27 °C Budapest

Rekord mértékű felszámolási hullám

Pénzcentrum
2007. július 2. 08:54

Soha nem zajlott még annyi végelszámolás, mint az elmúlt fél évben, számuk 2006. azonos időszakához viszonyítva 55 százalékkal emelkedett - derül ki az Opten Kft legfrissebb adataiból. Az eljárás alá kerülő vállalatok tovább emelkedő tendenciája miatt a törölt cégek száma hamarosan elérheti az újonnan alapítottakét - mondta Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója.

A cégnyilvántartással foglalkozó Kft. vezetője szerint bíztató jel, hogy az így megszűnő vállalkozások száma az utolsó félévben meghaladta a négyezret, holott a kormányváltás előtt ez az adat jellemzően alig érte el a 2000-2400-at félévente. Hozzátette még, hogy a lánctartozások és a fizetésképtelenné válás problémájának megoldására kínált lehetőségeket nem ismerik a cégek, így nem is alkalmazzák azokat. Pedig professzionális szolgáltatásokkal a nemfizetéssel járó kockázatok jelentősen csökkenthetők. Azt is megjegyezte, hogy sok esetben minimális gondosság (akár ingyenesen vagy jelképes összegért elérhető céginformáció, illetve szolgáltatás) is elegendő lenne ahhoz, hogy a vállalatok elkerüljék a gyakran több millió forintos veszteséget.

A jelenleg több mint 500 ezer működő társas vállalkozás számos szakértő szerint lényegesen több, mint amennyire szükség lenne. Bár az új cégek alapítására való hajlandóság visszaesett az elmúlt időszakban, még mindig hónapról hónapra egyre több a működő vállalkozás Magyarországon.

A cégadat nyilvántartással foglakozó társaság adatai szerint 2007. első félévében az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal nőtt az eljárás alá került vállalatok száma. Ezzel párhuzamosan ebben az időszakban az előző év azonos időszakához képest több mint 10 százalékkal kevesebb új vállalkozást regisztráltak. Igen nagy volument képvisel a 2007. első félévében kezdeményezett több mint 15 ezer végrehajtási eljárás, melynek döntő többségét az APEH indította. Szintén az APEH aktivitását mutatja, hogy csak az idei évben több mint 2500 cégnek függesztették fel vagy törölték az adószámát.

A felszámolt vállalatok működő cégekhez viszonyított aránya a 2006. azonos időszakához képest szinte semmit nem változott, megközelítőleg 9 ezrelékben stabilizálódott. Minden eddiginél több vállalkozást (15.529) húztak ki 2007. első felében a nyilvántartásból. Érdemes megjegyezni, hogy az adatok a közzétételek időpontját mutatják. Az eljárások ennél 30-60 nappal korábban indultak, vagyis most a 2006. végi és a 2007. eleji céges döntéseknek vagyunk szemtanúi.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem