Továbbra is késve fizetünk

Pénzcentrum
2007. október 26. 09:00

A kis- és középvállalkozások partnereinek csaknem harmada nem fizet időben, s a késedelemesen befolyó összeg a teljes értékesítés nagyjából harmadára rúg - derül ki a Figyelő, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) és a Volksbank Rt. közös felméréséből.

2007 második negyedévében a késedelmes fizetés elterjedtsége nagyobb mértékű volt, mint az előző év azonos időszakában, de a két évvel ezelőtti mélypontot egyelőre nem éri el. A 300 kkv nyár közepén lezajlott megkérdezése alapján összeállított felmérés szerint a vállalkozások 30 százaléka számolt be likviditási problémákról a megkérdezést megelőző 12 havi gazdálkodásban.

A válaszadók 42 százaléka a vizsgált 12 hónap során legalább egy alkalommal késett más vállalatokkal szemben fizetésével. A vizsgált időszakban a késedelmesen fizetők átlagosan 14 alkalommal fizettek a határidő lejárta után.

A késedelmes fizetés egyik legnagyobb gerjesztője a lánctartozás, ugyanis a megkérdezett kkv-k 47 százalékával fordult elő az elmúlt egy év során, hogy azért nem tudtak fizetni szállítóiknak, mert vevőik késtek a kiegyenlítéssel. Ez általában nagyobb arányban sújtja a kis cégeket, mint a nagyobbakat.

A 2007. júliusi törvénymódosításáról a megkérdezett kkv-k több mint kétharmada értesült általában véve, míg 38 százalékuk azok minden egyes eleméről hallott. A leginkább informált cégek az építőipari vállalkozások.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A cégek meglehetősen pesszimisták ezek hatásait illetően, 22 százalékuk számít arra, hogy a törvénymódosítások teljesen hatástalanok lesznek a lánctartozás visszaszorításában. Mindössze egy százalék véli úgy, hogy érdemi eredmény várható a jogszabályok változásától.

A megkérdezettek 62 százaléka szerint enyhítene a lánctartozás által okozott problémákon az adóhatóság feketelistájához, vagy a pozitív adóslistához hasonló lista, amely az egymásnak tartozó vállalkozások nevét tartalmazná.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?