12 °C Budapest

Milyen iparágakból kap befektetési ajánlatokat az európai kockázati tőke?

Pénzcentrum
2007. november 13. 09:39

Az európai kockázati tőke aktív szereplői körében végzett felmérés szerint 2007-ben az internet technológia, valamint az úgynevezett energia és tiszta technológia területéről érkezett a legtöbb befektetési ajánlat a kockázati tőkelapokhoz. Ugyanakkor továbbra is az élenjáró iparágak közé tartozik a szoftverfejlesztés és informatikai biztonság, továbbá a kiskereskedelem és a lakossági szolgáltatások.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megkétszereződött a start-up és seed befektetések értéke Európában

Annak ellenére, hogy az európai kontinens kockázati és magántőke befektetési piacát továbbra is a nagyértékű kivásárlási tranzakciók uralják, melyek a befektetési érték 71%-át tették ki 2006-ban, megfigyelhető a klasszikus kockázati tőkebefektetések volumenének jelentős növekedése. Míg 2005-ben 12,7 milliárd EUR értékű kockázati tőkebefektetés valósult meg Európában, addig 2006-ban 36%-kal több, összesen 17,3 milliárd EUR, áll az Európai Kockázati Tőke Egyesület, az EVCA szeptemberben napvilágot látott jelentésében.

Bár az induló vállalkozásokba (start-up) történő befektetés és a magvető (seed) tőke értéke még mindig nagyon kis részét teszi ki az összes befektetésnek (2006-ban 2,3 milliárd EUR, illetve 198 millió EUR), pozitív fejlemény, hogy ezek az értékek dupláját teszik ki az egy évvel korábbinak.

Mely szektorokból érkezik a legtöbb üzleti terv, befektetési ajánlat?

A kockázati tőkebefektetők azokba a vállalatokba, projektekbe tudnak befektetni, amelyek fejlesztéseikhez, azok magas kockázata miatt hitelt nem tudnak igénybe venni, ezért a kockázati tőkepiacon keresnek forrást. A forráskeresés a fejlesztésre vonatkozó átfogó üzleti és pénzügyi terv kidolgozása után kezdődik, mellyel a projektet kidolgozó feltaláló vagy vállalkozó megkeresi a potenciális befektetőt.

Így elmondható, hogy a kockázati tőkés csak abba tud befektetni, amivel megkeresik. Hogy minél több befektetési lehetősége legyen a befektetőnek, egyre több kockázati tőkés épít ki tartós kapcsolatot egyetemekkel, kutatóintézetekkel, sikeres vállalkozókkal, a tudományos élet vezető szakembereivel, hogy már egy-egy projekt kialakulásának kezdeti stádiumában be tudjanak kapcsolódni a folyamatba.

Azt, hogy egy adott időszakban milyen kínálatból válogathatnak a befektetők, több tényező is meghatározza. Egyrészt az, hogy egy adott időszakban mely területeken mutatkoznak olyan problémák, amelyek megoldása az átlagosnál nagyobb üzleti haszonnal kecsegtet.

Élen az internet technológia, az energia - tiszta technológia, és a szoftverfejlesztés - informatikai biztonság

Az európai kockázati tőkebefektetők körében végzett felmérés alapján 2007-ben a legtöbb üzleti terv az internet technológiával foglalkozó vállalkozásoktól érkezett. A válaszadók 43%-a kapott befektetési ajánlatot ilyen jellegű vállalkozásoktól, míg 38%-uk az energia - tiszta technológia, 32%-uk pedig a szoftverfejlesztés és informatikai biztonság területéről is. Őket követik a kiskereskedelem - lakossági szolgáltatások, a biotechnológia, majd az ipari termékek és szolgáltatások.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Meglepő módon nem került az első hat ágazat közé a gyógyszeripar (16%), az egészségügy (19%) és az orvosi műszerek (22%).


A befektetési ajánlatok számát illetően 2006-hoz viszonyítva a legjelentősebb növekedést (16%) a kiskereskedelem és lakossági szolgáltatások érték el, őket követi az energia és tiszta technológia 13%-os növekedéssel. Utóbbi adat azt bizonyítja, hogy a magas energiaárak ösztönzőleg hatottak az új technológiák kifejlesztésére és azok a mai energiaárak mellett már üzletileg is megvalósíthatónak bizonyulnak.

Az informatikai ágazatok előkelő helyezése sem meglepő, az internet, a mobil távközlés és az ahhoz kapcsolódó biztonsági kérdések sokasága vár hatékony megoldásra. Az adatokból úgy tűnik, hogy már vannak is megvalósításra, bevezetésre megérett megoldások.

Az ipari termékek és szolgáltatások 2006-os kiugró eredménye (43%) után az aktivitás visszaesett a korábbi évek 20-25% közötti szintjére.

Önmagában az egészségügy területéről mindössze a befektetők 19%-a kapott befektetési ajánlatot, ha ehhez hozzávesszük az orvosi műszerek 22 és a gyógyszeripar 16%-os aktivitását, akkor a tágabb értelemben vett egészségügy is az aktív szektorok közé sorolható.

"Bár magyarországi adatok nem állnak rendelkezésünkre, az év során megjelent hírek és a hazai kockázati tőke szektor vezető munkatársaitól származó információk alapján valószínűsíthető, hogy nálunk is az európai trendekhez igazodik az egyes ágazatok aktivitása." - véli Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. "Itthon is több megújuló energia előállítását célzó projekt keres kockázati tőkét és a tágabb értelemben vett internet technológiai, valamint informatikai projektek száma is jelentős."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00