7 °C Budapest

Rekord mértékű felszámolási hullám

Pénzcentrum
2007. július 2. 08:54

Soha nem zajlott még annyi végelszámolás, mint az elmúlt fél évben, számuk 2006. azonos időszakához viszonyítva 55 százalékkal emelkedett - derül ki az Opten Kft legfrissebb adataiból. Az eljárás alá kerülő vállalatok tovább emelkedő tendenciája miatt a törölt cégek száma hamarosan elérheti az újonnan alapítottakét - mondta Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója.

A cégnyilvántartással foglalkozó Kft. vezetője szerint bíztató jel, hogy az így megszűnő vállalkozások száma az utolsó félévben meghaladta a négyezret, holott a kormányváltás előtt ez az adat jellemzően alig érte el a 2000-2400-at félévente. Hozzátette még, hogy a lánctartozások és a fizetésképtelenné válás problémájának megoldására kínált lehetőségeket nem ismerik a cégek, így nem is alkalmazzák azokat. Pedig professzionális szolgáltatásokkal a nemfizetéssel járó kockázatok jelentősen csökkenthetők. Azt is megjegyezte, hogy sok esetben minimális gondosság (akár ingyenesen vagy jelképes összegért elérhető céginformáció, illetve szolgáltatás) is elegendő lenne ahhoz, hogy a vállalatok elkerüljék a gyakran több millió forintos veszteséget.

A jelenleg több mint 500 ezer működő társas vállalkozás számos szakértő szerint lényegesen több, mint amennyire szükség lenne. Bár az új cégek alapítására való hajlandóság visszaesett az elmúlt időszakban, még mindig hónapról hónapra egyre több a működő vállalkozás Magyarországon.

A cégadat nyilvántartással foglakozó társaság adatai szerint 2007. első félévében az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal nőtt az eljárás alá került vállalatok száma. Ezzel párhuzamosan ebben az időszakban az előző év azonos időszakához képest több mint 10 százalékkal kevesebb új vállalkozást regisztráltak. Igen nagy volument képvisel a 2007. első félévében kezdeményezett több mint 15 ezer végrehajtási eljárás, melynek döntő többségét az APEH indította. Szintén az APEH aktivitását mutatja, hogy csak az idei évben több mint 2500 cégnek függesztették fel vagy törölték az adószámát.

A felszámolt vállalatok működő cégekhez viszonyított aránya a 2006. azonos időszakához képest szinte semmit nem változott, megközelítőleg 9 ezrelékben stabilizálódott. Minden eddiginél több vállalkozást (15.529) húztak ki 2007. első felében a nyilvántartásból. Érdemes megjegyezni, hogy az adatok a közzétételek időpontját mutatják. Az eljárások ennél 30-60 nappal korábban indultak, vagyis most a 2006. végi és a 2007. eleji céges döntéseknek vagyunk szemtanúi.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?