Jól nézz körül, hogy ne fizess feleslegesen!

Pénzcentrum
2007. november 26. 12:00

Nyilván akad olyan olvasóink körében, aki már gondolkodott azon, mi lenne, ha saját találmányával robbanna be az üzleti élet színpadára. Mielőtt azonban már lelki szemeink előtt a reflektorfényben fürdenénk hónunk alatt a világmegváltó találmánnyal nem árt, ha visszahuppanunk a realitás talajára. Vagyis csak biztosra érdemes menni, mielőtt teljes üzleti modellt építenénk az ötletre, és levédetnénk, vagy szabadalmaztatnánk azokat. Ebben is segítséget nyújthatnak a Magyar Szabadalmi Hivatal nemrégiben beindított szolgáltatásai, a szabadalmi- és védjegykutatási szolgáltatás.

Védjegy vagy szabadalom?

Védjegyoltalomban részesülő megjelölés lehet:
• szó, szóösszetétel, beleértve a személyneveket és a jelmondatokat;
• betű, szám;
• ábra, kép;
• sík- vagy térbeli alakzat, beleértve az áru vagy a csomagolás formáját;
• szín, színösszetétel, fényjel, hologram;
• hang; valamint
• ezek kombinációja.
A szellemi tulajdon védelme alapvetően két területre osztható, a szerzői jog, valamint az iparjog védelmére. Ez utóbbi szabadalomra, növényfajta oltalomra, használati mintára, védjegyre, földrajzi árujelzőre, valamint formatervezési mintára terjed ki. A szellemi tulajdon védelméért felelős hivatal szerepét itthon a Magyar Szabadalmi Hivatal tölti be.

A védjegyoltalom olyan grafikailag ábrázolható megjelölés lehet, amely alkalmas arra, hogy valamilyen árut, vagy szolgáltatást megkülönböztessen egy másiktól, a hangsúly tehát a megkülönböztetésen van.

Ezzel szemben szabadalmaztatni valamely találmányt lehet, egészen pontosan minden új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmány. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy mit is takar egészen pontosan a feltalálói tevékenység. A vonatkozó jogszabályok szerint akkor alapul ilyen tevékenységen a találmány, ha az a technika állásához képest szakember számára nem nyilvánvaló.

Nem találmány:
• a felfedezés, a tudományos elmélet és a matematikai módszer;
• az esztétikai alkotás;
• a szellemi tevékenységre, játékra, üzletvitelre vonatkozó terv, szabály vagy eljárás, valamint a számítógépi program;
• az információk megjelenítése.
A Magyar Szabadalmi Hivatal szerint a szabadalmaztatás tehát tulajdonképpen a találmány tulajdonosa számára biztosít védelmet azáltal, hogy a versenytársakhoz képest biztosít előnyösebb pozíciót a termékek és technológiák piacán. Hogy miben merül ki ez a védelem? A szabadalom tulajdonosának kizárólagos joga van a találmány szerinti megoldás hasznosítására, persze csupán korlátozott ideig.

Védjegyoltalmat bárki (legyen természetes, jogi, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező személy) szerezhet, függetlenül attól, hogy végez-e gazdasági tevékenységet, vagy sem.

Szabadalom- és védjegykutatás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Most, hogy sikeresen tisztáztuk, mit takar a két fogalom, térjünk rá a Magyar Szabadalmi Hivatal által nyújtott szolgáltatásokra.

Védjegykutatás esetén a bejelentés benyújtása előtt érdemes lehet teljes körű kutatást végezni egy, már bejelentett védjegy védelme érdekében. Aki szeretne védjegyoltalmat kérni, az a kutatás megrendelése esetén értesül arról, hogy milyen hasonló megjelölések lajstromozása folyik már, illetve melyek állnak már védjegyoltalom alatt.


A szabadalmi kutatás összesen öt szolgáltatásfajtát tartalmaz:

• újdonságkutatás,
• szabadalmazhatósági véleménnyel kiegészített újdonságkutatás
• szabadalmazhatósági vélemény
• jogérvényességi kutatás
• szabadalomtisztasági kutatás.

Az újdonságkutatás keretében a Magyar Szabadalmi Hivatal felkutat olyan szabadalmi és más publikációkat, amelyek figyelembe vehetőek találmányunk újdonsága, illetve a feltalálói tevékenység szempontjából. A szabadalmazhatósági vélemény ezen felül azt tartalmazza, hogy az adott találmányunk kielégíti-e a szabadalmaztatás alapfeltételeit. A jogérvényességi kutatás keretében azokat a szabadalmi és egyéb publikációkat kutatja fel a Magyar Szabadalmi Hivatal, amelyek figyelembe vehetőek egy általunk megjelölt szabadalom vitathatósága szempontjából. Szabadalomtisztasági kutatás esetén pedig az adott termék, vagy eljárás tárgykörével egyező tárgykörű szabadalmak körében végez a Magyar Szabadalmi Hivatal kutatást, így arról kapunk véleményt, hogy a mi termékünk, eljárásunk beleütközhet-e más, érvényes szabadalom oltalmába.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?