12 °C Budapest

Továbbra is késve fizetünk

Pénzcentrum
2007. október 26. 09:00

A kis- és középvállalkozások partnereinek csaknem harmada nem fizet időben, s a késedelemesen befolyó összeg a teljes értékesítés nagyjából harmadára rúg - derül ki a Figyelő, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) és a Volksbank Rt. közös felméréséből.

2007 második negyedévében a késedelmes fizetés elterjedtsége nagyobb mértékű volt, mint az előző év azonos időszakában, de a két évvel ezelőtti mélypontot egyelőre nem éri el. A 300 kkv nyár közepén lezajlott megkérdezése alapján összeállított felmérés szerint a vállalkozások 30 százaléka számolt be likviditási problémákról a megkérdezést megelőző 12 havi gazdálkodásban.

A válaszadók 42 százaléka a vizsgált 12 hónap során legalább egy alkalommal késett más vállalatokkal szemben fizetésével. A vizsgált időszakban a késedelmesen fizetők átlagosan 14 alkalommal fizettek a határidő lejárta után.

A késedelmes fizetés egyik legnagyobb gerjesztője a lánctartozás, ugyanis a megkérdezett kkv-k 47 százalékával fordult elő az elmúlt egy év során, hogy azért nem tudtak fizetni szállítóiknak, mert vevőik késtek a kiegyenlítéssel. Ez általában nagyobb arányban sújtja a kis cégeket, mint a nagyobbakat.

A 2007. júliusi törvénymódosításáról a megkérdezett kkv-k több mint kétharmada értesült általában véve, míg 38 százalékuk azok minden egyes eleméről hallott. A leginkább informált cégek az építőipari vállalkozások.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A cégek meglehetősen pesszimisták ezek hatásait illetően, 22 százalékuk számít arra, hogy a törvénymódosítások teljesen hatástalanok lesznek a lánctartozás visszaszorításában. Mindössze egy százalék véli úgy, hogy érdemi eredmény várható a jogszabályok változásától.

A megkérdezettek 62 százaléka szerint enyhítene a lánctartozás által okozott problémákon az adóhatóság feketelistájához, vagy a pozitív adóslistához hasonló lista, amely az egymásnak tartozó vállalkozások nevét tartalmazná.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?