14 °C Budapest

Rekord mértékű felszámolási hullám

Pénzcentrum
2007. július 2. 08:54

Soha nem zajlott még annyi végelszámolás, mint az elmúlt fél évben, számuk 2006. azonos időszakához viszonyítva 55 százalékkal emelkedett - derül ki az Opten Kft legfrissebb adataiból. Az eljárás alá kerülő vállalatok tovább emelkedő tendenciája miatt a törölt cégek száma hamarosan elérheti az újonnan alapítottakét - mondta Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A cégnyilvántartással foglalkozó Kft. vezetője szerint bíztató jel, hogy az így megszűnő vállalkozások száma az utolsó félévben meghaladta a négyezret, holott a kormányváltás előtt ez az adat jellemzően alig érte el a 2000-2400-at félévente. Hozzátette még, hogy a lánctartozások és a fizetésképtelenné válás problémájának megoldására kínált lehetőségeket nem ismerik a cégek, így nem is alkalmazzák azokat. Pedig professzionális szolgáltatásokkal a nemfizetéssel járó kockázatok jelentősen csökkenthetők. Azt is megjegyezte, hogy sok esetben minimális gondosság (akár ingyenesen vagy jelképes összegért elérhető céginformáció, illetve szolgáltatás) is elegendő lenne ahhoz, hogy a vállalatok elkerüljék a gyakran több millió forintos veszteséget.

A jelenleg több mint 500 ezer működő társas vállalkozás számos szakértő szerint lényegesen több, mint amennyire szükség lenne. Bár az új cégek alapítására való hajlandóság visszaesett az elmúlt időszakban, még mindig hónapról hónapra egyre több a működő vállalkozás Magyarországon.

A cégadat nyilvántartással foglakozó társaság adatai szerint 2007. első félévében az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal nőtt az eljárás alá került vállalatok száma. Ezzel párhuzamosan ebben az időszakban az előző év azonos időszakához képest több mint 10 százalékkal kevesebb új vállalkozást regisztráltak. Igen nagy volument képvisel a 2007. első félévében kezdeményezett több mint 15 ezer végrehajtási eljárás, melynek döntő többségét az APEH indította. Szintén az APEH aktivitását mutatja, hogy csak az idei évben több mint 2500 cégnek függesztették fel vagy törölték az adószámát.

A felszámolt vállalatok működő cégekhez viszonyított aránya a 2006. azonos időszakához képest szinte semmit nem változott, megközelítőleg 9 ezrelékben stabilizálódott. Minden eddiginél több vállalkozást (15.529) húztak ki 2007. első felében a nyilvántartásból. Érdemes megjegyezni, hogy az adatok a közzétételek időpontját mutatják. Az eljárások ennél 30-60 nappal korábban indultak, vagyis most a 2006. végi és a 2007. eleji céges döntéseknek vagyunk szemtanúi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00