21 °C Budapest

Árverez az APEH: milliárdos bevételek...

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 12:00

Tavalyi adatok Az APEH minden évben meghatározott számú árverést tart, amelyen licitálni lehet ingóságokra és ingatlanokra is, 2006-ban az összes árverés értéke több mint 8 milliárd forint volt, ami nem meglepő, ha 120 millió forint értékű ingatlanok is kalapács alá kerülnek. De vajon kinek a tulajdonát, és hogyan árverezik el?

2006-ban összesen 5 352 árverés volt meghirdetve, amiből 4 350 esetben ingóság és 1 002 esetben ingatlan került kalapács alá, a teljes értékük pedig 8 107 millió forint volt.

Az adósok tartozásainak összetétele, akiknek valamely ingó vagy ingatlan vagyontárgya árverésre került általában a következőképpen alakul. 35 százalékában ÁFA tartozás miatt, 20 százalékában társadalombiztosítási járulék tartozás miatt, 35 százalékban pedig már valamilyen korábbi tartozásra kirótt késedelmi pótlék, vagy bírság be nem fizetése miatt került sor az árverésre.

Minden esetben megvannak az általános szabályok, mely szerint az adós, akinek a házát, valamely ingóságát, vagy üzletrészét elárverezik, nem vehet részt sem személyesen, sem közvetítő útján az árverésen, és nem is szerezheti vissza tulajdonát.

A törvény betűi szerint minden cselekvőképes, 18. életévét betöltött magánszemély licitálhat, mind saját nevében, mind vállalat megbízásából, ha rendelkezik az ehhez szükséges iratokkal.

Annak aki elnyerte a licit tárgyát, attól függően, hogy mi is az, meghatározott időn belül ki kell fizetnie a teljes vételárat. Amennyiben ezt elmulasztja, akkor újbóli árverésre bocsátják a már elnyert ingóságot, vagy ingatlant, és ha a második alkalommal alacsonyabb áron kel el, akkor a különbséget a fizetést elmulasztó személy állja. Az árverezéssel szerzett tulajdon minden esetben illetékköteles. Figyelembe véve a mulasztás következményeit, az árverés után a meghatározott időn belül kifizetik a vételárat a vevők az adóhatóság szerint.

Ingóságok:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árverés sorrendje az adós kérése szerint történik, ennek hiányábam a foglalási jegyzőkönyvben feltüntetett sorrend szerint. Az ingóságok megszerzése esetén azonnal ki kell fizetni a teljes vételárat, különben újra licitre bocsátják azt.

A leggyakoribb esetben gépjármű volt az árverés tárgya, de előfordult már, hogy egyes ipari ingatlanok lefoglalása után gyártósor, speciális egyedi gépek, berendezések kerültek kalapács alá. A jelenleg árverésre váró ingóságok között közel 90 gépjármű szerepel, aminek több mint a fele tehergépjármű. A többi ingó dolog teljesen változatos képet mutat, szerepel közöttük színes tévé, és speciális ipari tevékenységhez használt eszközök is.

Ingatlanok:

Csak úgy lehet licitálni, ha előzőleg már az ingatlan becsértékének 10 százalékát a végrehajtónál letétbe helyezték az ajánlattevők. Ez később beszámít a vételárba, a hoppon maradt vevők pedig visszakapják a teljes befizetett összeget. A vásárló az ingatlan megszerzése után 15 napon beül köteles kifizetni a teljes árat, ha ezt nem teszi meg, elveszíti az előleget. A fizetésre lehet két hónapos határidőt is kérni, de ebben az esetben ketyeg a késedelmi kamat.

Amennyiben az első árverés nem járt sikerrel, 3 hónap múlva újra megpróbálkoznak az értékesítéssel. 2006-ban 658 esetben nem tudták az illetékesek elárverezni a licit tárgyát képező ingatlant. Ennek legtöbbször az lehet az oka, hogy az ingatlanokból csak egy tulajdonrész kerül kalapács alá, és ha a másik, vagy a többi tulajdonos nem tudja megvásárolni azt, akkor valószínűleg nem licitál senki.

Különlegességek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem