Hazugságvizsgálat percek alatt - leleplezés mesterfokon

Pénzcentrum
2007. október 27. 08:00

Nem kell ahhoz a filmekből már ismert bonyolult hazugságvizsgáló berendezés, hogy felfedezzük, hogy valamelyik üzleti partnerünk, vagy alkalmazottunk nem mond számunkra igazat. Csak a jelek ismerete és egy kis gyakorlat kell hozzá, hogy belelássunk a másik veséjébe!

Az üzleti életben nem csupán rátermettségre, pénzügyi vénára és lexikális, illetve gazdasági tudásra van szükség, hanem az emberi természet ismeretére is ahhoz, hogy ne vágjanak át bennünket olyan könnyen.

Sokat elárulhat viselkedésünkről például az orrunk, igaz azért nem a mesefigurához hasonló látványos elváltozásokra kell gondolni. A lényeg az, hogy az orrban lévő szövetek vérrel telnek meg, mikor hazudik valaki.

Ez pedig bizsergő, viszkető érzéssel jár, így a hazudozó önkéntelenül is megdörgöli orrát. Persze ha valaki esetleg allergiával küzd, még nem jelenti azt, hogy notoriusan nem mondaná meg az igazat, és emelett megfelelő emberismeretre is szükség van.

A beszéd folyamatosságának zavarai is árulkodóak lehetnek. Mikor valamiről hazudunk, akkor az agyunkkal azt próbáljuk elhitetni, hogy a hazugság igaz, az igazság pedig hazugság miközben nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy mi a valóság, és melyik az igazi valótlanság.

Ezt elolvasni is igen bonyolult, így aztán beszéd közben ez is megterheli az agyat, vagyis könnyen előfordulhat, hogy akadozik a beszéde, illetve töltelékszavakat használ az éppen hazudó annak érdekében, hogy időt nyerjen.

A jó emberismerők már tudják, a testbeszéd sosem hazudik, vagyis az mindig árulkodik valami turpisságról, mikor a mondanivaló és a test mozgása helyzete, nincs egymással szinkronban. Például, ha valaki éppen nagyon bizonygatja állítását, de közben ingatja fejét, az jelenthet egy rosszul rögzült szokást, de éppenséggel azt is, hogy a valóság nem az, amit közölni kíván velünk. Ilyenkor jobb, ha gyanakvással fogadjuk az általa közölt adatokat, vagy információkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyéb testbeszéd-megnyilvánulást is használhatunk hazugságvizsgáló gyanánt, ha nem bízunk üzleti partnerünkben. A nyak dörzsölése például azt jelentheti, hogy valami olyasmivel állunk szemben, amit úgy érzünk, nem leszünk képesek teljesíteni. Ezen reakció vizsgálata különösen hasznos lehet főnök-beosztott viszonyban, de ugyanilyen fontos lehet a szem dörzsölése is.

Ez utóbbi eset ugyanis a hitetlenség jele lehet. Az alkalmazottak általában nehezen, vagy csak vonakodva mondanak ellent főnökük véleményének, így aztán nem árt figyelni, hogy beosztottunk milyen reakcióval illeti egy-egy javaslatunkat, s ilyenkor próbáljunk meg teret hagyni érvényesülésének.

Emellett olyan ösztönös jelek is árulkodhatnak a hazugságról, mint a száj eltakarása, vagy csupán egy arra irányuló mozdulat. Sokat elmond az is, ha partnerünk kerüli a szemkontaktust, hiszen a szem a lélek tükre, s elárulhatja a hazudozó gondolatait.

A kéz és a tenyér gesztusai is sokat elárulnak annak tulajdonosáról. A keresztbetett végtagok például az elzárkózást jelenthetik, de a kéz és a tenyér elrejtése utalhat arra, hogy beszélgetőpartnerünk nem mond igazat.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm