4 °C Budapest

Árverez az APEH: milliárdos bevételek...

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 12:00

Tavalyi adatok Az APEH minden évben meghatározott számú árverést tart, amelyen licitálni lehet ingóságokra és ingatlanokra is, 2006-ban az összes árverés értéke több mint 8 milliárd forint volt, ami nem meglepő, ha 120 millió forint értékű ingatlanok is kalapács alá kerülnek. De vajon kinek a tulajdonát, és hogyan árverezik el?

2006-ban összesen 5 352 árverés volt meghirdetve, amiből 4 350 esetben ingóság és 1 002 esetben ingatlan került kalapács alá, a teljes értékük pedig 8 107 millió forint volt.

Az adósok tartozásainak összetétele, akiknek valamely ingó vagy ingatlan vagyontárgya árverésre került általában a következőképpen alakul. 35 százalékában ÁFA tartozás miatt, 20 százalékában társadalombiztosítási járulék tartozás miatt, 35 százalékban pedig már valamilyen korábbi tartozásra kirótt késedelmi pótlék, vagy bírság be nem fizetése miatt került sor az árverésre.

Minden esetben megvannak az általános szabályok, mely szerint az adós, akinek a házát, valamely ingóságát, vagy üzletrészét elárverezik, nem vehet részt sem személyesen, sem közvetítő útján az árverésen, és nem is szerezheti vissza tulajdonát.

A törvény betűi szerint minden cselekvőképes, 18. életévét betöltött magánszemély licitálhat, mind saját nevében, mind vállalat megbízásából, ha rendelkezik az ehhez szükséges iratokkal.

Annak aki elnyerte a licit tárgyát, attól függően, hogy mi is az, meghatározott időn belül ki kell fizetnie a teljes vételárat. Amennyiben ezt elmulasztja, akkor újbóli árverésre bocsátják a már elnyert ingóságot, vagy ingatlant, és ha a második alkalommal alacsonyabb áron kel el, akkor a különbséget a fizetést elmulasztó személy állja. Az árverezéssel szerzett tulajdon minden esetben illetékköteles. Figyelembe véve a mulasztás következményeit, az árverés után a meghatározott időn belül kifizetik a vételárat a vevők az adóhatóság szerint.

Ingóságok:

Az árverés sorrendje az adós kérése szerint történik, ennek hiányábam a foglalási jegyzőkönyvben feltüntetett sorrend szerint. Az ingóságok megszerzése esetén azonnal ki kell fizetni a teljes vételárat, különben újra licitre bocsátják azt.

A leggyakoribb esetben gépjármű volt az árverés tárgya, de előfordult már, hogy egyes ipari ingatlanok lefoglalása után gyártósor, speciális egyedi gépek, berendezések kerültek kalapács alá. A jelenleg árverésre váró ingóságok között közel 90 gépjármű szerepel, aminek több mint a fele tehergépjármű. A többi ingó dolog teljesen változatos képet mutat, szerepel közöttük színes tévé, és speciális ipari tevékenységhez használt eszközök is.

Ingatlanok:

Csak úgy lehet licitálni, ha előzőleg már az ingatlan becsértékének 10 százalékát a végrehajtónál letétbe helyezték az ajánlattevők. Ez később beszámít a vételárba, a hoppon maradt vevők pedig visszakapják a teljes befizetett összeget. A vásárló az ingatlan megszerzése után 15 napon beül köteles kifizetni a teljes árat, ha ezt nem teszi meg, elveszíti az előleget. A fizetésre lehet két hónapos határidőt is kérni, de ebben az esetben ketyeg a késedelmi kamat.

Amennyiben az első árverés nem járt sikerrel, 3 hónap múlva újra megpróbálkoznak az értékesítéssel. 2006-ban 658 esetben nem tudták az illetékesek elárverezni a licit tárgyát képező ingatlant. Ennek legtöbbször az lehet az oka, hogy az ingatlanokból csak egy tulajdonrész kerül kalapács alá, és ha a másik, vagy a többi tulajdonos nem tudja megvásárolni azt, akkor valószínűleg nem licitál senki.

Különlegességek

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?