Hazugságvizsgálat percek alatt - leleplezés mesterfokon

Pénzcentrum
2007. október 27. 08:00

Nem kell ahhoz a filmekből már ismert bonyolult hazugságvizsgáló berendezés, hogy felfedezzük, hogy valamelyik üzleti partnerünk, vagy alkalmazottunk nem mond számunkra igazat. Csak a jelek ismerete és egy kis gyakorlat kell hozzá, hogy belelássunk a másik veséjébe!

Az üzleti életben nem csupán rátermettségre, pénzügyi vénára és lexikális, illetve gazdasági tudásra van szükség, hanem az emberi természet ismeretére is ahhoz, hogy ne vágjanak át bennünket olyan könnyen.

Sokat elárulhat viselkedésünkről például az orrunk, igaz azért nem a mesefigurához hasonló látványos elváltozásokra kell gondolni. A lényeg az, hogy az orrban lévő szövetek vérrel telnek meg, mikor hazudik valaki.

Ez pedig bizsergő, viszkető érzéssel jár, így a hazudozó önkéntelenül is megdörgöli orrát. Persze ha valaki esetleg allergiával küzd, még nem jelenti azt, hogy notoriusan nem mondaná meg az igazat, és emelett megfelelő emberismeretre is szükség van.

A beszéd folyamatosságának zavarai is árulkodóak lehetnek. Mikor valamiről hazudunk, akkor az agyunkkal azt próbáljuk elhitetni, hogy a hazugság igaz, az igazság pedig hazugság miközben nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy mi a valóság, és melyik az igazi valótlanság.

Ezt elolvasni is igen bonyolult, így aztán beszéd közben ez is megterheli az agyat, vagyis könnyen előfordulhat, hogy akadozik a beszéde, illetve töltelékszavakat használ az éppen hazudó annak érdekében, hogy időt nyerjen.

A jó emberismerők már tudják, a testbeszéd sosem hazudik, vagyis az mindig árulkodik valami turpisságról, mikor a mondanivaló és a test mozgása helyzete, nincs egymással szinkronban. Például, ha valaki éppen nagyon bizonygatja állítását, de közben ingatja fejét, az jelenthet egy rosszul rögzült szokást, de éppenséggel azt is, hogy a valóság nem az, amit közölni kíván velünk. Ilyenkor jobb, ha gyanakvással fogadjuk az általa közölt adatokat, vagy információkat.

Egyéb testbeszéd-megnyilvánulást is használhatunk hazugságvizsgáló gyanánt, ha nem bízunk üzleti partnerünkben. A nyak dörzsölése például azt jelentheti, hogy valami olyasmivel állunk szemben, amit úgy érzünk, nem leszünk képesek teljesíteni. Ezen reakció vizsgálata különösen hasznos lehet főnök-beosztott viszonyban, de ugyanilyen fontos lehet a szem dörzsölése is.

Ez utóbbi eset ugyanis a hitetlenség jele lehet. Az alkalmazottak általában nehezen, vagy csak vonakodva mondanak ellent főnökük véleményének, így aztán nem árt figyelni, hogy beosztottunk milyen reakcióval illeti egy-egy javaslatunkat, s ilyenkor próbáljunk meg teret hagyni érvényesülésének.

Emellett olyan ösztönös jelek is árulkodhatnak a hazugságról, mint a száj eltakarása, vagy csupán egy arra irányuló mozdulat. Sokat elmond az is, ha partnerünk kerüli a szemkontaktust, hiszen a szem a lélek tükre, s elárulhatja a hazudozó gondolatait.

A kéz és a tenyér gesztusai is sokat elárulnak annak tulajdonosáról. A keresztbetett végtagok például az elzárkózást jelenthetik, de a kéz és a tenyér elrejtése utalhat arra, hogy beszélgetőpartnerünk nem mond igazat.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19