előtt érdemes lehet teljes körű kutatást végezni egy, már bejelentett védjegy védelme érdekében. Aki szeretne védjegyoltalmat kérni, az a kutatás megrendelése esetén értesül arról, hogy milyen hasonló megjelölések lajstromozása folyik már, illetve melyek állnak már védjegyoltalom alatt.


A szabadalmi kutatás összesen öt szolgáltatásfajtát tartalmaz:

• újdonságkutatás,
• szabadalmazhatósági véleménnyel kiegészített újdonságkutatás
• szabadalmazhatósági vélemény
• jogérvényességi kutatás
• szabadalomtisztasági kutatás.

Az újdonságkutatás keretében a Magyar Szabadalmi Hivatal felkutat olyan szabadalmi és más publikációkat, amelyek figyelembe vehetőek találmányunk újdonsága, illetve a feltalálói tevékenység szempontjából. A szabadalmazhatósági vélemény ezen felül azt tartalmazza, hogy az adott találmányunk kielégíti-e a szabadalmaztatás alapfeltételeit. A jogérvényességi kutatás keretében azokat a szabadalmi és egyéb publikációkat kutatja fel a Magyar Szabadalmi Hivatal, amelyek figyelembe vehetőek egy általunk megjelölt szabadalom vitathatósága szempontjából. Szabadalomtisztasági kutatás esetén pedig az adott termék, vagy eljárás tárgykörével egyező tárgykörű szabadalmak körében végez a Magyar Szabadalmi Hivatal kutatást, így arról kapunk véleményt, hogy a mi termékünk, eljárásunk beleütközhet-e más, érvényes szabadalom oltalmába.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?