3 °C Budapest

Nem megy a bolt...

Pénzcentrum
2007. november 23. 11:01

Az idei év kilencedik hónapjában tovább folytatódott a kiskereskedelmi termékforgalom csökkenése, ugyanis a változatlan áron számított forgalom az év első kilenc hónapja során 2,5 százalékkal mérséklődött a naptárhatástól megtisztított adatok tanúsága alapján. Ugyanezen adatok alapján szeptemberben 4,6 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel ezelőttihez képest.


Az év első kilenc hónapja során összesen 4385 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az értékesítések felét (50,1 százalék) az élelmiszer- és élelmiszer jellegű, 20,4 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-jellegű, 11,1 százalékát könyv-, újság, papíráru-, és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították.


A többi szakágazat részesedése 18,4 százalékos volt, a kiskereskedelmi üzletek forgalma szeptember havában meghaladta az 525 milliárd forintot. Tovább folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának mérséklődése is. Hasonló tendenciát lehetett felfedezni a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalmában is.


Az egyedüli kivételt a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek értékesítési adatai jelentették, ebben a csoportban ugyanis emelkedett a forgalom. A legnagyobb mértékű csökkenést az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag üzletek értékesítésének volumene esetében regisztrálták.

Az Eurostat gyorsbecslése alapján 2007. szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az egyes tagállamok között kiemelkedő mértékben emelkedett a forgalom Lettországban, hazánk mellett pedig még Portugáliában regisztráltak csökkenést.


Az országos kiskereskedelmi forgalomban a legnagyobb részt (37,4%) továbbra is Közép-Magyarország harapja ki. A többi régió 9-12 százalékos aránnyal részesedett a forgalomból. Minden régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma, a legnagyobb mértékben Észak-Alföldön.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?