6 °C Budapest

Jól nézz körül, hogy ne fizess feleslegesen!

Pénzcentrum
2007. november 26. 12:00

Nyilván akad olyan olvasóink körében, aki már gondolkodott azon, mi lenne, ha saját találmányával robbanna be az üzleti élet színpadára. Mielőtt azonban már lelki szemeink előtt a reflektorfényben fürdenénk hónunk alatt a világmegváltó találmánnyal nem árt, ha visszahuppanunk a realitás talajára. Vagyis csak biztosra érdemes menni, mielőtt teljes üzleti modellt építenénk az ötletre, és levédetnénk, vagy szabadalmaztatnánk azokat. Ebben is segítséget nyújthatnak a Magyar Szabadalmi Hivatal nemrégiben beindított szolgáltatásai, a szabadalmi- és védjegykutatási szolgáltatás.

Védjegy vagy szabadalom?

Védjegyoltalomban részesülő megjelölés lehet:
• szó, szóösszetétel, beleértve a személyneveket és a jelmondatokat;
• betű, szám;
• ábra, kép;
• sík- vagy térbeli alakzat, beleértve az áru vagy a csomagolás formáját;
• szín, színösszetétel, fényjel, hologram;
• hang; valamint
• ezek kombinációja.
A szellemi tulajdon védelme alapvetően két területre osztható, a szerzői jog, valamint az iparjog védelmére. Ez utóbbi szabadalomra, növényfajta oltalomra, használati mintára, védjegyre, földrajzi árujelzőre, valamint formatervezési mintára terjed ki. A szellemi tulajdon védelméért felelős hivatal szerepét itthon a Magyar Szabadalmi Hivatal tölti be.

A védjegyoltalom olyan grafikailag ábrázolható megjelölés lehet, amely alkalmas arra, hogy valamilyen árut, vagy szolgáltatást megkülönböztessen egy másiktól, a hangsúly tehát a megkülönböztetésen van.

Ezzel szemben szabadalmaztatni valamely találmányt lehet, egészen pontosan minden új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmány. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy mit is takar egészen pontosan a feltalálói tevékenység. A vonatkozó jogszabályok szerint akkor alapul ilyen tevékenységen a találmány, ha az a technika állásához képest szakember számára nem nyilvánvaló.

Nem találmány:
• a felfedezés, a tudományos elmélet és a matematikai módszer;
• az esztétikai alkotás;
• a szellemi tevékenységre, játékra, üzletvitelre vonatkozó terv, szabály vagy eljárás, valamint a számítógépi program;
• az információk megjelenítése.
A Magyar Szabadalmi Hivatal szerint a szabadalmaztatás tehát tulajdonképpen a találmány tulajdonosa számára biztosít védelmet azáltal, hogy a versenytársakhoz képest biztosít előnyösebb pozíciót a termékek és technológiák piacán. Hogy miben merül ki ez a védelem? A szabadalom tulajdonosának kizárólagos joga van a találmány szerinti megoldás hasznosítására, persze csupán korlátozott ideig.

Védjegyoltalmat bárki (legyen természetes, jogi, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező személy) szerezhet, függetlenül attól, hogy végez-e gazdasági tevékenységet, vagy sem.

Szabadalom- és védjegykutatás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Most, hogy sikeresen tisztáztuk, mit takar a két fogalom, térjünk rá a Magyar Szabadalmi Hivatal által nyújtott szolgáltatásokra.

Védjegykutatás esetén a bejelentés benyújtása előtt érdemes lehet teljes körű kutatást végezni egy, már bejelentett védjegy védelme érdekében. Aki szeretne védjegyoltalmat kérni, az a kutatás megrendelése esetén értesül arról, hogy milyen hasonló megjelölések lajstromozása folyik már, illetve melyek állnak már védjegyoltalom alatt.


A szabadalmi kutatás összesen öt szolgáltatásfajtát tartalmaz:

• újdonságkutatás,
• szabadalmazhatósági véleménnyel kiegészített újdonságkutatás
• szabadalmazhatósági vélemény
• jogérvényességi kutatás
• szabadalomtisztasági kutatás.

Az újdonságkutatás keretében a Magyar Szabadalmi Hivatal felkutat olyan szabadalmi és más publikációkat, amelyek figyelembe vehetőek találmányunk újdonsága, illetve a feltalálói tevékenység szempontjából. A szabadalmazhatósági vélemény ezen felül azt tartalmazza, hogy az adott találmányunk kielégíti-e a szabadalmaztatás alapfeltételeit. A jogérvényességi kutatás keretében azokat a szabadalmi és egyéb publikációkat kutatja fel a Magyar Szabadalmi Hivatal, amelyek figyelembe vehetőek egy általunk megjelölt szabadalom vitathatósága szempontjából. Szabadalomtisztasági kutatás esetén pedig az adott termék, vagy eljárás tárgykörével egyező tárgykörű szabadalmak körében végez a Magyar Szabadalmi Hivatal kutatást, így arról kapunk véleményt, hogy a mi termékünk, eljárásunk beleütközhet-e más, érvényes szabadalom oltalmába.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem