Nem megy a bolt...

Pénzcentrum
2007. november 23. 11:01

Az idei év kilencedik hónapjában tovább folytatódott a kiskereskedelmi termékforgalom csökkenése, ugyanis a változatlan áron számított forgalom az év első kilenc hónapja során 2,5 százalékkal mérséklődött a naptárhatástól megtisztított adatok tanúsága alapján. Ugyanezen adatok alapján szeptemberben 4,6 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel ezelőttihez képest.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az év első kilenc hónapja során összesen 4385 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az értékesítések felét (50,1 százalék) az élelmiszer- és élelmiszer jellegű, 20,4 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-jellegű, 11,1 százalékát könyv-, újság, papíráru-, és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították.


A többi szakágazat részesedése 18,4 százalékos volt, a kiskereskedelmi üzletek forgalma szeptember havában meghaladta az 525 milliárd forintot. Tovább folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának mérséklődése is. Hasonló tendenciát lehetett felfedezni a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalmában is.


Az egyedüli kivételt a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek értékesítési adatai jelentették, ebben a csoportban ugyanis emelkedett a forgalom. A legnagyobb mértékű csökkenést az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag üzletek értékesítésének volumene esetében regisztrálták.

Az Eurostat gyorsbecslése alapján 2007. szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az egyes tagállamok között kiemelkedő mértékben emelkedett a forgalom Lettországban, hazánk mellett pedig még Portugáliában regisztráltak csökkenést.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


Az országos kiskereskedelmi forgalomban a legnagyobb részt (37,4%) továbbra is Közép-Magyarország harapja ki. A többi régió 9-12 százalékos aránnyal részesedett a forgalomból. Minden régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma, a legnagyobb mértékben Észak-Alföldön.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?